Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
14398
De la 07 Ianuarie 2003
78463939

Creşterea economică a României întrece aşteptările

  • 6 August 2008, 23:00
In pofida turbulentelor de pe pietele internationale, Romania a inregistrat o crestere economica de patru ori mai mare decat media pe Uniunea Europeana in primul trimestru al acestui an, scrie portalul Southeast European Times, citat de Romanian Global News.
Economia Romaniei a crescut cu 8,2% in primul trimestru al anului 2008, acesta fiind cel mai mare salt din 1990 pentru trimestrul respectiv, potrivit Institutului National de Statistica. PIB-ul pentru primul trimestru a fost de 23,5 miliarde euro. In comparatie cu acesta, cresterea economica medie a tarilor Uniunii Europene a fost, potrivit Eurostat, de circa 2,4% in aceeasi perioada.
Primul trimestru al acestui an se numara printre cele mai bune cinci trimestre inregistrate de Romania din 1990, potrivit Ziarul Financiar. PIB-ul a cunoscut o crestere de 8,3% in trimestrul trei al anului 2006. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca, pana in 2020, cresterea economica a Romaniei se va ridica peste pragul anual de 5%, PIB-ul atingand 442,3 miliarde euro. Totusi, CNP prognozeaza ca cresterea se va diminua la 6,5% la sfarsitul acestui an si va depasi 6% de-abia in 2009. Cresterea economica a Romaniei ar putea depasi 6% in 2008 daca va exista o productie agricola buna, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, explicand ca productia s-ar putea ridica la 1 miliard euro, sau 1% din PIB. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, si-a aratat de asemenea optimismul, afirmand ca cresterea ar putea continua si in trimestrul al II-lea, atingand pragul de 8%. Salariul mediu lunar va creste cu 166% pana in 2020, ajungand la 1 133 euro, fata de nivelul actual de 425 euro, potrivit CNP. Somajul se va situa la nivelul inregistrat anul trecut, de 4,1%.
Analistii prognozeaza ca perspectiva economica pozitiva va afecta cresterea monedei nationale si va incuraja alte investitii straine. Potrivit unui sondaj recent realizat de Agentia Thomson Reuters si Österreichische Kontrollbank din Austria, mediul de afaceri din Romania este unul dintre cele mai atractive din Europa Centrala si de Est, intreaga regiune urmand sa inregistreze investitii straine de peste 100 miliarde euro in 2008. Un sondaj efectuat de Mergermarket a relevat ca expertii in actiunile private-equity prognozeaza ca 'noua Europa' - avand in prima linie Polonia si Romania - va depasi Asia, Rusia si America de Sud in ceea ce priveste atragerea investitiilor occidentale.
Potrivit Eurostat, Romania s-a clasat anul trecut pe locul 15 pe lista beneficiarilor Investitiilor Straine Directe, acestea cifrandu-se la 7,3 miliarde euro. Potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine, constructorul francez de automobile Renault a fost investitorul strain numarul unu din Romania in 2007, cu peste 670 milioane euro.
Lasand la o parte cifrele optimiste, Comisia Europeana a cerut recent Romaniei sa accelereze reformele structurale si consolidarea fiscala. CE a avertizat ca deficitul bugetar nominal ar putea atinge 2,9% in 2008, in crestere fata de nivelul de 2,5% de anul trecut.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXII)
(Ioan Rotundu)
Comunicat în scop umanitar
Nemţii au pus preţ pe forţa vântului din zona Flămânzi
Fiu de poliţist la un pas de a deveni infractor
Măruţă şi Andra spun ”da” la starea civilă
Evreul şi linia erotică
Horoscop
Apartament luxos scos la vânzare
Program Tele'M Botoşani joi, 8 august
Împrumuturi avantajoase pentru casă pentru românii din Italia
Istoricul George Coandă în „International Biographical Centre”, la Cambridge
Atelier de creaţie pentru românii din Montreal
Cuvântul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Schimbării la faţă a Domnului
Limba română, pe cale de dispariţie în Moldova
Influenţa limbii ruse descreşte în plan mondial dar creşte în Republica Moldova!
Născut sub zodia scandalului
Ioan Rotundu
Băsescu le-a vestit sinistraţilor din Baranca că Dumnezeu este cu ei
Preşedintele Băsescu umilit de-o sinistrată… pentru hohotit
Un nou termen pentru inaugurarea Sălii Polivalente
Festival internaţional de folclor la Galaţi
Sinistraţii îşi vândă animalele fiindcă nu au ce le da de mâncare
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă