Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23140
De la 07 Ianuarie 2003
122883207

Cum a ajuns ex-deputatul Eugen Hilote turnător la fosta Securitate

  • 16 December 2007, 23:00
Pentru că ex-deputatul Eugel Hilote nu a fost de găsit la domiciliu (am fost informaţi că se află la Ionăşeni - Vf. Câmpului pentru a-şi rezolva o serie de probleme agricole legate de terenul proprietate personală), iar informaţia emanată de la CNSAS riscă să-şi piardă actualitatea, am scris materialul de faţă pe baza informaţiilor acumulate în diverse discuţii purtate pe parcursul celor patru ani cât Hilote a fost deputat PNŢCD de Botoşani şi a celor pe care le avem în arhiva redacţiei.
Hilote a fost arestat de Securitate la vârsta de 16 ani, când era elev al Liceului “Laurian” din Botoşani. La acea vreme, împreună cu alţi colegi de clasă şi şcoală, a tipărit şi difuzat manifeste cu conţinut antisovietic şi anticomunist. Elev de liceu fiind, Hilote, în naivitatea sa credea că protestul său poate readuce României ţinutul Basarabiei şi al Bucovinei. El mai cerea alegeri libere, ieşirea de sub jugul rusesc şi comunist, retragerea forţelor militare ruseşti de pe teritoriul României.
Informatorii din acea vreme l-au turnat la Securitate şi a fost arestat în noaptea de 23 spre 24 octombrie 1958. După cinci luni de anchetă în beciurile Siguranţei din Suceava, la Botoşani a avut loc şi procesul. Este interesant că Hilote a fost anchetat la Suceava de un ofiţer evreu, pe nume Solomovici.
Judecarea sa s-a făcut de către Tribunalul Militar Iaşi, întreg corpul de magistraţi deplasându-se la Botoşani. A primit 18 ani de puşcărie muncă silnică, 10 ani de degradare civilă şi pierderea pe viaţă a drepturilor civile. În Penitenciarul Botoşani a stat până în august 1959, după care a fost transferat la Jilava, încarcerat la Aiud şi transferat în final la Mărgineni. Între timp politica comunistă faţă de minori a suferit o serie de modificări în bine. Socialismul triumfase la oraşe şi sate, iar minorii începuseră să fie consideraţi recuperabili societăţii. În 1962 este eliberat şi trimis cu domiciliu obligatoriu la Valea Călmăţuiului, în satul Rubla. În 1964 i se ridică sancţiunea cu domiciliul obligatoriu şi este trimis acasă.
Demn de menţionat este şi faptul că, în perioada detenţiei de la Mărgineni, Hilote reia lupta anticomunistă. Se alege cu o perioadă de carceră. La Valea Călmăţui, satul Rubla, a avut colegi de domiciliu obligatoriu, printre alte personalităţi, şi pe Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu. Bineînţeles că a profitat de o asemenea companie şi a învăţat multe lucruri, atât de natură intelectuală cât şi legate de viitorul vieţii.
Revenit la Botoşani, a terminat liceul, a urmat cursurile facultăţii şi a intrat în învăţământ. A fost multă vreme directorul Casei Corpului Didactic din Botoşani. După 90’ devine membru social-democrat la partidul lui Sandu şi Dănuţă, migrând apoi spre ţărănişti. În 1996 este ales deputat pe listele PNŢCD Botoşani.
Acesta este rezumatul vieţii lui Eugen Hilote. Consiliul Naţional al Studierii Arhivelor Securităţii l-a găsit că a făcut poliţie politică, adică a fost un fel de turnător. Nu am la cunoştinţă nici un cetăţean botoşănean, cadru didactic sau ocupant al unei alte funcţii, care să se fi plâns că a fost turnat la Securitate de Hilote şi să fi suportat consecinţele regimului totalitar.
Arestat la o vârstă când mulţi dintre colegii săi încă mai plângeau în poala mamei, Hilote n-a avut parte de o tinereţe fericită. Şi-a sacrificat-o prin penitenciare, suportând regimuri de detenţie pe care noi, cei pe care Dumnezeu ne-a ferit de aşa ceva, nu ni le putem imagina. Nu caut să-l disculp pe Hilote. Dar oare care tânăr de vârsta sa ar fi rezistat la infinit unui regim de detenţie inuman.
Dan Amedeo Lăzărescu, un fruntaş al liberalilor, om matur la vârsta arestării de către comunişti, întemniţat şi la Penitenciarul Botoşani, n-a rezistat detenţiei sălbatice impuse de regimul comunist şi a semnat acceptul de colaborator al Securităţii. Comparativ cu persoana lui Lăzărescu, oare putem să-l acuzăm pe tânărul de atunci, Eugen Hiloti, că a acceptat acelaşi lucru?
Punând pe un taler al balanţei curajul său de a lua atitudine potrivnică comuniştilor într-o perioadă când aceştia abia îşi consolidau puterea, fondul revendicărilor sale cu tentă patriotică, chinurile suportate în regimul de detenţie, iară pe celălalt taler acceptul său de a colabora cu Securitatea, nu credeţi că primul taler trage mai greu? Desigur, dacă vor apărea cazuri de persoane care au avut de suferit de pe urma turnătoriei lui Hilote, lucrurile se schimbă. Dar eu vă spun că în cei zece ani de firavă democraţie, nimeni nu l-a acuzat pe Hilote că l-a turnat la Securitate şi i-a făcut vreun rău.
Ştiu persoane, astăzi cu funcţii grele prin Botoşani, care în perioada comunistă şi-au croit drum în viaţă turnând-şi la conducerea fostului PCR, atât colegii de muncă cât şi alte persoane care îi periclitau postul din acea vreme, sau şansa promovării. Ei nu vor fi găsiţi în dosarele Securităţii, pentru că au făcut munca de turnător în mod voluntar, dar în scop vădit pentru avantaje personale.
Putem compara ce au făcut aceste jigodii cu ceea ce a făcut Eugen Hilote? Eu sunt de părere că nu. Dar cel mai bine ar fi să primim la redacţie şi părerile altora. Păreri pe care promitem să le publicăm fără nici un fel de imixtiune asupra conţinutului lor. (Ioan ROTUNDU)

N.R. – Acest articol a fost publicat în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 506/26 aprilie 2001. Eugen Hilote s-a retras din viaţa publică. Cu toate că eticheta de turnător la Securitate i-a fost lipită, până acum nu a apărut nici o persoană care să fi confirmat că a fost turnată la Securitate de către Hilote.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Politica de gaşcă
Comentariul comentariilor (XIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Isteria directorului
Nu rataţi şansa unui revelion pe cinste
Spitalul judeţean deţine tristul record la îmbolnăviri nozocomiale
IŞJ face cadouri profesorilor pe banii primăriilor
Sindicatele vor spor de mediu nociv pentru Învăţământ
Cursurile de perfecţionare se fac pe meserii cerute în străinătate
Analizele de laborator au ieşit bune
Social democraţii nu vor candidaţi de Centru
Cariera militară, un drum anevoios pentru botoşăneni
Licitaţii prin Bursa Română de mărfuri scoate din calcul suspiciunile
Primarul Flutur începe să laude prestaţia E.ON
Masă mai săracă de sărbători la Cantina de ajutor social
Prime de Crăciun şi de vacanţă pentru angajaţii Urban Serv
Urban Serv încheie anul cu profit mic
Alexandrescu a fost numit Director Operational al grupului de firme MediaPro
Ce fel de porc tăiem
Iliescu nu poate fi copiat
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog