Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8518
De la 07 Ianuarie 2003
122894167

Cum am ajuns pacientul Spitalului „Mavromati” Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 22 March 2022, 21:13
Un blocaj al căii urinare mi-a adus multe necazuri săptămâna ce tocmai a trecut. Cu vezica urinară excesiv de plină m-am prezentat luni dimineaţă, săptămâna trecută, la Unitatea de Primirea Urgenţelor a Spitalului Judeţean „Mavromati” Botoşani. Medicul de serviciu, asistentele medicale s-au arătat extrem de amabile să mă ajute dar condiţiile de lucru improprii incomodau vizibil activitatea lor. Holul de aşteptare, plin de paturi medicale pe care stăteau în aşteptarea consultării fel de fel de bărbaţi şi femei era şi loc de trecere spre o altă aripă a spitalului. Pe sub ochii celor ce aşteptau să fie introduşi într-una din camere pentru a fi consultaţi treceau defilând infirmiere împingând scaune cu rotile pe care stăteau gemând câte un bolnav.
Atmosfera era una plină de tristeţe, îţi da fiori de spaimă când vedeai cazurile grave iar stresul îţi ridica tensiunea şi glicemia. După ce mi-au sosit analizele şi am fost de-am făcut un examen ecografic şi am mai asistat la defilările de pe hol stând pe o margine de pat, mi-a venit rândul să mi se monteze o sondă urinară. Ghinion! Canalul înfundat nu a permis penetrarea sondei, aşa că a fost sunat un medic urolog. Altă aşteptare, alt travaliu al neputinţei de a urina.
Aflat la consultări în Policlinică, medicul urolog Sergiu Magda, moldovean de peste Prut, şi-a făcut apariţia. Nici el n-a putut introduce sonda, aşa că a recurs la o soluţie medicală în urma căreia m-am pricopsit cu o sondă conectată direct în vezica urinară.
Verdictul medicului a fost că trebuie să fiu internat pentru operaţie şi tratament, vinovată fiind găsită prostata. Ulterior internări şi examinărilor clinice prostata a fost reabilitată, alta fiind cauza înfundării canalului urinar. Deloc împăcat cu situaţia a trebuit să stau internat vreme de 5 zile. În tot acest timp am putut observa multe lucruri plăcute şi neplăcute.
Prima surpriză a fost mâncarea neaşteptat de bună şi consistentă. Dimineaţa unt, brânză topită, marmeladă, caş proaspăt, ouă fierte, ceai etc., toate bune la gust şi de calitate. Prânzul era format dintr-o supă de vită, pasăre, legume etc. extrem de frumos mirositoare şi excelentă la gust. Felul doi mazăre, orez, paste făinoase însoţite de câte o aripă sau pulpă de pasăre iar seara macaroane cu lapte, macaroane cu brânză, orez cu lapte, ceai etc. Ţinând cont că mă aflam în spital şi nu la restaurant, nota pentru mâncare o apreciez la nivel de 8-9.
Asistentele medicale şi ele amabile, pline de solicitudine, atente iar infirmierele apăreau ori de câte ori avea nevoie câte un pacient, la urologie pacienţii fiind de un grad ridicat de dificultate în ce priveşte mobilitatea.
Medicul specialist Sergiu Magda ne-a vizitat dimineaţa şi în cursul zilei, informându-ne cu evoluţia stării de sănătate. Înaintea vizitelor sale era vizita asistentei şefe însoţită de asistentele din tura de serviciu care-i raportau cum au decurs tratamentele de zi sau de noapte, după caz.
Problema mea fiind una complicată, pentru rezolvarea ei era necesar un aparat de reconstrucţie a canalului urinar, ceea ce nu există în dotarea spitalului. Aşa că, beneficiind de sprijin din familie, din partea medicului, s-a decis să primesc trimitere la Secţia de urologie a Spitalului „I.C. Parhon” Iaşi, având programare abia în luna aprilie.
Nu mă plâng decât că eu sunt obişnuit să umblu zilnic pe jos cel puţin 5 km, să fac exerciţi fizice cu aparate f forţă cel puţin 20 minute pe zi şi, mai ales, să fiu prezent prin judeţ, ceea ce mă împiedică să-mi duc programul la bun sfârşit în condiţiile dorite. Cât am stat internat, în salon am avut co9legi de suferinţă numai vârstnici din mediul rural.
Au discutat de dimineaţă până seara, devenind chiar agasanţi, aflând astfel cât de „bandiţi” sunt unii primari, cum se poate obţine şi cât costă o pensie de handicap sănătos fiind, cum sunt înjuraţi „hoţii” de Iohannis şi Câţu care fură banii de pensie. Despre muncă nicio vorbă, dar multă nostalgie după Ceauşescu care le asigura de toate şi dădea de muncă şi casă la toţi.
Deşi ştiau cine sunt, toate cele 5 zile am tăcut chitic şi am ascultat, evitând să intru în dispută cu ei, deşi aş fi avut ce le spune.
Mulţumesc şi pe această cale medicului urolog specialist Sergiu Magda pentru modul în care s-a străduit să mă ajute să revin la normalitate, asistentelor medicale pentru comportamentul lor uman şi profesionist, infirmierelor care fac munca cea mai de jos şi o fac cu demnitate, fără a se lamenta că le este greu şi umilitor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 21 - 27.03.022
Bancul săptămânii: Ipocrizie amicală
I-au fericit pe ucraineni cu 5 TIR-uri de ajutoare
Ioan Rotundu
Priviţi-l în ochi pe acest demon numit patriarhul Daniel
Ioan Rotundu
Când ai 7 case dobândite obscur, protejezi corupţia, n-o loveşti
Ioan Rotundu
Sfârşitul dezastruos al carierei unui politician fals erou naţional
Ioan Rotundu
Demonizarea lui Băsescu şi idolatrizarea lui Iliescu
oan Rotundu
Mesaj pentru dezmorţirea anchilozatului primar Cosmin Andrei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog