Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8265
De la 07 Ianuarie 2003
122868332

Croatia cere Serbiei sa trimita refugiatii in Romania

  • 22 September 2015, 23:00
Croatia a cerut, marti, Serbiei sa trimita refugiatii spre Romania si Ungaria, Zagrebul fiind depasit de numarul mare de persoane care au intrat pe teritoriul sau in ultimul timp, dupa terminarea gardului de la frontiera ungaro-sarba, informeaza EurActiv.ro.
Declaratia a fost facuta de premierul Zoran Milanovici.
El a spus ca Zagrebul este in continuare pregatit sa preia refugiati, dar a transmis un mesaj foarte clar autoritatilor de la Belgrad: "Trimiteti-i in Ungaria si Romania", relateaza Donau Kurier.
La mijlocul lunii septembrie, Ungaria a terminat gardul de la granita cu Serbia, ingreunand astfel accesul refugiatilor pe teritoriul sau. Prin urmare, refugiatii care vin in Europa pe asa-numita ruta balcanica au decis sa se indrepte spre Croatia pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene.
In sase zile, circa 35.000 de refugiati au ajuns in Croatia.
Initial, oficialii croati au fost de acord sa primeasca refugiati, fie in tranzit fie pentru a-i gazdui, dar afluxul din ultimele zile a fost peste puterile autoritatilor, provocand, totodata, tensiuni intre Zagreb si Serbia.
Potrivit presei locale, numai in noaptea de luni spre marti, peste 5.000 de refugiati au intrat in Serbia din Macedonia, pe la punctul de frontiera Presevo, din sud. Oficialii sarbi se asteapta ca si in zilele urmatoare sa soseasca un numar mare de refugiati.
Blocada la granita sarbo-croata
Dupa ridicarea gardului de la granita cu Ungaria, Belgradul a decis sa-i transporte pe refugiati pana la frontiera cu Croatia. Zagrebul a decis sa inchida sapte puncte de trecere a frontierei si a interzis circulatia camioanelor pe la punctul de frontiera Bratovci-Bajakovo, pentru a determina autoritatile sarbe sa nu mai transporte refugiatii la granita.
Ministrul croat de Interne, Ranko Ostojici, a declarat, pentru postul de televiziune RTL, ca tara sa este pregatita sa inchida circulatia pentru toate vehiculele la punctul de frontiera Bajakovo-Batrovci, singurul de altfel ramas deschis intre Serbia si Croatia.
In replica, premierul sarb, Aleksandar Vucici, a afirmat ca "vom fi obligati sa ne protejam tara prin mijloace legale, in cazul in care Croatia "nu ridica blocada".
Tabere pentru refugiati in judetul Timis
La sfarsitul lunii august, vicepremierul Gabriel Oprea declara ca Romania nu resimte o presiune migrationista crescuta, dar cu toate acestea s-a decis sa fie intarite masurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita tragerea Romaniei in fluxul migrationist.
"Am decis astazi sa intarim masurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea Romaniei in fluxul migrationist care afecteaza statele din vecinatate", a anuntat, pe 27 august, Gabriel Oprea.
Intre timp, duminica, in localitatea Lunga din judetul Timis, aflata aproape de granita cu Serbia, a fost deschisa o tabara pentru refugiati.
Surse locale au precizat pentru Mediafax ca in prezent se lucreaza la ridicarea altor aproximativ o suta de corturi pe langa cele 50 instalate. Aici vor putea fi adapostiti circa 500 de refugiati care ar putea veni din Serbia.
Cea de-a doua tabara pentru refugiati din judetul Timis a fost amenajata, luni, la Moravita, unde au fost montate 80 de corturi care vor putea adaposti aproximativ 500 de persoane.
Pe un teren de opt hectare, pus la dispozitie de catre primarie, au fost montate aproximativ 80 de corturi de la Armata si de la Crucea Rosie, in care vor putea fi adapostite aproximativ 500 de persoane.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 23.09.2015
Bancul zilei: Sinceritatea bănăţeanului
Reţeta zilei: Suc de roşii pentru Iarnă
Ţigări de contrabandă de peste 60.000 de lei confiscate la frontiera de est
DNA: Pedeapsa aplicata lui Liviu Dragnea are un "cuantum simbolic"
Dreptul de vot a fost tratat de acesta ca pe un moft
Serviciul danez de contrainformatii nu crede ca in valul de migranti sunt
teroristi Risca prea mult sa fie descoperiti, inclusiv de refugiatii care fug chiar de ei
Liviu Dragnea sus’inut la pre;edin’ia PSD de organizatiile din Giurgiu si Mehedinti
Hitler reactioneaza la scandalul Volkswagen DieselGate, o parodie savuroasa
Doi angajati ai Ministerului de Externe, urmariti penal de DNA, sub control judiciar, pentru luare de mita
Botoşani: Liniştea de dinaintea furtunii în PSD Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog