Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7782
De la 07 Ianuarie 2003
78601820

Culegere de… soluţii

  • 18 May 2011, 23:00
Ieri, după amiază, la Sala de marmură a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, în prezenţa unui numeros public, Dumitru Monacu a lansat volumul de debut intitulat „Culegere de… soluţii”.
Deschiderea festivităţii de lansare a fost făcută de către jurnalistul Traian Apetrei, în calitatea sa de gazdă a evenimentului, acesta deţinând funcţia de director al Teatrului.
Volumul, unul de proză scurtă, considerat de autor un fel de schiţe vesele a fost prefaţat de Constantzin Iftimie, cunoscut om de cultură botoşănean. A mai discutat pe seama volumului lansat jurnalistul Mircea Oprea şi omul de teatru Volin.
Toţi cei care au ţinut să facă aprecieri asupra căţii au remarcat faptul că schiţele sunt savuroase şi pline de candoare, iar autorul a folosit un limbaj simplu, direct şi lipsit de metafore sofisticate.
Ca unul care am primit volumul cu câteva zile înaintea lansării, am avut timp să-l citesc şi să-mi fac o proprie impresie. În primul rând că aceste schiţe au fost scrise şi publicate prin presa locală de-a lungul mai multor ani. Unele dintre ele le-am publicat şi în Jurnalul literar.
Practic, avem de-a face cu nişte povestioare despre fapte reale petrecute în copilăria autorului dar şi mai târziu, nişte întâmplări hazlii. Fiecare sfârşit de povestioară este unul comic sau plin de ironie. Eu le-aş numi mai degrabă nişte bancuri extrase din viaţa cotidiană, personajele fiind cei din apropiere: rude, prieteni, consăteni, colegi de serviciu sau pur şi simplu cetăţeni anonimi implicaţi în situaţii de viaţă comice. Aceste bancuri au fost dezvoltate şi condimentate cu multă „savoare şi candoare”, ceea ce le dă un farmec aparte.
Spun că pot fi comparate cu nişte bancuri dezvoltate pentru că povestioarele sunt atât de scurte că le citeşti fără să-ţi dai seama iar la fdinalul lor ai mai vrea să fie continuate, pentru că-ţi plac şi-ţi dau bună dispoziţie.
Cartea se potriveşte extraordinar de bine ca lectură pe timp de călătorie sau în concediu Şi nu numai povestioarele sunt scurte dar şi cartea cam subţire, semn că autorul a fost ori prea sever în selecţie ori prea zgârcit cu noi.
Când am poublicat în 20034 volumul meu intitulat „Întâmplări hazlii dar adevărate”, tot la Editura AXA, nu m-am gândit că voi deschide drum spre o nouă formă de proză scurtă şi cu accente umoristice. De atunci, la Botoşani modelul meu de proză a fost preluat şi de alţi autori, inclusiv l-am întâlnit acum la Dumitru Monacu.
Cartea lui Dumitru Monacu merită citită, pentru că te bine dispune şi te ajută să mai uiţi din necazurile zile, ca să nu spun ale vieţii. Fiind doar un volum de debut, aşteptăm şi următorul, cel puţin tot atât de savuros.
Ioan Rotundu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Păsărica nevestei şi gresia
“Prietenii pompierilor” – etapa judeţeană
Caricatura zilei
China se confruntă cu un misterios val de explozii de pepeni verzi
Angela Merkel critică vacanţele şi pensiile ţărilor din Europa de Sud
Vicepreşedintele CJ Iaşi spune că a găsit aparatură de interceptare în biroul sau
Filozofia este moartă şi nu a mai ţinut pasul cu ştiinţa
Ce se ştie despre Nafissatou Diallo, femeia care l-a adus pe DSK în spatele gratiilor
Ucraina vrea consultări cu SUA şi Româniaîin privinţa scutului antirachetă
Viaţa în Rikers Island, închisoarea în care se află DSK, povestită de cei care o cunosc
Mireasă salvată în ultima clipă de la sinucidere
după ce iubitul ei a anulat nunta
Guvernul va modifica taxa de poluare auto
Asociaţia ADOR yice că nu l-a ameninţat cu moartea pe vicele Ghiorghiţă
Fruntaş pedelist cercetat penal
Ioan Rotundu
Tuberculoza va fi tot mai greu de controlat
Angajările în Sănătate se se facx pe baza perioadei de probă
Decizie de raportare electronică amânată
Nu sunt bani der salarii, dar sunt pentru camere video
generala Macovei nu renunţă la dorinţele sale pe bani publici
Femeile PSD-iste vor premia copiii talentaţi
E.On se ţine de lecţii
Vicele Ghiorghiţă a primit ameninţări cu moartea
Aseară, poliţiştii au fost chemaţi din nou la padocuri
Lansare de carte la Şcoala nr. 6 Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă