Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13074
De la 07 Ianuarie 2003
122898723

Cum a devenit parintele Arsenie Boca suport pentru opiniile unora si un “brand” care vinde

  • 25 May 2015, 23:00
Aduc in atentie un subiect, care se refera in principal la usurinta cu care in ziua de azi se folosesc diverse idei, credinte, intamplari sau personalitati, in scop personal, rupand dintr-un context sau folosind idei succinte, de multe ori auzite la mana a doua la “colt de strada”, fara sa existe o minima documentare pe subiect, a celor care fac uz (de multe ori se poate spune abuz) de asa ceva.
Ceea ce urmeaza ca idei nu se doresc a fi o discutie pe tema credintei nici in general si nici in particular in Romania, ci pur si simplu o “analiza” a unor tendinte care sunt destul de vizibile. In acest sens parintele Arsenie Boca este doar un exemplu.
Un asemenea demers este util pentru a nu mai face si noi cei mai “mici” ceea ce fac mai “marii” nostri, mult huliti pentru atare atitudine, adica utilizarea in scop politicianist a “orice”; daca dorim sa schimbam ceva sa incepem cu noi insine caci cred ca ne este mai la indemana.
Intre “curentele” si “tendintele” zilei a aparut “moda” uzitarii numelui Arsenie Boca, in diverse situatii, de multe ori ca sprijin in sustinerea propriilor idei, pareri, sau chiar a propriului business. Da, ati citit bine a propriului business, pentru ca din capitalism am invatat (destul de repede) ca daca putem asocia ceva afacerii noastre, ca sa se “vanda” mai bine, nu trebuie sa sovaim prea mult in a o face, indiferent ce credem noi insine cu adevarat.
Incep cu mentionarea parintelui Arsenie Boca in diverse dispute, pe care sincer le vad de cu totul alta natura, ca un fel de suport “solid” (probabil pentru cei care sunt “fani” Arsenie Boca) in scopul de a convinge ca, parerea prezentata este una de “larga respiratie”.
Cea mai recenta situatie de acest gen, a fost pe zona “picturii stradale”. Nu intru in nici un fel comentariu pe zona acestei “manifestari” (care a fost denumita “street art”), ci ma voi limita doar la modul in care a fost “folosit” parintele Arsenie in acest subiect, intr-un mod pe care il vad destul de inadecvat. Mai precis el a fost pur si simplu comparat (la nivel de similitudine), atat in ceea ce priveste “noconformismul” personalitatii dumnealui cat si a picturii executate de el de-a lungul timpului, in diverse locuri, cu autorii “artei” stradale din zona km 0 al capitalei.
O atare “aducere” in discutie a dumnealui, cred ca este nefireasca, avand in vedere ca se dorea ca, parintele sa fie un fel de maciuca in capul “talibanilor ortodocsi” si al “pupatorilor de moaste”, care refuza productiile artistice de pe fatade (din motive religioase). De ce spun ca atare manifestare este inadecvata, ba mai mult o contradictie in termeni, pur si simplu pentru ca daca ne documentam, citim din ceea ce a spus parintele Arsenie Boca pe diverse teme, legate de modul in care ar trebui sa vietuiasca omul, in mod cert cei care l-au “folosit” ca “sprijin” impotriva credintei, ar spune si despre el ca a fost un taliban, plin de obscurantism si superstitii.
In alta ordine de idei, legat de “brandul” Arsenie Boca, se poate vedea in Tara Fagarasului, in zona manastirii Sambata de Sus, la tot pasul indicatoare din acelea cu fond maroniu, care sunt folosite la obiectivele turistice demne de vazut, cu inscrisuri bilingve de genul: Father Arsenie spring; Father Arsenie cave (??!!); am mentionat varianta in engleza, pentru a sublinia si mai mult nefiresul (asta ca sa nu folosesc un cuvant mai “tare”) unor asemenea “productii”, care reduc totul la comert simplu si atat.
De ce sunt ele puse acolo? In nici un caz nu pentru “fanii” parintelui Arsenie, ci doar pentru a “sprijini” traficul si comerul in zona, respectiv asa zisele pensiuni din zona, in atragerea de turisti si “imbunatatirea gradului de ocupare pe tot parcursul anului” (am pus ghilimele pentru ca limba de lemn nu are frontiera si a fost “mulata” destul de rapid si pe specificul capitalist). De ce am spus “asa zisele” pensiuni, pentru ca cele mai multe sunt la nivel de hotel si nu au nimic de-a face cu specificul zonei unde se afla, asa cum ar fi firesc, dar asta este un alt subiect.
A folosi doar ce crezi ca iti convine, dintr-un ansamblu, desprinzand din context si manipuland idei si concepte diverse, se numeste eclectism.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau". Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Eroism ratat
Reţeta zilei: Tocană dobrogeană de porc
Horoscopul zilei
IPS Calinic afirma ca poate prezice cutremurele
Oficiali chinezi, trimisi in vizita in inchisori ca "avertisment" impotriva coruptiei
Monica Macovei: Am fost intrebata daca as accepta sa devin ministru al Justitiei in Bulgaria si am spus "Da"
dar nimeni nu a venit sa ma caute
Parlamentarii care vor sa inchida supermarketurile in week-end ca sa promoveze interesele proprietarilor de piete
Inalta Curte a oprit ridicarea de catre autoritatile locale a masinilor parcate neregulamentar
Noul primar interimar al Iasiului afirma ca Gheorghe Nichita nu ar trebui sa demisioneze
Fostul primar a fost suspendat din functie dupa acuzatiile de abuz in serviciu
Ministrul Sanatatii propune introducerea disciplinei obligatorii Educatie sanitara din toamna
de la clasa I pana la clasa a XII-a
Botoşani: Ovidiu Portariuc ar putea primi premiul naţional „baronul Munchausen”
Ioan Rotundu
Cretinismul religios înfloreşte precum salcâmii în mai
Ioan Rotundu
Dosar penal pentru conducere fără permis
Cauciucuri „umflate” cu ţigări de contrabandă
Pompier botoşănean, campion naţional la Cros, la etapa finală a M.A.I.
Caricatura zilei: Fundul lui Ponta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog