Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14435
De la 07 Ianuarie 2003
122900084

Cristian Diaconescu anunta ca va trimite o scrisoare FMI si acuza "o mica intelegere" cu Guvernul

  • 15 June 2014, 23:00
Presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu, a anuntat, sambata, ca va scrie o scrisoare board-ului FMI privind acordul cu Romania, el acuzand "o mica intelegere, oarecum stranie, in ceea ce priveste informarea societatii romanesti, in ceea ce priveste continutul discutiilor", relateaza Mediafax.
Diaconescu a aratat ca, in contextul discutiilor pe care Guvernul le-a avut cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, doreste sa spuna o chestiune de principiu, care poate influenta in sens bun sau rau credibilitatea unei tari, si anume ca parteneriatele internationale intotdeauna se respecta si se gandesc pe termen lung.
"Cum arata, cel putin din informarea publica facuta, relatia cu FMI, cu institutiile financiare internationale, este suspendata in fapt. Acest incident aparut in aceste zile are mai multe consecinte", a spus Cristian Diaconescu.
El a aratat ca o prima consecinta este faptul ca "Guvernul minte", pentru ca "a lua o decizie privind reducerea taxarii muncii se putea face imediat si in deplin acord cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, daca cele doua parti de negociere gaseasu resurse pentru a face aceasta masura sustenabila".
Diaconescu a mai spus ca are o intrebare catre institutiile internationale parte a acestui acord cu Guvernul, si anume FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. "Eu le-as cere acestor institutii sa nu fie partase cu Guvernul in sustinerea unei minciuni. (...) Voi face o scrisoare board-ului de la Washington, prin care as dori ca aceste institutii internationale sa ne informeze, pentru ca noi platim imprumutul si dobanzile, care sunt masurile anticipate pe care generic le-a anuntat sefa misiunii de la Bucuresti, privind sustinerea reducerii taxei pe munca", a anuntat Diaconescu. El a tinut sa precizeze ca a fost parte la aceasta negociere si, cand s-a incheiat acordul cu FMI, nu a existat vreo intentie sau prevedere in document prin care , "functie de anumite momente politice, aceste institutii financiare se plaseaza de partea unui partid politic sau altul".
"A existat o intelegere, impreuna cu aceste institutii, pe de o parte in legatura cu standarde si criterii pe care Romania trebuie sa le aplice in situatii de criza economica majora, iar pe de alta parte, de responsabilitatile pe care partea romana, guvernamentala, bancara, etc. si le asuma mai ales atunci cand este vorba de deficite si cheltuieli excesive", a declarat Cristian Diaconescu.
El a continuat: "Nu am aflat nici de la FMI, nu aveam cum sa aflam nici de la Guvern, cum stam cu arieratele si alte multe lucruri. Pare ca exista o mica intelegere, oarecum stranie, in ceea ce priveste informarea macar a societatii romanesti, a platitorilor acestor imprumuturi si a dobanzilor, in ceea ce priveste continutul discutiilor". Diaconescu a mai intrebat daca se dau pasuiri Guvernului, daca se amana anumite masuri si, daca se intampla acest lucru, de ce anume se face.
"Ideea ca la un moment dat reducerea CAS ar putea sau nu sa fie aplicata poate afecta grav mediul de afaceri si pe cetatenii care au sperante, din acest punct de vedere. Atrag atentia ca o astfel de coniventa nu face parte nici din mandatul celor care sunt trimisi de Washington sau de Bruxelles pentru a discuta cu romanii", a mai afirmat Cristian Diaconescu.
Potrivit presedintelui Fundatiei Miscarea Populara, sunt necesare "niste explicatii in legatura cu aceasta atitudine, care nu este la prima iteratie", in aceeasi categorie intrand "problemele legate de taxa de stalp, de suprataxarea energiei sau probleme pe care FMI le indentifica in relatia cu partenerul sau roman, dar pe care le evita a le trece in scrisoarea de intentie".
"Vreau o pozitionare cinstita (...) Vreau ca un acord extrem de important pe care il platim cu totii sa fie explicat si prezentat in continutul sau real societatii, atunci cand este incheiat", a mai spus Cristian Diaconescu.
Diaconescu a anuntat ca il va invita pe reprezentantul FMI la Bucuresti pentru o discutie preliminara.
"Nu este absolut nimic contondent in aceasta chestiune, este doar dorinta unei clarificari pe care noi o dorim si a inlaturarii unor suspiciuni pe care vreau sa va spun ca nu numai eu le am", a spus Diaconescu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Bărbatul norocos
Horoscopul zilei
Guvernul italian infiinteaza o "super-autoritate" de lupta impotriva coruptiei
Germania ar trebui sa joace un rol militar mai activ in strainatate
Moment critic in relatia cu troica FMI - Banca Mondiala - Comisia Europeana
Ucraina: Doliu national dupa atacul asupra unui avion militar
Doi jurnalisti ai televiziunii de stat ruse Zvezda, retinuti de Serviciile de Securitate ucrainene
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor II
„Puterea lucrului bine făcut”
Ioan Rotundu
Tăcerea troicii, semne rele vesteşte
Ioan Rotundu
Treziţi-l pe prefectul Costică Macaleţ!
Ioan Rotundu
Linie de gardă la Spitalul Dorohoi
Încep înscrierile pentru evaluarea națională
Investiția la Acumularea Ibăneasa, la un pas de a fi finalizată
Ucenicie pentru liceenii botoșăneni, utopie cu iz politic
Botoşani: Cum sunt jefuite fondurile Poliţiei Locale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog