Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4873
De la 07 Ianuarie 2003
114834505

Cum a crescut, ca din apă, averea poliţistului de frontieră Zlate

  • Zoe Zlata - Ioan Rotundu
  • 10 April 2021, 14:22
Strădania nereuşită a agentului de poliţie de frontieră Florin Zlate din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ajuns lider de sindicat în cadrul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Frontieră, de a ne bloca să mai facem dezvăluiri despre activitatea sa profesională n-a fost deloc lipsită de temei din partea acestuia.
Omul ştia că, în cazul unor investigaţii jurnalistice făcute cu acribie jurnalistică, pot ieşi la iveală lucruri ce nu-l vor avantaja nicidecum pentru viitor.
Studiind declaraţiile de avere ale poliţistului, începând cu anul 2010 şi până în anul 2019, când depune ultima declaraţie, am constatat o serie de ciudăţenii care nu sunt deloc întâmplătoare.
Potrivit acestor documente, care încă mai sunt publice, Zlate s-a pricopsit în anul 2007 cu un teren în suprafaţă de 2.250 np în zona localităţii Tomeşti, lipită de Iaşi, cu un apartament în suprafaţă de 54 mp în Iaşi şi un autoturism. Tot în acest an 2007 accesează la BCR un credit în valoare de 51.250 euro. Aşadar, s-a gospodărit cu bani din împrumut.
Începând cu anul 2010, tot potrivit declaraţiilor de avere, anual, împreună cu soţia sa Corina, agentul de poliţie acumulează anual venituri la nivelul unei medii de 40 mii lei, bani din care a achitat ratele lunare la bancă şi a acoperit cheltuielile de întreţinere a familiei. Extrapolând veniturile la zi, adică la sfârşit de an 2020, familia Zlate a realizat venituri în sumă maximă de 400 mii lei.
În momentul de faţă, averea acestei familii este formată din acel teren de la Tomeşti, apartamentul din Iaşi, două autoturisme (Dacia Logan şi Volvo) iar în localitatea Crucea Suceava, zonă turistică pe valea râului Bistriţa, a achiziţionat un un teren în suprafaţă de 9.939 mp pe care sunt amplasate o casă veche (foto), 3 anexe şi un eleşteu (bunuri deţinute conform adresei nr. 1.341 din 7 aprilie 2021 a Primăriei Crucea – Suceava.
Sâmbătă, 17 aprilie a.c. ne-am deplasat la Crucea pentru a localiza, vedea şi afla valoarea acestor bunuri achiziţionate de familia Zlate, după spusele unor săteni, în cursul anului 2019 sau 2020. Zlate şi cu soţia se aflau la „casa de vacanţă”, având parcată la poartă, peste drumul naţional ce străbate localitatea, pe malul Bistriţei, autoturismul Volvo cu nr. IS-83-YSA, cum se poate vedea şi din fotografia alăturată.
Soţia lu Zlate, care prepara pe grătar nişte carne, a observat că în zonă se fotografiază şi şi-a anunţat soţul care a dat un telefon şi a chemat „nişte băieţi”. Oricum, noi am plecat imediat ce am fost reperaţi.
Am discutat cu locuitorii din Crucea, vreo 5 la număr. Aşa am aflat că Zlate a cumpărat proprietatea de la unul Nechita: Zona este una apropiată de centrul civic al localităţii şi cu o amplasare strategică extrem de favorabilă turismului. Numai că, cei interpelaţi, cum pronunţam numele lui Zlate, cum îşi puneau lacăt la gură. Vecinul lui Zlate de la a treia casă m-a recunoscut cine sunt pentru că citeşte Jurnalul şi mă urmăreşte pe You Tube şi le-a spus şi celorlalţi că sunt jurnalist. N-am înţeles care era izvorul fricii lor la auzul numelui de Zlate!
Cert este că în partea locului terenul se vinde cu preţuri între 8 şi 10 euro/mp, de unde rezultă că Zlate a plătit pentru această proprietate între 90 şi 100 mii euro, adică aproape 500 mii lei, bani pe care nu i-a realizat din veniturile personale pe care le-a declarat public şi pe care noi le-am estimat, cu generozitate, la 400 mii lei, bani din care familia a trebuit să şi trăiască.
Cum disproporţia dintre venituri şi costul achiziţiilor este una vizibilă, am încercat să aflăm ce se ascunde în spatele acestei disproporţii. N-e atras atenţia declaraţia de avere nr. 990/231 din 20.05.2019 depusă pentru anul 2018. În această declaraţie, la poziţia „Venituri din alte sume” apare că soţia sa, Zlate Corina, a primit de la BCR, cu titlu de dobândă la depozitul avut, suma de 8.439,84 euro (foto) .
Ca unul care am lucrat 3 ani într-o bancă privată, ştiu că dobânda se calculează la depozitele create la sfârşit de an şi se adaugă la sumele depozitate drept venituri boi realizate. Corina Zlate, ca să primească o astfel de dobândă, înseamnă că a avut în cont la bancă un depozit, sau mai multe, în valoare totală de peste 200 mii euro.
În nici una din declaraţiile de avere depuse de Florin Zlate în intervalul 2010 – 2019 nu apare declarat că ar deţine economii în lei sau valută sub forma unor depozite bancare. De ce-o fi ascuns Zlate existenţa acestor depozite? Probabil că n-ar fi vrut să se afle şi care ar fi provenienţa acestor bani.
Dacă lucrurile stau aşa cum le-am prezentat, şi, potrivit documentelor analizate, aşa stau, suntem în faţa unor declaraţii de avere falsificate , întocmite şi semnate de către agentul de poliţie de frontieră Florin Zlate, fals realizat prin omisiune voită sau nevoită, faptă ce-o poate stabili numai organele abilitate. Iar noi le vom sesiza!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Apar indicii rezonabile că probele de peşte au fost înlocuite
Ioan Rotundu
Bancul săptămânii: Tristeţe cazonă
Hăitaş la vreme de noapte în uniformă de poliţist
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 19 – 25 aprilie 2021
La ce vine, şi pentru ce nu vine, ministrul Bode la Botoşani
Ioan Rotundu
Traian Popa, omul de afaceri suliţan, face descoperiri uimitoare
Ioan Rotundu
Costel Şoptică, acest tâlhar Baraba, scapă mereu de crucificarea penală
Ioan Rotundu
Ecouri la dezvăluirile făcute în Jurnalul despre abuzuri şi corupţie
Redacţia
Ies la iveală noi şarlatanii ale familiei poliţistului Vaipan
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă