Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
13135
De la 07 Ianuarie 2003
68879777

Cum a scos din întuneric comuna Lunca primarul Marcu

  • Ioan Rotundu
  • 30 October 2017, 23:00
Comuna Lunca este situată pe cursul mijlociu al râului Sitna. În perioada comunistă comuna era una dintre cele înapoiate. Drumurile de acces spre Botoşani erau de pământ iar drumurile comunale şi săteşti noroioase la vreme de toamnă şi primăvară şi pline de praf vara. Zona geografică este una secetoasă, chiar dacă apa Sitnei taie comuna în două. Am avut ocazia să cunosc un absolvent de gimnaziu care nu văzuse trenul decât atunci când a plecat la şcoală mai departe.
După 1990 comuna a avut parte de primari care au oprit timpul la nivelul lui decembrie 1989. Primarul Gheorghe Livadaru, care a condus comuna în intervalul de timp 1996 – 2004, era apreciat de oameni pentru că-i „minte frumos”. Vreme de 8 ani în comuna lunca nu s-a schimbat nimic. Nici mentalitatea oamenilor n-a suferit modificări. Erau convinşi că aşa trebuie să fie viaţa peste tot în ţară cum este şi la ei. Dacă este să mă refer la cel mai mare sat al comunei, Zlătunoaia, în acest loc civilizaţia, până în urmă cu vreo 7 ani, n-apucase să-şi facă simţită prezenţa.
Viaţa comunităţii a început să se schimbe după ce primar a fost ales Marcel Marcu. În alegerile din vara lui 2004, liberalul bătăios Marcel Marcu (foto 1) l-a învins pe primarul care minţea frumos. Din acel moment, viaţa comunei a început să se dinamizeze.
Astăzi, comuna Lunca are altă faţă, oamenii sunt parcă mai dornici de viaţă, mai senini la faţă şi le place să socializeze cu cei nou veniţi prin comună. Drumurile săteşti spre Bâznoasa, Stroieşti şi Zlătunoaia au fost asfaltate. Uliţele satelor sunt pietruite iar noroiul a început să devină amintiri neplăcute.
Şcoala din Lunca a fost modernizată, cu grup sanitar în interior, cu încălzire de la centrală iar pentru activităţile sportive s-a amenajat un stadion chiar în spatele şcolii placat cu covor sintetic.
Grădiniţele au fost şi ele integral modernizate şi dotate cu toate utilităţile. Căminul cultural, după mine cel mai frumos din judeţ dacă-l privim sub sub aspectul arhitecturii a fost dotat şi cu biblionet. Nu prea vin sătenii la Internet pentru că majoritatea au conectare acasă. Şi la bibliotecă a scăzut numărul cititorilor. Comunitatea a îmbătrânit iar bătrânii nu le au cu Internetul şi nici cu cititul. Primarul Marcu speră ca lucrurile să revină la normal pe măsură ce se ridică noile generaţii.
La Zlătunoaia exista un magazin al cooperaţiei de consum rămas în paragină. Primăria l-a cumpărat iar acum în locul clădirii părăginite s-a ridicat o mândreţe de cămin cultural cu toate utilităţile în interior. Meritau cei din Zlătunoaia un cămin cultural al lor pentru că de tradiţii şi obiceiuri nu duc lipsă. Tot în Zlătunoaia s-a amenajat şi un Club al pensionarilor dar mândreţea cea mare a sătenilor este noua grădiniţă.
Cu vreo patru ani în urmă, dacă întrebai de săteni unde este primărie, îţi arătau o clădire pipernicită şi îmbătrânită. Cine n-a cunoscut vechiul sediu al primăriei şi-l vede pe cel nou (foto 2), nu va crede, de-i vei arăta fotografia cu vechiul sediu , că noua clădire cochetă este de fapt cea veche. Da, acum luncanii se pot mândri să-ţi arate primărie, că au ce arăta!
O problemă are primarul Marcu cu o altă clădire a cooperaţiei de consum aflată chiar peste drum de primărie. Imobil cu etaj, cândva secţie de producţie, acum clădirea stă părăsită şi sluţeşte frumuseţea centrului civic. Mai nou a cumpărat-o un întreprinzător dar n-a apucat să-i schimbe înfăţişarea. Alături de acest imobil se mai află un altul, tot al cooperaţiei, şi el părăsit. Primarul speră să-l poată cumpăra şi să-i dea un rost în folosul comunităţii.
Aflat de acum la al patrulea mandat de primar, Marcel Marcu ştie cum să obţină banii europeni şi guvernamentali depunând proiecte viabile. Cu bani europeni a transformat o veche şcoală într-un cămin social de lux. Da, este de lux pentru că bătrânii asistaţi social aici, în număr de 6, nici în vis nu şi-au imaginat că la bătrâneţe vor trăi trăi ca în sânul lui Avraam. Camerele sunt luminoase, dotate cu tot mobilierul necesar, baie, sală de socializare, bucătărie cu sală de mese, un cabinet medical, totul încălzit cu o centrală proprie. Clădirea arată ca un mic conac boieresc înconjurată de mult spaţiu verde (foto 3).
La vreme de noapte, toate satele sunt luminate cu becuri economice. Sătenilor nu le vine a crede că nu mai trebuie să care după ei felinarul cel chior pentru a vedea pe unde calcă. Oamenii spun fără reţinere c㠄primarul Marcu ne-a scos din întuneric”.
Toate aceste investiţii au fost realizate cu bani europeni, guvernamentali şi o mare parte din bugetul local. L-am întrebat pe primar cum de are bani la bugetul local când alţi colegi ai săi cu putere economică net superioară se plâng de lipsa banilor. Explicaţia este buna cât se poate de pragmatică. În anul 2004, când a câştigat primăria, comuna avea 360 de asistaţi social, Acum dacă mai are 30. Prin închiderea acestei supape a făcut economii importante.
Ciudat, primarul este acum membru PSD iar Consiliul Local este dominat de consilieri ai PNL. Cu toate acestea, colaborarea merge strună. „Consilierii sunt interesaţi să se facă ceva pentru comună, aşa că mă sprijină în tot ce întreprind. La noi patimile politice nu-şi au locul. Muncim toţi pentru cei care ne-au votat” – mi-a explicat primarul Marcel Marcu.
Lunca de astăzi nu mai este cea de ieri. Cea de ieri plângea neputincioasă sub povara nevoilor pe care le ducea în cârcă de la un an la altul. Cea de astăzi râde plină de viaţă şi te îmbie la vreme de vară să te răcoreşti cu un harbuz bine răcit, pentru că Lunca este patria harbuzarilor din judeţul Botoşani.
Primarul Marcu a avut în vedere şi această îndeletnicire de bulgari şi a pus bazele Festivalului Harbuzului. Anul acesta s-a desfăşurat ediţia a 10-a. Dealul Bâznoasa, locul unde se organizează festivalul, a fost plin de lume. Luncanii ştiu să se bucure de roadele muncii lor!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (2)]


Procuratura spaniola: Liderii separatisti catalani, acuzati de "rebeliune" si "razvratire"
Horoscopul zilei de 31.10.2017
Bancul zilei: Lecţie ndată taximetristului bădăran
Noul presedinte USR, Dan Barna: "Vad USR in zona de centru-dreapta a politicii"
PNL va depune marti o motiune simpla impotriva ministrului Finantelor,
iar saptamana viitoare impotriva ministrului Energiei
Vasile Blaga, achitat in dosarul de trafic de influenta
decizia nu e definitiva
Partizanii anticomunisti din munti au slabit capacitatea de aparare a Romaniei.
Stalin si Churchill, in egala masura doi criminali
Revelatia post Colectiv
Peste 80% dintre companiile cu profit din Romania nu vor mai putea face sponsorizari deductibile,
in urma modificarilor aduse Codului Fiscal
Licitatia pentru noua sala polivalenta a Bucurestiului a fost anulata si trebuie reluata
Anunţ important: Lumea lu’ Rotundu din nou la Săpânţa
Moş Crăciun va veni prin Munţii Rodnei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă