Adică, în loc să se bucure de dezvăluirile acestor jurnalişti şi să se folosească de ele într-o eventuală anchetă , procurorul a preferat să stea alături de primarul corupt şi să-i apere onoarea de pesedist pe care singur şi-şa şifonat-o.
La scară mai mică am şi eu a da două exemple când poliţia şi justiţia, în loc să colaboreze cu Jurnalul, a preferat o tăcere suspectă.
Cazul Buzău
În urmă cu mai bine de-o săptămână a apărut în presă un comunicat al DIICOT Buzău cum că a descoperit pe raza oraşului un depozit de ţigări de contrabandă aduse din Republica Moldova. Procurorii de aici au făcut şi o descindere la Vama Sculeni, cu o mică incursiune şi dincolo de apa Prutului, la Sculeni de Moldova. Sursele noastre ne-au pus imediat la curent cu această acţiune, aceste surse ştiind că noi deţineam deja informaţii destul de solide cu privire la spălarea în România unor importante sume de bani provenite din contrabanda cu ţigări .
Practic eram şi suntem interesaţi dacă în ancheta celor de la DFIICOT Buzău apare numele unui anumit poliţist de frontieră, noi având informaţii doveditoare despre colaborarea acestuia cu un partener de peste Prut. Aşa că am trimis la DIICOT Buzău adresa nr. 92/23 mai 2021 solicitând să ne confirme dacă în ancheta lor figurează numele respectivului poliţist pentru că suntem dispuşi să-i ajutăm cu anumite informaţii. Ne-am ales cu tăcerea.
Pentru că cei de la Jurnalul de Buzău au distribuit un filmuleţ cu acel depozit de ţigări, am contactat pe şeful publicaţiei şi l-am întrebat dacă au mai multe informaţii despre această anchetă decât cele apărute prin comunicat. Nu aveau şi nici nu s-au arătat interesaţi, ei neavând un jurnalist specializat pe crima organizată şi nici surse în interiorul DIICOT-ului.
Cazul Arad
Marţi, săptămâna trecută, am fost informat de către o sursă de peste Prut că un autocamion cu ţigări a intrat în România în cursul nopţii de duminică spre luni (23/24 mai) şi că a fost prins de către cei de la Poliţia Arad. Mi s-a indicat vama prin care a trecut acest autocamion şi urma ca eu să aflu numele poliţistului de frontieră român care a fost de serviciu în tura respectivă.
Cum comunicatul de presă al celor de la IJP Arad a apărut în cursul zilei de marţi, 25 mai a.c. şi preluat de o publicaţie din Iaşi, am contactat acea publicaţie pentru a-i întreba dacă deţin numărul de înmatriculare al autovehiculului. Nu-l aveau!
Cum în comunicatul IJP Arad datele oferite erau extrem de sumare, cu adresa nr. 93/26 mai 2021 am solicitat conducerii IJP Arad să ne comunice numărul de înmatriculare al autovehiculului, urmând ca noi să le punem la dispoziţie informaţiile referitoare la locul pe unde aceasta a intrat în România. Tăcere totală şi din partea celor de la IJP Arad.
Drama avea să se producă sâmbătă dimineaţa, adică în 29 mai a.c. când autoturismul omului de afaceri local Ioan Crişan a zburat maşina în aer cu tot cu el. Treabă de rakeţi, ne-au spus sursele noastre care cunosc cum acţionează slavii în astfel de împrejurări.
Ciudat, dar anchetatorii şi-au concentrat atenţia pe graniţa de Vest ca nu cumva atentatorii să scape peste graniţă, deşi după cum a fost organizată crima se putea lesne deduce că a fost mâna slabilor, deci atenţia trebuia concentrată şi pe graniţa de Est. Dar cineva n-a dorit acest lucru, cum nu s-a arătat interesat nici de colaborarea cu noi.
Avem în derulare o anchetă în urma căreia îi vom demonstra comisarului şef Victor Mariniuc, cel care conduce Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi că, ori este incompetent, ori corupt până în măduva oaselor. Cu procesele puse la cale de către liderii SNPF n-a reuşit să ne oprească din anchete. Nu va putea nici de acum înainte.
Ioan Rotundu