Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7524 lei
1 USD = 4.3164 lei


Număr accesări
Astăzi:
2497
De la 07 Ianuarie 2003
71367768
Cristian Diaconescu:

Este aproape exclus ca România să nu aderare la Schengen

  • 18 March 2012, 23:00
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, s-a declarat "prudent optimist" in privinta luarii in luna septembrie a deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, adaugand ca "este aproape exclus" ca aceasta sa nu fie luata pana la sfarsitul lui 2012.
"Promisiunea Olandei este ca, dupa evaluarile simultane din iunie a acestui an, atat in ceea ce priveste progresele de etapa, pe Mecanismul de Control si Verificare (MCV), cat si in ceea ce priveste evaluarea generala in legatura cu soarta MCV dupa cinci ani de aplicare, sa ia o decizie pana in luna septembrie.
Presedintele Comisiei Europene i-a spus premierului (Ungureanu - n.r.), ne-a spus tuturor faptul ca va insista ca pana in septembrie acest deziderat sa fie realizat. Sunt prudent optimist, ca sa spun asa", a afirmat Diaconescu, in emisiunea Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV, potrivit Mediafax.
Intrebat daca exista "un plan B" referitor la situatia in care aderarea la Schengen sa fie amanata si dupa septembrie, Diaconescu a spus ca, in opinia sa, este "aproape exclus ca pana la sfarsitul anului sa nu se ia o decizie".
De asemenea, Diaconescu a subliniat ca nu au existat solicitari de avantaje economice din partea Olandei pentru a nu se mai opune aderarii Romaniei la Schengen. "Categoric nu, nu au cerut nici mai voalat, nici mai putin voalat, ei fac doar o legatura cu MCV", plecand de la argumente de politica interna olandeza, a adaugat Diaconescu. El a amintit ca Olanda este al treilea partener economic al Romaniei si nu are o atitudine negativa din acest punct de vedere.
"Vreau sa va spun ca a lua o decizie intr-un sens sau altul nu este numai obligatia Romaniei. Este obligatia statelor membre ale Acordului Schengen, care, cum va spuneam, au depasit cu un an acest termen. Este obligatia UE pentru ca o atitudine este obligatorie fata de un partener.
Deci, acordul in sine a presupus o serie de criterii, iar aceste criterii au fost indeplinite. Romania a facut eforturi si cheltuieli care au reprezentat economii pentru alte state aflate in interiorul UE. Nu vreau sa fiu resentimentar, dar asta e situatia", a explicat Diaconescu.
Comisia Europeana va respinge orice incercare de a lega Mecanismul de Cooperare si Verificare de procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen si va insista ca decizia finala sa fie luata cel mai tarziu in luna septembrie, a declarat, joi, presedintele CE, Jose Manuel Barroso. Declaratia a fost sustinuta la sfarsitul intalnirii cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, aflat in vizita la Bruxelles.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Bancul zilei: Îndemnul Mariei
Caricatura zilei
Victor Pontaîl susţine pe socialistul Francois Hollande la preşedinţia Franţei
Este obligaţia fiecarei organizaţii PFL să promoveze candidate la alegerile locale
Acuzaţiile care ni se aduc în Bulgaria sunt nefondate
Preşedintele Tadic provoacă din nou românii din Valea Timocului
Economia globală se redresează
rămân riscurile datoriilor ridicate şi preţul petrolului
Protest cu cântec penal
Ioan Rotundu
Hudeşti: Dansez pentru mama
Dinamica economniei: Bursa Română de Mărfuri Botoşani
Evaziune fiscală combătută cu fotografia
Chiulangiul Macaleţi şi-a donat şi el îndemnizaţia
Liberalii autentici invitaţi sub culoarea Mişcării pentru Botoşani
Ţurcanu are viziuni nocturne cu stafia Ţâbuleac
Botoşăneancă de 18 ani, însărcinată, a murit în spital
Profesorii, ţapii ispăşitori pentru examenele naţionale
Botoşani: Părinţii şi elevii sunt mulţumiţi de profesori
nicio reclamaţie la Ministerul Educaţiei
Plafonul, propteaua dintre salarii şi medicamente
Botoşani: Manevre politice mârşave
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă