Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14739
De la 07 Ianuarie 2003
122900388

Croitoreasa şefă are apucături dictatoriale

  • 18 August 2009, 23:00
Lucrurile mari sunt simple. Lucrurile mici sunt complicate. Oamenii mici le complică şi mai mult. Despre aceştia din urmă este vorba şi în cele ce urmează, dar să nu-şi închipuie că voi face un ”război” cu ei; vorba ceea, nu tragi cu tunul într-o muscă. Public rândurile de mai jos cu gândul la Topârceanu: Pe frontispiciul veşniciei/Să te fixez ca pe-un gândac. Mai mult, prototipul unor asemenea oameni ne serveşte în scrierea unor proze scurte, la care lucrăm de mai mult timp, intitulate Povestiri cu final...neacceptat. În felul acesta simplu vor trece şi ei, după ce eu no-i mai fi, în veşnicia ascunsă. E crud să n-ai parte nici dincolo de...nominalizări, nu-i aşa?

Doamnă consilier,
Adresa dumneavoastră redactată în nume propriu (înregistrată la noi cu nr. 1414/12.08 a.c.) şi iscălită, aşadar asumată, pare a fi – cel puţin în forma în care a fost redactată – o reînviere a timpurilor pe care însuşi Preşedintele ţării le-a condamnat într-un raport prezentat în Parlamentul României. Deşi vă ascundeţi sub formule de genul: vă rog, aş dori (altfel, singura diferenţă între anii prezenţi şi cei de tristă amintire), dumneavoastră vă comportaţi ca şi cum aţi fi fost numită într-o nouă comisie de control la instituţia căreia i-am dat naştere şi pe care încă o conduc; prin urmare, daţi ultimatumuri (funcţie de care interese ne cereţi să convocăm o şedinţă extraordinară până în data de 21.08.2009? Plecaţi în vacanţă după aceea??); ne cereţi, apoi, să vă punem la dispoziţie nici mai mult, nici mai puţin decât cinci (de ce nu douăsprezece sau douăzeci şi trei!?) grupe de documente? Altfel, vă mulţumim pentru ”îngăduinţa” de care daţi dovadă atunci când, după toate acestea, ne spuneţi: Dacă vor fi şi alte puncte de vedere la ordinea de zi sunt dispusă să le discutăm.
În analiza de text pe care ne-am permis să v-o facem, atunci când ne informaţi că aţi cerut Direcţiei Buget Finaţe să nu aprobe eliberarea necesarului de bani din trezorerie fără acceptul meu (s.n.), am citit în spatele acestor şiruri că aveţi în constituţia dumneavoastră o reală vocaţie dictatorială, care este condamnată în toată lumea, iar la noi şi mai abitir după moartea dictatorului. Cum aţi ajuns la această năzdrăvană solicitare? Vă bazaţi pe un raport al unui organ competent de control, aşa cum se procedează într-o ţară de drept? Cum puteţi (nu simţiţi inadvertenţele?) să spuneţi imediat după aceea: În aceste condiţii (care, cele enunţate mai sus?) aş dori să colaborăm cât se poate de corect şi permanent pentru a nu bloca activitatea instituţiei... ?! Contradicţia este flagrantă, doamnă consilier! De ce nu vă cumpăraţi şi o mitralieră, căci atributul celălalt îl posedaţi!? Daţi-mi voie să vă amintesc faptul că nu am cerut noi blocarea fondurilor, ci dumneavoastră! Şi-apoi, una e să ceri, alta să ţi se aprobe. În experienţa noastră cu vizitatorii am întâlnit, la Ipoteşti, o doamnă din Zorleni, jud. Vaslui, care întreba la fel de incisiv ca dumneavoastră unde sunt nuferii de pe lac? Era vremea când încă nu se plantaseră nuferi pe lacul din pădurea Baisei. Lucrul acesta s-a făcut abia în 1989, la centenarul morţii lui Eminescu, în semn de omagiu adus poetului. Zadarnic am încercat s-o lămuresc pe femeie că nuferii din celebra poezie nu vor fi fost niciodată în realitate şi că e posibil ca aceştia să fie în exclusivitate produsul imaginaţiei genialului poet. Altfel, conform aceleiaşi logici, ar fi trebuit să-i amenajăm curioasei doamne, în plină zi, pe cerul senin al Ipoteştilor, luna ca o vatră de jeratic - şi asta din simplul motiv că aşa zice poetul (!). După care, respectiva doamnă ne-a dat lovitura finală, citând, ”argumentat”, primele două versuri din Lacul. (Dacă nu le ştiţi, vi le spun eu: Lacul codrilor, albastru/ Nuferi galbeni (s.n.) îl încarcă...)
Constatăm şi trecem mai departe. Post scriptum-ul dumneavoastră ne lasă perplecşi, căci după tot ce ne cereţi – şi încă imperativ –, ne rugaţi să vă transmitem punctul nostru de vedere (!). Îndrăznim să vă întrebăm: ar mai putea fi şi altul în afara lui Să trăiţi?
Recunoaştem, însă, că adresa dumneavoastră este într-adevăr o capodoperă şi, ca la orice capodoperă, finis coronat opus (dacă nu ştiţi traducerea, întrebaţi-o pe Maria Răducanu – de care nu aţi auzit –, pentru că ea sigur o ştie): Vă anexez şi documentele de numire ca administrator. Fără orice alte comentarii, vă citez din Hotărârea Consiliului Judeţean Botoşani în această privinţă: Se desemnează d-na Zarug Manuela Ana ca reprezentant (s.n.) al Consiliului Judeţean Botoşani în Consiliul de administraţie al Memorialului Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii ”Mihai Eminescu” – ceea ce este cu totul altceva. Dacă, totuşi, dumneavoastră râvniţi la postul de administrator al Memorialului – pentru care aţi îndeplini, într-adevăr, condiţiile, vă anunţ că el este ocupat de domnul Nistor Corneliu. Ne pare rău.
Doamnă consilier, întrucât Domnul Preşedinte Mihai Ţâbuleac ne scrie în adresa nr. 9553/13.08.2009: Vă transmitem spre competentă soluţionare solicitarea d-nei consilier judeţean Ana Maria Zarug... etc., când poate, domnia sa ar fi fost mult mai îndreptăţit să fie imperativ, vă răspundem următoarele:
1) în intervalul 19-21 august sunt invitat la Putna, unde se va desfăşura simpozionul În căutarea absolutului Eminescu. Printre invitaţi: acad. Eugen Simion, acad. Mihai Cimpoi, acad. Dan Hăulică, acad. Alexandru Zub, acad. Maia Simionescu, acad. Alexandrina Cernov, prof. univ. Mircia Dumitrescu, prof. univ. Elvira Sorohan, prof. univ. Liviu Leonte, conf. univ. Sorin Lavric, conf. univ. Lucia Cifor, artiştii plastici Silvia Radu şi Dan Hatmanu etc. (dacă nici de ei nu aţi auzit, nu e vina noastră);
2) deocamdată unii dintre membrii Consiliului de administraţie ai Memorialului îşi efectuează concediul legal de odihnă, aşa încât vă asigurăm că atunci când actualul sau viitorul preşedinte al acestui consiliu va convoca o şedinţă, veţi fi cu siguranţă invitată să participaţi, evident, în calitatea pe care o stabileşte hotărârea Consiliului Judeţean Botoşani, nu în cealaltă, pe care v-o arogaţi.
Cu mulţumiri pentru înţelegere,
Cercetător dr. Valentin Coşereanu,
preşedintele Consiliului de administraţie al Memorialului Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii ”Mihai Eminescu”
P.S. În citatul dumneavoastră: Vă rog aşadar să aveţi amabilitatea... etc. să ştiţi că aşadar este un cuvânt incident şi se pune între virgule. Se învaţă în clasele primare.

N.R. – Titlul aparţine redacţiei.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tragedie pe şosea evitată de pompierii botoşăneni
Meşterii populari botoşăneni au făcut impresie la Festivalului Păstrăvului
Olimpicii botoşăneni pleacă la mare
Poliţiştii comunitari intră la toamnă în casă nouă!
Angajaţii SC Eltrans lăsaţi fără plata orelor suplimentare
Circulaţie închisă la intrarea în municipiul Botoşani
dinspre Iaşi, pe Calea Naţională
Constănţeanul care a luat argintul la Olimpiada Internaţională de Fizică va studia la Princeton
Alexandra Maria Ţarcu din Canada a câştigat Miss Diaspora 2009
La Putna – Ierusalimul Neamului Românesc au venit si romanii din Nordul Bucovinei
Noul Parlament de la Chişinău este convocat pentru 28 august
Voronin încearcă să fure si vila de la Condriţa
Vacanţă în lumea lui Peter Pan
Nici o legătură cu „Zilele oraşului” şi tinerii accidentaţi la Flămânzi
În timp ce tinerii din Frumuşica au fost conduşi pe ultimul drum
adolescentele internate la Iaşi se zbat între viaţă şi moarte
Program TELE'M, miercuri 19 august
Dă-o în mă-sa!
E nevoit să-şi vândă garsoniera
Părinţii vor o programă şcolară mai lejeră
Restaurant unde gramajul din lista de bucate nu bate cu cel din farfurie
În loc de medici, UPU Botoşani se va pricopsi cu un control
Rădăşanu i-a pus gând rău „fostei” Curelariu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog