Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8803
De la 07 Ianuarie 2003
106169504

Cu căruţa, tropa-trop, pe drumul spre iad

  • 4 June 2009, 23:00
Încălzirea vremii corespunde, ca în fiecare an, cu debutul lucrărilor agrare şi, implicit, cu creşterea circulaţiei vehiculelor cu tracţiune animală. Acest lucru impune însă căruţaşilor reguli de bază privitoare la circulaţie, reguli care, atunci când nu sunt respectate, provoacă accidente stupide, unele cu repercusiuni foarte grave, ca în exemplele care urmează.
Cu mai puţin de două săptămâni în urmă, în seara zilei de 20 aprilie, în jurul orei 22:15, Constantin T. (19 ani, din Prăjeni), în timp ce conducea un motoscuter pe drumul dintre Prăjeni şi Frumuşica, nu a observat vehiculul cu tracţiune animală condus de Mihai C (31 ani, din Flămânzi) care circula în faţa sa în aceeaşi direcţie de mers, intrând în plin în spatele acestuia. Cum nici motoscuterul nu era dotat cu lumină şi nici căruţa nu era semnalizată, impactul a fost teribil. În afara faptului că motociclistul a suferit leziuni toracice care au necesitat transportarea sa urgentă la Spitalul Judeţean Botoşani, în impact a fost grav rănit şi flămânzeanul Ioan C (52 ani), pasager în spatele căruţei, care, după ce a fost diagnosticat cu un sever traumatism cranio-cerebral, a fost trimis la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
„Se efectuează cercetări faţă de căruţaşul Constantin T. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Deşi nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, acesta nu a respectat regulamentul de circulaţie pe drumurile publice şi, de aici, nenorocirea care s-a întâmplat. În general, oamenii cred că principala cauză a accidentelor o reprezintă viteza. Nu este adevărat, inconştienţa pe drumurile publice şi refuzul de a respecta legile reprezintă cauza situaţiilor dramatice pe care le întâlnim”, ne-a spus inspectorul Marcel Şchiopu, comandantul Poliţiei Flămânzi.
Un alt accident în care a fost implicat un atelaj „domestic” s-a petrecut exact cu o săptămână în urmă, pe în cartierul Flămânzi Deal, în jurul orelor 17:30. Forţând caii să tragă pentru a ajunge mai repede la moară şi pentru a nu întârzia prea mult pe drumul spre casă, Alexandru C. (19 ani, din Flămânzi), a rămas total descumpănit când, instantaneu, în pantă, s-a rupt oiştea căruţei. Lipsit de experienţă, tânărul, în loc să înfrâneze căruţa, a sărit din mers ca să oprească caii, dar aceştia, speriaţi la rândul lor, au luat-o la fugă, atelajul scăpând de sub control.
Aflată întâmplător în acelaşi vehicul, Maria A. (40 ani), a intrat la rândul ei în panică şi a sărit de pe saci, rănindu-se în cădere foarte grav. Internată la Spitalul Judeţean Mavromati, femeia a fost diagnosticată cu politraumatism prin cădere, traumatism cranio-cerebral închis, fractură mână stângă, fractură complexă calcaneu drept. „Ceva mai corpolentă, pasagera a sărit mai greu din căruţa plină cu saci, aflată pe un drum în pantă, cu osia, putredă făcută bucăţi şi scăpată de sub control. În plus, lipsa de experienţă a căruţaşului şi viteza tot mai mare a faetonului care, dotat cu roţi de cauciuc, risca să se răstoarne în orice clipă, şi-au spus la rândul lor cuvântul şi de aici a rezultat accidentul”, ne-a mai explicat şeful Poliţiei Flămânzi.
Dincolo de dramatismul întâmplărilor relatate mai sus – la care se poate adăuga alt accident stupid, înregistrat la începutul anului la Prăjeni, când, o femeie ceva mai veselă decât normal, care se întorcea de la o nuntă, a decedat pe loc după ce s-a dezechilibrat şi a căzut din căruţă – se poate afirma că evenimentele rutiere provocate de atelaje încep să reprezinte în zonă o veritabilă problemă.
„Din păcate, sunt multe persoane care posedă terenuri îndepărtate, unele şi la 20-30 kilometri de casă, iar pentru ele căruţa reprezintă singurul mijloc de a putea ajunge şi veni de la câmp. Deşi primăria a marcat, printr-un plan riguros, locurile pe unde căruţaşii pot traversa drumul european DE58, foarte mulţi oameni, care nu stau în zonă, constrânşi de nevoi şi neavând la dispoziţie alte căi de acces, circulă pe principalele artere din oraş, încurcând circulaţia şi provocând accidente precum cele relatate mai sus”, ne-a mai spus inspectorul Marcel Şchiopu. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXL
(Ioan Rotundu)
Absolvenţii claselor a VIII-a din Frumuşica, interesaţi de Grupul Şcolar din Flămânzi
Horoscop
Supă cremă de roşii cu gin
Dilema lui Ion
Kangoo fitness, o nouă formă de aerobic ultra eficientă
Noul grafic de circulaţie al tramvaielor
Mica publicitate
Cea mai mică rată lunară la Prima Casă este de 340 euro. Tot este mult !
Partidele parlamentare de opoziţie ar putea câştiga alegerile parlamentare
Crimele comuniştilor ies la iveală
Grave nereguli la DGASPC Botoşani pe vremea Angelei Curelaru
legume şi fructe achiziţionate la mult peste preţul pieţeinerespectarea normativelor de consum la întocmirea meniurilor şi stabilirea necesarului de alimente
Actorii botoşăneni îşi vor da reciproc la gioale
Alt dosar, aceeaşi „mâncare de peşte”!
Codreanu este supărat pe şeful Vadim
Eforturi susţinute pentru leafa angajaţilor de la DGASPC
Grenadă de mână descoperită de un elev în curtea unei şcoli
Călăritul băncilor „costă” 200 lei
Peste 700 poliţişti botoşăneni vor veghea la europarlamentare
Pompierii sunt pregătiţi pentru situaţiile de urgenţă de pe parcursul alegerilor
Tare-n tată!
Ioan Rotundu
La Spitalul judeţean bolnavii sunt puşi să plătească analizele medicale şi radiografiile
Program de orientare şi consiliere profesională pentru elevi
În sfârşit, PSD-ul a găsit post de şef şi pentru Zarug
S-a declanşat bătălia pentru titulul de “Elevul anului”
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă