Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3439
De la 07 Ianuarie 2003
114833071
Cu USR – PLUS lăsat acasă,

Cum s-ar putea împărţi cele 9 mandate de parlamentar

  • Ioan Rotundu
  • 25 October 2020, 18:31
Deşi nu s-a intrat încă în partea oficială a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, politicienii botoşăneni fac şi desfac pe hârtie şi mintal fel de fel de calcule despre cum s-ar configura rezultatul votului din 6 decembrie. ,br> Nu am să mă opresc asupra calculelor făcute de către candidaţii fiecărui partid pentru că ele conţin o mare doză de subiectivism. Dar mi se pare interesat modul în care cred unii botoşăneni, cu pretenţie de analişti politici, cum ar putea fi împărţite cele 9 mandate de parlamentar ce revin judeţului Botoşani.
O primă variantă este aceea că PSD-ul va obţine două mandate de la Senat şi 4 la Camera Deputaţilor, ceea ce nu mi se pare deloc exagerat dacă avem în vedere că suntem tradiţional un judeţ roşu iar la vot merg întreţinuţii PSD-ului, acei nostalgici ai socialismului care după 1990 au descoperit că în România se poate trăi şi fără muncă dacă ştii de care partid să te lipeşti.
Pentru liberai sunt rezervate un loc la Senat şi unul la Camera Deputaţi8lor iar un mandat de deputat este alocat celor de la Pro România. După cum puteţi observa lipseşte din calcul USR-ul aliat cu PLUS.
Am ales să comentez această variantă în primul rând pentru că mi s-a părut a fi cea mai apropiată de realitate dar şi pentru a constata că amărăciune că alegătorii botoşăneni continuă să rămână cu mentalitatea anchilozată în tiparele gândirii socialiste şi departe de mecanismele democraţiei, mecanisme care asigură de fapt progresul economic aducător de civilizaţie şi prosperitate.
Cu multă nonşalanţă, în primăvara anului trecut, la Botoşani, la Congresul Dreptei Liberale, preşedintele Viorel Cataramă afirma de la tribună că în România clasa politică nu este formată din social-democraţi şi liberali ci din nepoţii socialiştilor lui Ceauşescu, toţi fiind mânaţi de aceleaşi interese de partid şi personale şi departe de interesele naţiunii, de viitorul poporului român.
Afirmaţia făcută de Viorel Cataramă la Botoşani este de fapt un adevăr istoric de o tristeţe greu de imaginat. Suntem la 30 de ani depărtare de socialismul lui Ceauşescu şi nu am progresat cu nimic în direcţia educaţiei civice, a solidarităţii sociale, a educaţiei politice în special. Şi mai trist este faptul că noile generaţii, mai ales cele formate din născuţii de după 1990 n-au înţeles că momentul ca ei să preia frâiele şi destinele ţării a sosit de vreo câţiva ani şi că doar voinţa lor de a trece la acţiune lipseşte.
Starea de spirit pe care USR – PLUS pretinde că au creat-o în rândul tinerilor, mai ales a celor educaţi, ar fi suficientă pentru a se reuşi preluarea puterii în România şi reformarea clasei politice ca un început de reformă generală a României. Numai că useriştii se îndestulează cu o amăgire falsă, lipsită de realism politic pentru că această stare de spirit este departe de a putea mobiliza forţe civice capabile să răstoarne prin vot democratic actuala clasă politică ce duce ţara spre un dezastru economic şi social.
Judeţul Botoşani ar fi fost cel mai propice teren pentru userişti să arate românilor capacitatea lor politică de a schimba mentalităţi, de a schimba direcţia spre care este dusă România de actualii politicieni şi a o înscrie pe direcţia democraţiei europene de formă modernă. Ori, useriştii botoşăneni nici nu intră în calculele politice care se fac în sediile de partid sau pe la colţ de stradă de către amatorii de politică care se cred atotcunoscători.
Useriştii sunt precum acei militari în retragere sau rezervişti care se luptă cu soldăţeii de plumb pe o masă de joc şi se bucură copilăreşte atunci când cred că au obţinut o victorie. Este momentul să lase Facebook-ul care, cel puţin la Botoşani, nu dă rezultate şi să pună mână pe sabie, armă şi să iasă în teren la luptă. Nu îmbrăcaţi în tricouri colorate şi inscripţionate cu lozinci, că o astfel de strategie li s-a dovedit catastrofală la votul pentru preşedinţia CJ care a fost un vot politic.
Ei trebuie să cutreiere judeţul şi să stea de vorbă cu oamenii locului şi să le explice de ce trebuie să-i voteze. Mai tr4ebuie să iasă participe la dezbateri televizate, faţă în faţă cu adversarii politici, pentru a arăta botoşănenilor superioritatea lor în ceea ce vor să facă dacă ajung la guvernare. Fuga de aceste dezbateri este de fapt fuga de mult râvnitele mandate de parlamentar. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Regina Minciunii a fost învestită în funcţie
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 26.10 – 111.2020
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: Dreptatea lui Ceauşescu
Dosarul zilei: Cultura botoşăneană în impas
Grota lui Coroi „sfinţit㔠de către călugării de la Schitul Vorona
Ioan Rotundu
Atitudine civică sau manifestare de fire colţoasă?
Ioan Rotundu
Foamea de bani împinge BOR la acte necugetate
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă