Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14744
De la 07 Ianuarie 2003
122874811

Cum a ratat comisarul şef Aioanei funcţia supremă în IJP Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 4 August 2019, 17:46
Cariera profesională a comisarului şef Dumitru Aioanei poate fi una de studiu în Academia de Poliţie despre cum un poliţist cinstit ajunge unul profund corupt.. Pentru că la începutul carierei de poliţist, pe când era doar agent de miliţie şi făcea parte din echipa colonelului Vasile Calimandruc, fost şef al Serviciului Economic din Miliţia Botoşani, Aioanei era un exemplu de corectitudine profesională şi nu ierta pe niciun lucrător din comerţ care încălca legea.
Schimbările în atitudinea sa profesională au început să apară după anul 1990, mai exact după ce la nivel de judeţ evaziunea cu alcool a luat amploare. Foştii ofiţeri de miliţie specializaţi pe infracţiuni economice şi deveniţi comisari în cadrul Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice şi rând pe rând s-au lăsat cumpăraţi de către evazioniştii cu alcool. Mă refer aici la ofiţerii Petrică Muraraşu, Gheorghe Nazare, Vasile Calimandruc, mai vechii Mircea Juravle care s-a sinucis în condiţii suspecte, Manta, Florian etc.
Ajuns ofiţer din agent de poliţie prin a urma o facultate fără a fi prezent vreodată la vreun curs universitar, Aioanei s-a despărţit de soţia Guraliuc din Flămânzi , considerând probabil că nu mai corespunde cu noul său statut de ofiţer. În schimb, tot mai frecvent apăreau informaţii în spaţiul public cum că ar fi implicat în diferite combinaţii cu femei oferite de către evazioniştii cu alcool, numele lui Tonino fiind cel mai des rostit. De altfel, fosta secretară a lui Tonino este acum soţia lui Aioanei şi se spune despre ea că ar juca rol de intermediar în diferite combinaţii.
Primul semnal că Aioanei este corupt a apărut în cazul Bovaly, societatea producătoare de alcool controlată de Paul Mustaţă, la acea vreme şeful Gărzii Financiare Botoşani. Într-o acţiune de noapte organizată de colonelul Calimandruc devenit şi el comisar şef, împreună cu Aioanei pentru a deconspira un convoi cu alcool comercializat la negru de către cei de la Bovaly, alcool produs într-un spaţiu al fostei ferme de partid din bariera Răchiţi, Aioanei a trădat acţiunea lui Calimandruc. Consecinţa a fost că gruparea mafiotă din IJP Botoşani care proteja producţia de alcool la negru l-a forţat pe Calimandruc să se pensioneze, ca să nu le mai încurce socotelile.
De la acea acţiune Aioanei a început să urce ierarhic în mod uimitor pentru ceilalţi ofiţeri care îşi păstrau demnitatea profesională şi respectau uniforma îmbrăcată. Făcând echipă cu un alt ofiţer cunoscut ca profund corupt, mă refer la Adrian Osolinschi ce ocupa funcţia de comandă, Aioanei a ajuns peste noapte şeful Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice.
Omul potrivit la locul potrivit, pentru că evazioniştii cu alcool au trecut într-o nouă etapă. Cei agreaţi de Aioanei au reuşit să elimine concurenţa din partea celor neaveniţi. Dutcă a dispărut pe cale naturală, Amişculesei a fost eliminat cu sprijinul fostului prim-procuror Cristian Popovici iar Costel Calistru s-a retras strategic pentru a nu fi pedepsit în stil mafiot.
Au rămas pe piaţă băieţii deştepţi: Cornel Şfaiuţer care s-a încuscrit cu fostul şef al IJP, comisarul şef Mihai Bunduc şi Tonino care i-a furnizat soţie lui Aioanei. Din momentul în care Aioanei a ajuns şeful acestui serviciu important în combaterea criminalităţii economice a comis o sumedenie de abuzuri şi nedreptăţii. Plângerile penale au început să curgă dar procurorii, ori l-au scos basma curată, ori au dosit pur şi simplu plângerile fără a le da curs.
Intrat în echipa mafiotă organizată de Raluca Stâncescu în calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Aioanei a devenit o piesă importantă în mediul corupţiei din poliţie şi justiţie. De protecţie s-a bucurat şi se bucură şi de la nivelul DNA Suceava, mai exact din partea procurorului şef Mihaela Mihai Popa. Aceasta l-a scos basma curată din dosarul penal al Ralucăi Stâncescu, dosar în care se arată negru pe alb cum Aioanei fabrica dosare penale la ordinul dat de Stâncescu.
În momentul de faţă Aioanei are în lucru la procurori cel puţin patru plângeri penale. Dar trebuie amintit că Aioanei, împreună cu Osolinschi, l-a lucrat pe fostul comisar şef Cristian Cucoreanu, şeful IJP Botoşani. L-au lucrat cu sprijinul Mihaelei Mihai. Cucoreanu nu făcea parte din gruparea mafiotă care în momentul de faţă conduce IJP Botoşani, aşa că trebuia îndepărtat din funcţie. L-a lucrat Aioanei punându-i la semnătură un dosar de promovare a inspectorului Cristian Şuhan.
Cucoreanu a semnat în baza documentelor întocmite de Aioanei şi Osolinschi dar Şuhan nu avea vechimea necesară să fie promovat inspector pr. Reclamat imediat la DNA Suceava pentru abuz de putere, Mihaela Mihai, prin procurorii din subordine, l-a hărţuit pe Cucoreanu cu percheziţii şi audieri până ce au reuşit să-l scoată din sistem. Imediat ce Cucoreanu s-a pensionat, de la DNA Suceava dosarul său a fost clasat pe motiv că acuzaţiile ce i s-au adus nu se confirmă. Scopul fusese atins! Cucoreanu nu mai putea fi o piedică în activitatea grupării mafiote şi un pericol pentru corupţii din poliţie şi justiţie.
Să trecem la actualul şef al IJP Viorel Şerbănoiu. Adus şef al IJP Botoşani din funcţia de şef al IJP Vrancea de către PDL-işti pentru a-l scoate de sub anchetele celor de la DNA Galaţi unde fusese reclamat de baronul PSD Marian Oprişan, Şerbănoiu a fost demis din funcţie imediat ce PSD-ul a preluat guvernarea în aprilie 2012. După îndepărtarea lui Cucoreanu de la şefia IJP, aceiaşi lideri ai POSD Botoşani care l-au schimbat anterior l-au repus şef. În 2012 a fost schimbat că nu era de-al PSD-ului, Între timp i.-a venit mintea la cap şi a înţeles că şeful supreme nu-i este şeful IGP sau ministrul MAI ci Doine Federovici de la Botoşani.
Revenit pe funcţia de şef, Şerbănoiu, deloc cheie de biserică în plan profesional, l-a acceptat prim-adjunct, iniţial interimar, pe Dumitru Aioanei. În locul său, la şefia SICE Aioanei şi-a pus cumătra. Paza bună previne primejdia rea! Dar visul lui Aioanei era de a ajunge şeful IGP înainte de a se pensiona, ceea ce i.-ar fi adus o pensie lunară de peste 10 mii lei. Dar pentru acest fapt trebuie să obţină titularizarea pe postul de prim-adjunct. Şi-a aranjat ploile cu Doina Federovici şi prin ea la nivel de IGP şi MAI. Ce n-a prevăzut Aioanei a fost avizul pe care îl emite Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
Departamentul de Informaţii si Protecţie Internă (DIPI) este structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ce desfăşoară activităţi de informaţii, ontrainformaţii și securitate în vederea asigurării ordinii publice, prevenirii şi combaterii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, privind misiunile, personalul, patrimoniul și informaţiile clasificate în cadrul Ministerului.
Se pare că la nivelul acestui DIPI activitatea profesională, potenţial infracţională, a comisarului şef Dumitru Aioanei era bine cunoscută, aşa că avizul a fost unul negative. Adică, Aioanei nu poate participa la concursul de titularizare pe postul deţinut de prim-adjunct al şefului IJP Botoşani. Lipsa acestui aviz i-a adus pierderea funcţiei deţinute iar el a revenit pe postul de şef SICE.
Dacă în lupta cu corupţia nu se va schimba nimic care să redea DNA-ului competenţele avute, dacă DNA-ul nu va fi curăţat de procurorii controlaţi de PSD, dacă Parchetul General nu-şi va curăţa structurile de procurorii corupţi, comisarul şef Dumitru Aioanei va ieşi la pensie de pe funcţia de şef Serviciu Investigarea Criminalităţii Economice şi-şi va mânca liniştit averea strânsă cu trudă şi risc profesional, bine camuflată ca să nu bată la ochi şi banii, nu puţini, peste 700 mii lei fiind spălaţi prin grija celor de la Oficiul pentru combaterea spălării banilor Suceava.
Sper din toată inima să nu avem şi la Botoşani un „caz Alexandra” dar avem nevoie de un caz care să scoată la iveală întreg mecanismul corupţiei care controlează poliţia şi justiţia, mecanism bine controlat şi folosit de către liderii PSD Botoşani, în mod special de către senatorul Doina Federovici.
La final îmi exprim şi p nedumerire: dacă a primit aviz negativ pentru promovare din cauza abaterilor profesionale , pentru funcţia de şef serviciu unde a comis abaterile, mai este bun? DIPI nu are obligaţia de a-şi motiva avizul dat dar conducerea IGP şi MAI poate cere acestui Departament motivele avizului negativ şi proceda în consecinţă. Dacă nu o fac, înseamnă că Doina Federovici are putere mai mare decât cea a legii iar mafia politică continuă să funcţioneze chiar şi în pofida protestelor faţă de drama Alexandrei.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Scenariu prost regizat
Horoscopul săptămânii 5 – 11.08.2019
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
România, ţara prizonieră a unor grupări politice mafiote
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu Transfagarasanul
Perfidia, principiul etic şi moral promovat de PSD
Ioan Rotundu
Şerbănoiu, şeful IJP Botoşani, prins cu lucrarea de doctorat plagiată
Ioan Rotundu
Primăria Botoşani - Comunicat de presă
Va fi comisarul şef Cătălin Ilaşcu viitorul şef al IJP Botoşani?
Ioan Rotundu
Comunicat de presă Locativa SA Botoşani
Ministerul Apărării Naționale recrutează rezerviști voluntari
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog