Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
9301
De la 07 Ianuarie 2003
69333898

Cu plăcinte în istorie

  • 22 May 2007, 23:00
Istoricii cred totuşi că grecii au fost cei care au inventat aluatul de plăcintă. Pe atunci aluatul era o pastă rezultată din amestecul de făină şi apă, care "ambala" carnea, aluatul avea într-un fel rolul de vas în care era gătită carnea. Aluatul păstra astfel în interior sucurile şi aromele.
Romanii au preluat de la greci reţeta plăcintei şi au diversificat-o, folosind midii, peşte, pui, vită. Există mărturii despre o plăcinta numită "Placenta", un fel de tartă cu brânză, cu baza de aluat. Romanii au răspândit delicioasele plăcinte în toată Europa, fiecare ţinut adaptând reţeta după ingredientele disponibile şi după obiceiurile locului.
În Evul Mediu exista obiceiul plăcintelor însufleţite, foarte populare la banchete, cu diverse surprize înăuntru de genul păsări, animale mici, pitici ... De asemenea dimensiunile acestora încep să atingă dimensiuni din ce în ce mai mari.
Dat fiind că plăcintele constituiau o parte importantă a meniului medieval, fiind chiar la ordinea zilei, bucătarii nu îşi notau reţele. Abia în secolul al XVI-lea încep să apară primele cărţi de bucate cu reţete pentru plăcinte, care sunt destinate gospodinelor.
În secolele XVII-XIX, plăcintele englezeşti nu aveau rival în bucătăria europeană. De aceea ele devin populare şi în Lumea Nouă, aduse de primii colonişti. Aceştia au adaptat reţetele de acasă în funcţie de ingredientele şi tehnicile de gătit disponibile aici. Plăcintele ajung să fie servite la fiecare masă, ajungând să fie parte integrantă a culturii americane. Pe măsură ce coloniştii înaintează spre vest apar plăcintele americane regionale, adaptate continuu noilor ingrediente.
Comparativ cu trecutul, astăzi plăcintele sunt mai puţin spectaculoase, reduse în dimensiuni, dar la fel de populare, gustoase şi foarte diversificate. (Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Conţac se răfuieşte şi cu primarul Flutur
S-a făcut lumină în iluminatul public
Trofeul Festivalului „Satule, mândră grădin㔠rămâne la Botoşani
Tehnologie de ultimă generaţie adusă de Holograf la Botoşani
Conţac se arată mulţumit de rezultatul referendumului
O şansă ratată
Ioan Rotundu
Dacă au scutiri de taxe, investitorii vin şi la Botoşani
Social democraţii recunosc că n-au cheltuit cu referendumul
Incubatorul de Afaceri botoşănean apreciat de CE
Peşte mort în iazul Hăneşti
O societate a fost închisă de Garda de Mediu
Orchestra Liceului de Artă a făcut impresie bună peste hotare
Alţi doi ofiţeri de poliţie implicaţi în accidente rutiere
A început lupta pentru trofeul Festivalului „Lyceum”
Încep să sosească banii pentru investiţiile din învăţământ
Tentativă de viol în parcul Eminescu
Minorii fac regulile furturilor
Horoscop
Citate şi cugetări din Turgheniev
Amantul
Oferte noi, preţuri... şi mai noi
Comentariu la comentarii (CII)
(Ioan Rotundu)
Trecere oprită, dar liberă pentru cei cu bani
(Cârcotaşul)
Comunicat de presă
Sorohan s-a temut să rostească un nume
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă