Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
25586
De la 07 Ianuarie 2003
74884133
Cristian Busoi ridică

Problema demolării bisericii româneşti din Malainiţa în Parlamentul European

  • 28 January 2009, 23:00
Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi atrage din nou atenţia asupra drepturilor minorităţii româno - vlahe din partea de est a Serbiei - regiunea Timocului, Moravei şi văile Dunării. Acesta a mai făcut demersuri concrete cu privire la acest subiect.
Astfel, în urma unei întrebări pe această temă, adresată Comisiei Europene în octombrie 2008, răspunsul Comisarului pentru Extindere, Ollie Rehn preciza faptul că, în Serbia: „deşi drepturile minorităţilor sunt în general respectate, există în continuare unele motive de îngrijorare. Comisia va continua să ridice aceste probleme în cadrul reuniunilor cu autorităţile sârbe şi să monitorizeze situaţia pe teren," transmite Romanian Global News citand un comunical al eurodeputatului roman.
Pe "teren" însă, evoluţiile recente ale relaţiilor dintre autorităţile sârbe şi minoritatea româno-vlahă sunt mai mult decât îngrijorătoare. Europarlamentarul liberal a luat cunoştiinţă de faptul că preotul român Boian Alexandrovici este şicanat într-un mod inacceptabil de către autorităţile sârbe. Este vorba despre un om care a luptat pentru păstrarea spiritului românesc într-o zonă în care românii au fost lipsiţi mult timp de drepturi elementare pe care încă nu şi le-au dobândit în totalitate. Deşi România este o ţară în care minoritatea sârbă are zeci de biserici şi câteva mănăstiri, Serbia acceptă doar pentru românii din Voivodina (deci nu şi din Serbia de Răsărit) să se bucure de drepturi religioase.
Acum trei zile, preotul român Boian Alexandrovici a primit o înştiinţare din partea autorităţilor locale sârbe din Negotin, prin care i se punea în vedere termenul de 15 zile pentru a-şi demola biserica ortodoxă construită în localitate. Aceasta, cu toate că lucrările pentru această biserică, cea de a doua biserică românească din Timoc, au demarat pe 8 martie 2008, după primirea din partea autorităţilor locale a tuturor documentaţiilor necesare demarării construcţiei. Acest ultimatum vine după o altă situaţie de neconceput: în septembrie 2008, preotul Boian Alexandrovici, care face parte din Biserica Ortodoxă Română, a primit din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe decizia de caterisire din cadrul acesteia. Cu alte cuvinte, preotul român a fost dat afară dintr-o Biserică din care oricum, nu făcea parte.
Europarlamentarul Cristian Buşoi şi-a manifestat îngrijorarea faţă de această decizie gravă luată de autorităţile de la Negotin, care a dus încă o dată la situaţia inacceptabilă de eludare a drepturilor fundamentale ale minorităţii româno-vlahe.
Mai mult, acesta consideră că statutul Serbiei ca stat candidat la Uniunea Europeană este serios afectat de nerespectarea drepturilor minorităţilor naţionale. Întrucât mai sunt doar 12 zile până la expirarea termenului de demolare a bisericii ortodoxe române din Negotin, se impun acţiuni concrete. În acest sens, săptămâna viitoare, europarlamentarul Cristian Buşoi va trage un semnal de alarmă asupra situaţiei în plenul Parlamentului European, printr-o declaraţie pe această temă. De asemenea, va adresa o scrisoare Ministrului român de externe şi va solicita o întâlnire cu Ambasadorul Serbiei la Bucureşti, în încercarea de a găsi soluţia adecvată pentru rezolvarea acestei probleme.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Râmeţ, ţara de dincolo de timp
Ce cadou a primit Măruţă de ziua lui?
La canaliile astea le trebuie Revoluţie? Lasă că le arătăm noi Revoluţie….
şi vor acum clemenţă
Flutur cu o mână le-a dat şi cu cealaltă le-a luat de 30 de ori mai mult
Băncile au demarat hăituiala naţională a restanţierilor
La ANPC, botoşăneanul Ciubotaru are un nou şef
Prins la prădat conacul boierului Stroici
Voronin răspunde „pragmaticei” vizite a lui Cristian Diaconescu la Chişinău
Serviciul Secret Federal Rus, responsabil pentru moartea jurnaliştilor ruşi
Invitaţie la excursie la munte pentru românii din Stuttgart
Ultima reprezentantă a familiei Reuter a decedat şi odată cu ea şi familia
Comentariul comentariilor XVIII
(Ioan Rotundu)
Răzbunarea poliţistului
Horoscop
Nu deranjati inutil!
Primirea primarilor liberali de către Ţâbuleac
E groasă, rău de tot!
Ioan Rotundu
O iniţiativă la nivel de liceeni, încununată de succes
O iniţiativă la nivel de liceeni, încununată de succes
Omletă savoiardă
Românul şi locul de bunăziua
Botoşăneni muşcaţi de câini, cai, hamster ori porc de Guineea
N-a văzut vreo lege care să poare numele de Afrăsinei
22.000 de botoşăneni şi-au făcut paşaport anul trecut
Cu curaj, Niţură se ia de membrii ATOP
Primarul de Unţeni şi-a angajat nevasta consilieră personală
Liderii de sindicate din Sănătate se pregătesc de răzmeriţă
Violenţele dintre familii s-au extins asupra copiilor
încă un caz de violenţă în şcoală
Înapoi, la examenul de admitere!
Din nou se modifică examenul de bac
Atenţie! Cod galben pentru Botoşani
Cristian Roman va fi investit azi în funcţia de prefect
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă