Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1460
De la 07 Ianuarie 2003
123125031
pnl

Cultura umilită de religie şi politică

  • Ioan Rotundu
  • 22 May 2017, 23:00
Ieri, am urmărit cu interes modul în care cititorii Jurnalului au primit reportajul pe care l-am scris pe seama Nopţii muzeelor intitulat „Noaptea muzeelor”, o batjocură adusă culturii botoşănene” Ştiu din experienţa celor peste 24 de ani de jurnalism că articolele pe teme culturale nu sunt citite decât de un segment restrâns de cititori. De obicei de către cei care lucrează în domeniu sau au oarecare tangenţă cu activităţile şi instituţiile culturale.
Puţini, foarte puţini sunt cititorii care parcurg articolele pe teme culturale pentru a-şi completa nivelul de cultură generală, pentru a cunoaşte tendinţele şi curentele care domină anumite secţiuni culturale sau care sunt interesaţi să afle amănunte despre un eveniment cultural de succes.
În schimb, dacă se publică ştiri despre accidente, violuri, furturi, evenimente mondene sau scandaluri amoroase ori de natură politică, interesul cititorilor este la o cotă ridicată.. Practic, reportajul pe care l-am publicat despre Noaptea muzeelor l-am construit critic la adresa şefilor din Cultura botoşăneană pentru că au tratat cu sictir un eveniment cultural ce-a oferit o oportunitate excelentă să ne promovăm valorile culturii şi civilizaţiei botoşănene adăpostite prin muzeele din Botoşani şi judeţ.
În cele două zile de week-end reportajul a fost citit de peste 5.800 de curioşi, cu mult mai mulţi decât cei care au citit articolul cu conţinut politic intitulat „”Panaramă electorală pe bani publici la Vlăsâneşti”, ceea ce m-a bucurat, .pentru că românii preferă să fie prezenţi în număr mult mai mare la evenimentele religioase şi politice decât la cele culturale. Şi aceasta în ciuda faptului că religia şi politica îşi au leagănul naşterii în cultura şi civilizaţia omenirii. S-au înregistrat şi patru comentarii. Asupra lor mi-am propus să mă aplec şi să le comentez.
„Nu era nevoie de supraveghetori suplimentari. Cu cei existenţi puteau organiza grupuri de vizitatori, aşa cum s-a procedat si in Bucureşti unde s-a stat la coada.” – comentariu semnat de Gigel. Da, era o soluţie pentru ca şi Muzeul judeţean să fi fost deschis dar directorul Aurel Melniciuc n-a avut o astfel de inspiraţie sau pur şi simplu n-a dorit să-şi complice existenţa cu participarea la eveniment.
Nu apreciez deloc comentariul tendenţios nesemnat, formulat astfel „Ce caută un moldovean rusificat in fruntea Muzeului judeţean? Cine l-a pus şi de ce?” Directorul Aurel Melniciuc este angajatul Muzeului judeţean de mai mulţi ani. S-a ocupat cu munca de restaurare a vaselor de ceramică din perioada preistorică şi antică. Şi el, şi noi suntem din neamul moldovenilor, deci avem rădăcină comună.
A ajuns director după pensionarea prof. Lucia Pârvan, în perioada când preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani era liberalul Florin Ţurcanu. Dealtfel, Melniciuc a fost promovat mai întâi directorul Centrului Judeţean de Promovarea şi Conservarea Tradiţiilor Populare. De pe acest post a candidat şi reuşit director la Muzeul judeţean. Este un specialist în arheologie şi cunoaşte cât de valoroase sunt unele exponate aflate în patrimoniul muzeului. Problema este că ar fi avut, poate, nevoie de colaborarea directorului Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani, prof. de istorie Dan Huţu şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Costică Macaleţi.
Cei doi au tratat cu sictir evenimentul din noaptea de sâmbătă spre duminică şi nu s-au implicat. Dacă ar fi fost un eveniment electoral erau primii prezenţi. Lulu a comentat ironic: „Dacă se organiza noaptea ciorditorilor să vezi atunci activitate, Toţi şmecherii erau prezenţi la ciordeală” O astfel de activitate există noapte de noapte în Parcul Tineretului. Poliţiştii comunitari îi supraveghează să nu fie deranjaţi de la muncă.
Închei cu comentariul semnat de Ionică, un comentariu postat din oraşul Flămânzi: „Dacă la Flamanzi primarul Dan Oloeru a reuşit să îngenuncheze activitatea culturală desfiinţând Ansamblul Trei Generaţii, închizând Casa de cultură de asemenea, îngenunchind şi activitatea sportivă (banii fiind dirijaţi probabil celor care l-au susţinut în campania electorală )ca prin minune muzeograful ,,Muzeului răscoalei 1907' a avut o activitate intensă, unitatea fiind deschisă şi luată cu asalt de către tinerii din Flămânzi. Un gest lăudabil tânărului muzeograf.”
Muzeul din Flămânzi se află sub autoritatea Primăriei şi nu a Consiliului judeţean, motiv pentru care nu l-am prins în reportajul nostru aşa cum n-am cuprins nici muzeul Etnografic de la Şcoala „George Hazgan” Vf. Câmpului sau cel de la Darabani avându-l ca fondator pe Haha.
Mai sunt muzee private la Truşeşti, Văculeşti, Prăjeni la prof. Negrii. Toate aceste muzee deţin exponate cu vechime variabilă constând în unelte de uz gospodăresc şi costume populare. Poate că va veni şi vremea când Lumea lu’ Rotundu va realiza un reportaj şi cu aceste muzee.
Cert este că „Noaptea muzeelor” a atras mult tineret, la Botoşani şi Dorohoi, semn că există o atracţie pentru cultură dar nu mai avem în şcoli acei profesori ataşaţi valorilor culturale care să le cultive şi elevilor. Un eveniment ca „Noaptea muzeelor” este prilej minunat pentru ca elevii să vină în grupuri organizate şi să viziteze. Decât primarii să folosească microbuzele şcolare pentru nunţi, cumetrii şi întruniri politice, turism ecumenic, o noapte pe an le-ar putea folosi şi în scop cultural.
Dacă am avea prefect şi preşedinte de Consiliu judeţean poate că organizarea acestor evenimente ar primi mai multă consistenţă. Din păcate aceste funcţii sunt ocupate de trimişii partidelor aflate la guvernare. Politruci şi nimic altceva!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ecouri după Ouatu
Horoscopul zilei de 23.05.2017
Un important ziar de stat din China aplauda uciderea surselor CIA:
Poate fi considerata o victorie zdrobitoare
Zero-dobanda lui Mario Draghi ii costa sute de miliarde de euro pe germani
Politia indoneziana a arestat peste 140 de homosexuali.
Altii doi urmeaza sa fie biciuti pentru sodomie
Legislatie interpretabila, controale si dispute fiscale:
Cum ar putea autoritatile sa vina in sprijinul contribuabililor
Tudorel Toader: Arhiva SIPA - o pata pe obrazul justitiei romane!
Voi publica numele celor care au 'vizitat-o'
Teodosie ramane sub control judiciar.
Curtea de Apel Constanta a respins cererea DNA de punere sub arest la domiciliu
Isarescu, catre bancheri: Cultivati-va clientii,
iesiti din litigiile in instante si negociati!/ Educatia financiara trebuie sa inceapa
Dragnea va discuta cu Grindeanu si Tariceanu la finalul saptamanii despre activitatea Guvernului
Morala creştin-ortodoxă a preotului Macovei şi arginţii lui Iuda
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog