Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22299
De la 07 Ianuarie 2003
122882366

Cronologia acuzaţiilor privind presupusa colaborare cu Securitatea a lui Băsescu

  • 16 August 2006, 23:00
Presupusa colaborarea a lui Traian Băsescu cu Securitatea a fost o temă de campanie electorală în 2004, lansată de unul dintre contracandidaţii săi la Primăria Capitalei, Mugur Ciuvică, apoi disputa s-a mutat în instanţă, ca să reizbucnească în 2006, în plină dosariadă.
Februarie 2004
Fostul şef de cabinet al lui Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică, contracandidat al lui Traian Băsescu la alegerile pentru primăria capitalei, l-a acuzat pe acesta că colaborat cu Securitatea, invocând un un "registru cu persoanele din rândul membrilor PCR pentru care a fost dată aprobarea să sprijine munca de Securitate". Ciuvică a susţinut că Băsescu a fost racolat de poliţia politică încă din studenţie, în anul 1973. Traian Băsescu a recunoscut că în acel an, trebuind să plece în străinătate, a fost obligat de procesurile uzuale să dea tot felul de date ofiţerului de contrainformaţii. "În luna mai a acelui an am avut o ieşire cu şcoala în Mediterană. Pentru a ieşi peste hotare la vremea aceea, trebuia să completam un formular al Serviciului de Contrainformaţii şi să trecem printr-un interogatoriu al ofiţerului de contrainformaţii. Acesta ne-a intrebat fel de fel de stupizenii, despre felul în care se înţeleg părinţii, ce prieteni am, cu ce se ocupă, ce muzica ascult, ce rude am în străinătate şi altele de acest gen. Asta e tot. De aici până la poliţie politică e cale lungă”, a lămurit atunci Băsescu.
Martie 2004
Traian Băsescu îi dă în judecată pe Mugur Ciuvică şi Max Bădin, membri ai Acţiunii Populare, acuzându-i de calomnie.
Octombrie 2004
Instanţa îi achită pe cei doi, însă îi obligă la cheltuieli de judecată. Ambele părţi înaintează recurs.
Februarie 2005
Instanţa i-a achitat din nou pe Mugur Ciuvică şi Max Bădin. La una din înfăţisările de la proces, în 7 februarie, preşedintele a explicat că funcţia pe care o ocupa îl obliga să dea "rapoarte periodice către Navrom", în legătură cu el şi cu evoluţia familiei sale. "E posibil ca rapoartele mele să fi ajuns şi la Securitate. E o copilărie că asta înseamnă a face poliţie politică şi că am fost turnător sau colaborator al acestei instituţii", a spus atunci Băsescu. El s-a plâns că cei doi i-au trimis, prin intermediul avocatului său, un raport al său către compania Navrom cu privire la un comandant (care s-a dovedit a fi Valentin Stan, n.r.) care venise în voiaj la Anvers şi îşi băgase în buzunarele proprii discountul companiei.
Noiembrie 2005
Fostul preşedinte, Emil Constantinescu, a readus în actualitate subiectul, invocând documente pe care le-ar fi văzut când era şef al statului pentru a convinge că Băsescu a colaborat cu Securitatea. "Preşedintele Constantinescu este un om care nu a lăsat nicio dâră atunci când a condus România", a replicat Traian Băsescu.
Aprilie 2006
Mugur Ciuvică a prezentat presei documentele MApN care au stat la baza procesului cu Traian Băsescu. Conform lui Ciuvică, acestea sunt: o adresă din 2004, trimisă de gen Gheorghe Rotaru, şeful DGIA, generalului de brigadă Gheorghe Nicolaescu, şeful direcţiei arhivă militară, prin care se solicită identificarea în arhiva MApN a documentelor care privesc colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea; raportul olograf al şefului departamentului arhivă din Direcţia Siguranţei Militare, Marin Deaconu, cu privire la identificarea documentelor referitoare la colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea; răspunsul trimis de Gheorghe Nicolaescu lui Gheorghe Rotaru, care confirmă, pe baza documentelor de arhivă colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea. Potrivit lui Mugur Ciuvică, din ultimele două documente rezultă că Traian Băsescu a fost racolat de Securitate în studenţie, în 1972, întocmindu-i-se dosar de colaborator cu numărul 3990/9.11.1972, că acest dosar a fost la un moment dat în arhiva Direcţiei Siguranţă Naţională de la Piteşti şi apoi transferat la Securitatea Constanţa. Mugur Ciuvică a mai susţinut că, imediat ce a ajuns preşedinte, Traian Băsescu i-a trimis în rezervă pe toţi care aveau cunoştinţă de dosarul său: generalii Gheorghe Rotaru şi Gheorghe Nicolaescu, colonelul Badea şi locotenent-colonelul Apreutesei din DGIA, care au coordonat activitatea de verificare în arhivă. În aceaşi zi în care a prezentat presei aceste documente, Ciuvică a depus copii ale lor şi la CNSAS. La fel şi Emil Constantinescu, la diferenţă de câteva zile. În replică, preşedinţia a informat printr-un comunicat că documentele prezentate de Ciuvică sunt aceleaşi care au fost analizate şi de instanţa care i-a dat câştig de cauză. "Preşedintele Traian Băsescu reafirmă că nu a semnat niciodată un angajament cu Securitatea şi că nu a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică", preciza comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Iunie 2006
Emil Constantinescu a fost audiat de membrii Colegiului CNSAS ca urmare a solicitării sale de a-l verifica din nou pe preşedinte. Constantinescu a susţinut că a fost informat de membrii Colegiului că SRI a răspuns deja acestei solicitări, declarând că nu deţine astfel de informaţii. Fostul şef al statului a reiterat că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, dar a evitat să spună direct că Traian Băsescu a făcut poliţie politică, dar a dat de înţeles că ar fi putut să facă. "Contrainformaţiile militare au fost o direcţie a Securităţii care se ocupa cu poliţia politică, or documentele respective spun clar: domnul Traian Băsescu a colaborat cu contrainformaţiile militare".
August 2006
Partidele politice, cu excepţia PD, dar îndeosebi liberalii şi conservatorii au cerut cu insistenţă verificarea dosarului lui Traian Băsescu, iar PSD şi PC l-au acuzat a fi la originea "isteriei dosariadei". (NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXXXVII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Drept la replică
Profesorii vor începe noul an şcolar cu dreptul
Unii învăţători vor rămâne fără loc de muncă
A doua sesiune de BAC se apropie
Copil accidentat
Vizibilitate redusă de praf
Ajutoare pentru nevoiaşii care se încălzesc cu gaze şi cu lemne
Pensiile vor creşte cu 16% în următorii doi ani
Comunicat de presă
Inspectorii DSV au pus ochii pe micii de la festival
Gripa aviară şi pesta porcină ne-au costat circa patru miliarde
Să fie SC Lacto Solomonescu supusă unor represalii?
până una, alta i s-a aplicat o amendă de 100 milioane lei vechi
Deranjat că-i sar capacele ... societăţii Apa Grup
Impozit mai mare pe pământul nelucrat
Botoşănenii au făcut figură bună la depunerea proiectelor Sapard
Proiect guvernamental aflat la mâna lui Conţac
Consilier orăşenesc eliberat din funcţie pentru incompatibilitate
Reguli stricte pentru angajaţii serviciilor subordonate Prefecturii
WC-ul public din parc va fi reabilitat
Rapsozii vor lansa un CD de promovare a vinurilor Cotnari
MApN va declasifica încă un lot de dosare la solicitarea lui Ticu Dumitrescu
Tratament pentru cei bogaţi
Secretul mielului la proţap
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog