Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9614
De la 07 Ianuarie 2003
122869681
Cristian Pantazi

Evaluarea la cald dupa summitul NATO: ce-a obtinut Romania,

  • ce a ramas de negociat si cum iese Iohannis din prima confruntare serioasa pe politica externa
  • 15 July 2016, 23:00
Cea mai pregnanta concluzie dupa summitul NATO terminat azi la Varsovia e ca Iohannis si Basescu au mai multe in comun decit ar vrea sa recunoasca. Iohannis a preluat stafeta de la Basescu si a dus lucrurile mai departe dupa summitul din 2014, din Tara Galilor. Directia? Consolidarea Romaniei ca jucator important in flancul estic, furnizor de solutii, orientat spre SUA si Marea Britanie ca garanti ai securitatii nationale. Bilantul Romaniei la Varsovia e unul echilibrat. El deschide calea spre solutii ce vor testa inteligenta si creativitatea decidentilor romani.
Am scris inainte de summit ca Romania avea patru mize importante: prezenta navala NATO la Marea Neagra, declararea scutului american antiracheta de la Deveselu drept capacitate a NATO, sprijin pentru brigada multinationala a NATO din Romania si dezvoltarea planului de contingenta.
In ce grad au fost ele realizate?
Prezenta navala a NATO la Marea Neagra a fost subiectul cu cel mai mare potential de prejudiciu de imagine pentru presedintele Iohannis. Mai ales dupa patania din Bulgaria, cind premierul Borisov a denuntat extrem de virulent initiativa Romaniei. Ce-a obtinut Romania la summit? O mentionare suficient de puternica in concluziile oficiale, prin formula: "Vom dezvolta o prezenta inaintata adaptata in sud-estul NATO. Masuri potrivite, adaptate la regiunea Marii Negre si incluzind initiativa romaneasca de creare a unei brigade multinationale ... vor contribui la postura intarita de descurajare si aparare a Aliantei... Vor fi evaluate optiuni pentru o prezenta aeriana si maritima intarita a NATO". (Vezi aici textul oficial, punctul 41). Iar Iohannis a declarat ca aceste optiuni "vor fi discutate în NATO în perioada imediat următoare şi vor fi abordate de miniştrii Apărării în octombrie", octombrie fiind deci termenul - limita la care vom sti daca initiativa Romaniei are un viitor sau intra in impas.
Dar sprijinul SUA (exprimat explicit in discutiile dintre cei 28 de sefi de stat, potrivit unor surse aliate) si al Marii Britanii pentru proiectul Romaniei vor conta in discutiile de pina in octombrie. Si va conta si pozitionarea Turciei, care, prin purtatorul de cuvint al presedintelui Erdogan, a anuntat ca vrea "o noua arhitectura de securitate la Marea Neagra".
Iohannis a cumparat timp pina in octombrie. Cei care decretau esecul usturator al initiativei navale trebuie sa mai astepte. Depinde acum de Romania sa stie sa cistige aliati si adepti in interiorul NATO, si nu m-as mira ca Polonia sa fie alaturi de noi in acest dosar. Polonezii nu au uitat serviciul facut acum trei saptamini de Iohannis, care a amendat public Comisia Europeana pentru criticile aduse Varsoviei. Relatia buna dintre Romania si Polonia e evidenta, cele doua tari urmind sa se sprijine reciproc cu trupe pentru formatiunile multinationale NATO de pe teritoriul lor.
Si mai trebuie spus ceva: asa vaga cum e mentiunea din documentul final al summitului, ea vine cu un plus fata de propunerea initiala, adaugind si o dimensiune aeriana viitoarei prezente NATO la Marea Neagra.
Asa cum am mai spus, Iohannis a cistigat timp. In octombrie vom vedea daca a stiut sa-l gestioneze.
Brigada multinationala. Romania a obtinut la summit aceasta brigada, dar mai are de negociat cu tarile care sa-si trimita trupe. Pina acum, doar Bulgaria si Polonia au confirmat contributii certe. Sigur ca putem compara la nesfirsit ce au obtinut Polonia plus balticele (cite un batalion din SUA, UK, Canada si Germania), dar Romania are un avantaj: militarii romani (jumatate din brigada) se vor antrena cot la cot cu militarii straini care vor completa brigada, isi vor dezvolta reflexele de colaborare.
Dezvoltarea planului de contingenta a fost obtinuta, desi, cum am mai explicat, a existat o opozitie in interiorul Aliantei.
Declararea scutului american antiracheta de la Deveselu drept capacitate a NATO. Obiectivul a fost realizat.
Summitul a mai adus un anunt bun pentru Romania, venit initial pe surse si confirmat apoi de Iohannis: SUA vor trimite din 2017 in Romania un batalion de militari, cu tot unitati mecanizate, in cadrul unei prezente rotative.
Cred ca e un bilant echilibrat. Nu e nici prilej de triumfalism, dar nici de autoflagelare. E bine ca Romania ramine pe orbita euro-atlantica, e bine ca pozitiile comune cu Polonia se inmultesc si ca Iohannis continua pe directia inceputa de Traian Basescu inca din prima zi a mandatului lui de presedinte.
Pentru final, doua observatii de atmosfera.
Nu am mai vazut de mult timp sefi de stat sau de guvern atit de obositi (la propriu), cred ca de la Consiliul European din 2013 la care s-a negociat bugetul UE. I-am vazut azi pe Hollande si Iohannis marcati de oboseala, si inteleg ca au existat cazuri si mai critice.
Iar Iohannis m-a surprins astazi, la conferinta de presa, cind a vorbit liber cu o pasiune necaracteristica despre armata romana, despre negocierile din NATO si profilul de tara al Romaniei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 11 – 17 iulie 2016
La Podriga, concurs măsluit, trafic de influenţă şi posibil mită
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Cum fac fata barbatii caniculei
Un toreador spaniol a fost ucis de taur la corida, o premiera in ultimii 30 de ani
Clotilde Armand: Daca ar avea o minima decenta, domnul Dragnea ar inceta sa ii dea lectii lui Dacian Ciolos,
probabil cel mai onest, competent si bine-intentionat prim-ministru pe care l-a avut Romania
Boyko Borisov propune ca Marea Negra sa fie declarata zona demilitarizata
Redacţia Jurnalului vă informează
Expertii americani avertizeaza in legatura cu posibila infectare cu superbacterii in urmatoarele luni
Concursul pentru manager la Podriga a îmbrăcat forme radicale
Ioan Rotundu
Botoşani/Mileanca: Noul Consiliu Local s-a constituit în mod infracţional. IJP tace complice
Ioan Rotundu
Raluca Pruna: Remedierea situatiei din penitenciare e o prioritate a mandatului meu,
dar nu voi adopta masuri sub presiune. / Escaladarea tensiunilor nu foloseste nimanui
NATO si Rusia, discutii fara un numitor comun dupa summitul de la Varsovia
Pompierii voluntari şi privaţi din Moldova se întrec la Botoşani
Căldura şi băutura mai rau ca ZICA
Corespondenţă de la Poliţia Locală Botoşani
Umilinţă şi dispreţ, ultimele servicii oferite de BCR la Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog