Comuna Cristineşti este o localitate cu 3.000 de locuitori care are o suprafaţă împădurită de 2.300 de hectare, din acest total proprietarii deţinând circa 530 de hectare. De fapt, de aici încep problemele locuitorilor comunei care, de ani de zile, se confruntă cu furturi masive de lemne de pe loturile particulare. Situaţia a căpătat amploare în ultimii patru ani, dar în ultimii doi ani faptele de acest fel s-au intensificat, spre marea disperare a locuitorilor şi chiar a autorităţilor locale care, efectiv, nu mai ştiu ce măsuri să ia pentru a împiedica vandalii să distrugă pădurea şi să lase în urma lor loturi întregi pustiite, cu şanse minime de regenerare naturală.
O comună terorizată de hoţii de lemne
La prima vedere, se pare că situaţia s-ar putea rezolva prin transferarea responsabilităţii în sarcina lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Dorohoi, dar în realitate lucrurile nu sunt aşa de simple precum par, în primul rând din cauza dezinteresului proprietarilor. “Respectând prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 93/2003 am preluat 130 de hectare împădurite ale proprietarilor şi mai avem de preluat circa 400 de hectare, dar problema este că pe restul suprafeţei există deja un număr foarte mare de arbori tăiaţi.
În aceste condiţii, ar trebui să facem inventarierea şi marcarea loturilor pe baza solicitării proprietarilor pădurilor dar acest lucru se face foarte anevoios deoarece lumea nu este foarte informată iar proprietarii nu se prea ocupă de întocmirea formelor legale necesare. Am demarat totuşi acţiunea, pe care sperăm să o finalizăm cu ajutorul primăriei”, ne-a spus Stelian Nichita, şeful districtului silvic Cristineşti.
Problema furtului de lemne din pădurile Cristineştiului devine tot mai stresantă pe zi ce trece, doar lucrătorii ocolului silvic depistând în acest an peste 30 de cazuri din cele peste 100 constatate până în prezent de autorităţi.
Deşi majoritatea autorilor sunt localnici, sunt cunoscuţi pentru isprăvile lor de ani de zile şi sunt sancţionaţi uneori cu amenzi usturătoare, prea puţini dintre ei ajung în faţa instanţei şi chiar atunci când acest lucru se întâmplă, sunt lăsaţi în libertate sau, în cel mai rău caz, sunt sancţionaţi, contrar prevederilor legale, cu “avertisment”.
Pentru ca situaţia să se înrăutăţească şi mai mult, deţinătorii de telefoane mobile care locuiesc la marginea pădurii sunt insultaţi şi ameninţaţi în permanenţă de hoţi cu incendierea caselor şi schilodirea copiilor dacă anunţă primăria, poliţia sau jandarmii la vederea căruţelor cu lemne furate.
“Există o presiune continuă din partea celor care se ocupă cu furtul asupra celorlalţi cetăţeni cinstiţi care, de frica represaliilor, nu mai ştiu ce atitudine să adopte. Până la urmă chiar şi cei mai aprigi apărători ai legilor şi ai proprietăţii private se liniştesc atunci când le este ameninţată integritatea corporală sau gospodăria”, mărturiseşte viceprimarul Valentin Ostafie.
Furt stopat sub ameninţarea pistolului
Afirmaţia vehiculată tot mai des în comună, precum că “cineva de sus” iubeşte la nebunie “clanul” hoţilor de lemne din Cristineşti, capătă tot mai multă veridicitate în contextul incredibilei situaţii create recent de aberanta dispoziţie a Parchetului Dorohoi de a fi înapoiate hoţilor de lemne bunurile confiscate în urma operaţiunii de depistare organizată săptămâna trecută.
“În dimineaţa zilei de 19 iulie, la ora 4:30, am fost anunţaţi de o persoană că se taie lemne cu drujba în pădurea “Lungu vântului”, limitrofă satului Dămileni. L-am contactat imediat pe şeful districtului, pe viceprimar şi pe ajutorul şefului de post şi, împreună cu doi martori, am plecat la faţa locului. La ieşirea din satul Dămileni am descoperit trei persoane, Viorel Serafim Ştefan, Dorel Mihai Botezatu şi Florică Palamariu, care se deplasau împreună cu două faetoane pline cu lemne recent tăiate.
La vederea noastră au aruncat drujba într-un şanţ şi au încercat să fugă peste câmp, dar s-au oprit la somaţia poliţistului, care a scos arma din toc şi a ameninţat că va face uz de ea. Cei trei, care se aflau în vizorul nostru de mult timp, mai ales Viorel Serafim Ştefan, considerat autorul a peste 20 de furturi de lemne dar achitat în permanenţă de organele de judecată, au fost însoţiţi imediat la Postul de Poliţe Cristineşti.
Au fost identificaţi, li s-au luat primele declaraţii apoi le-a fost confiscat materialul lemnos, peste doi metri cubi de lemne tăiate, împreună cu drujba, atelajele, caii şi hamurile acestora, care au fost date în custodia primăriei. Am sperat că se va face în sfârşit dreptate odată cu surprinderea în flagrant a celui mai mare hoţ de lemne din comună dar, după cum au dovedit-o lucrurile, ne-am înşelat amarnic”, ne-a spus Marinel Stredie, primarul comunei Cristineşti.
Parchetul Dorohoi împotriva poliţiştilor locali
Joi dimineaţa, pe adresa Primăriei Cristineşti a sosit o adresă surprinzătoare, prin care Postul de Poliţie Cristineşti cerea, la cererea Parchetului Dorohoi, restituirea cailor, harnaşamentului şi a celorlalte obiecte confiscate hoţilor de lemne cu o săptămână în urmă.
“Prin prezenta adresă vă comunicăm să luaţi măsura restituirii cailor si căruţelor numiţilor Ştefan Viorel Serafim, Botezatu Mihai şi Palamariu Florică, bunuri ce au fost reţinute în data de 19.07.2004. Această măsură a fost dispusă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria municipiului Dorohoi şi a fost înaintată la acest post de poliţie”, menţiona dispoziţia înaintată primăriei locale.
În urma acestei solicitări, primarul Marinel Stredie a fost nevoit să se conformeze, restituind ambele căruţe, trei cai şi hăţurile acestora persoanelor prinse la furat. Cu acest prilej, agentul şef Dan Niţă a declarat că “celor în cauză li s-a întocmit dosar de cercetare penală care va merge la parchet iar persoanele vinovate, cărora le-au fost restituite obiectele, vor fi sancţionate conform prevederilor legale.
Probabil tot cu “avertisment” sau zile de muncă în folosul comunităţii”, a comentat cu ironie viceprimarul localităţii.
Alianţă între primărie şi poliţie pentru stoparea furturilor
În şedinţa Consiliului Local de vineri, Marinel Stredie a anunţat că în zilele care urmează va face adrese oficiale către Consiliul Judeţean Botoşani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Comandamentul Judeţean de Jandarmi şi Ocolul Silvic Dorohoi solicitând sprijin în vederea stăpânirii fenomenului.
“În plus, duminică 1 august, la ora 14:00, am convocat adunarea generală a locuitorilor din comună pentru a căuta împreună soluţii privind stoparea furtului de lemne din pădurile noastre”, ne-a mai spus primarul din Cristineşti.
La rândul său, agentul şef Dan Niţă (foto 1), ajutorul şefului de post din Cristineşti, susţine că îşi va intensifica eforturile în vederea diminuării furtului de lemne ( foto 2 - confiscari la primarie) deşi, după cum recunoaşte singur, aceasta nu este -singura sa misiune de pe raza localităţii.
“Conform legii, printre alte obligaţii o am şi pe aceea de a preveni furtul de material lemnos. Deşi suntem doar doi poliţişti la nu mai puţin de şase sate, am încercat să contracarăm acest fenomen aplicând numeroase sancţiuni deşi, conform legii 31/03.04.2000 proprietarul este cel care este obligat să-şi păzească pădurea. Numai anul trecut am încheiat pentru aceste fapte 42 de procese verbale de contravenţie, fiecare fiind sancţionată cu amenzi cuprinse între 10 şi 30 de milioane lei, dar majoritatea acestora au fost transformate de judecătorie în zile de muncă în folosul comunităţii.
Din păcate şi proprietarii sunt delăsători şi vor întotdeauna ca treaba lor să o facă alţii. Unii, pentru a nu avea probleme cu cei care se ocupă cu asemenea îndeletniciri, lasă în mod tacit să li se fure o parte din lemne în timp ce o sumedenie de oameni din comună continuă să cumpere lemne de la hoţi deşi ştiu foarte bine că acestea sunt de furat”, ne-a mai spus agentul şef Dan Niţă, cel care, deşi nu recunoaşte oficial, admite că ar putea exista o înţelegere tacită între anumiţi proprietari şi hoţii de lemne.
Atitudinea reprezentanţilor parohiei
Problema nu a rămas neobservată nici la nivelul parohiei locale, toţi cei patru preoţi din zonă, cei care deservesc lăcaşurile de cult din Cristineşti, Dămilemi, Fundu Herţii şi Dragalina, unindu-şi eforturile pentru a contracara fenomenul furturilor de lemne printr-un sfânt maslu.
“Sfântul maslu este una dintre cele şapte taine ale bisericii şi este folositor în momentele nefericite din viaţa comunităţii şi a oamenilor. Este cea mai puternică slujbă, pentru că niciodată nu este făcută de un singur preot ci de un grup de slujbaşi ai Domnului. Problema gravă este însă indiferenţa oamenilor, pe de o parte pentru faptul că cei care se ocupă cu “sportul” ăsta nu prea vin pe la biserică, pe de altă parte pentru că, deşi prea multe persoane ştiu ce se întâmplă, refuză să ia atitudine, fie de frică fie din comoditate”, ne-a spus preotul paroh Cristian Mândru, de la parohia Fundu Herţii.
Părăsim comuna cu un vizibil sentiment de frustrare, alimentat poate şi de faptul bizar că, exact în timp ce maşina redacţiei depăşea o căruţă condusă chiar de cel mai cunoscut hoţ de lemne din zonă, undeva, în pădurile Cristineştiului, continua să se fure, la propriu, ca-n codru.
POST SCRIPTUM: Cu numai câteva momente înainte de a porni spre redacţie, s-a apropiat de noi un bătrânel miop, îmbrăcat sărăcăcios, care, stăpânind un limbaj elevat şi politicos ne-a spus, cu o evidentă tentă de amărăciune în glas:
“Nu ştiu ce v-au zis dumneavoastră cei de aici, dar dacă tot vreţi să se facă dreptate, scrieţi la ziarul dumneavoastră să fie arestaţi toţi cei trei primari din ultimii ani şi şeful ocolului silvic şi să fie condamnaţi la ani grei de puşcărie pentru că au permis distrugerea pădurii şi au creat oamenilor o pagubă de cel puţin cinci miliarde lei”. (Gabi GOMBOŞ & Mihai RĂCNEA)
JD 2.08.2004