Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13765
De la 07 Ianuarie 2003
120869378

Cum are de suferit unul dintre cele mai de succes proiecte turistice din Bucovina

  • din cauza neînțelegerilor dintre autorități
  • 14 May 2018, 23:00
Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa, din Bucovina, are de câteva zile punctul de plecare într-o veche gară ce nu are toalete, curent sau locuri de parcare, fiindcă administratorul mocăniţei ar fi efectuat modificări la noua gară, fără acceptul CFR, scrie presa locală.
Este vorba despre unul dintre proiectele turistice de succes din Bucovina, o linie de 12 km pe care în trecut se transporta lemn. Subiectul a fost relatat de Obiectiv de Suceava și de Monitorul de Suceava. Administratorul mocăniței a fost acuzat de distrugere și construcție fără autorizație, pentru că a modernizat gara CFR Moldovița. Administratorul susține însă că i s-a spus de către primărie că poate face modernizări și că nu are nevoie de autorizație.
Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldovița a fost construită de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, și dată în folosință în anul 1888 pentru transport de masă lemnoasă de la pădure la gater. În anul 1909 linia a fost preluată de la fondul bisericesc care a schimbat ecartamentul liniei de la 800mm la ecartament standardizat 760 mm. Inițial, traseul mocăniței avea 24 kilometri, de la Moldovița la Rososa, însă în decursul anilor s-au mai construit o mulțime de variante și tot sistemul a ajuns în anul 1987 la o lungime de 73 km.
Linia de la Moldovița a fost folosită până în anul 2001 pentru transport de masă lemnoasă. Începând cu iulie 2005 linia este administrată de Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste . La ora actuală linia are 12 km.
Acum, Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa și-a mutat punctul de plecare într-o gară fără curent, toalete şi locuri de parcare. ”Din cauza dificultăților cu Autoritățile Județene și cu CNCFR suntem nevoiți să abandonăm gara CFR Moldovița și să revenim la vechiul punct de plecare, gara CFF Moldovița”, spun cei de la Huțulca, pe Facebook. Pe 14 mai ei au venit cu o completare pe Facebook, anunțând turiștii că s-au înțeles cu cei de la un gater și de la o benzinărie de lângă noul punct de plecare, astfel încât turiștii să aibă unde parca și să poată folosi toaleta.
S-a ajuns la această schimbare a punctului de plecare din două motive
Primul dintre motive a fost o plângere depusă de reprezentanţii CFR, care îl acuză de distrugere pe proprietarul Mocăniţei Huţulca. Austriacul Georg Hocevar susține că ar fi fost atenționat de aceştia că va fi acţionat în instanţă, chiar din perioada în care amenaja calea ferată spre gară în urma aprobărilor primite din partea conducerii primăriei. „Noi nu ne-am fi apucat să facem nici o lucrare pe acest teren, dacă nu am fi fost încredinţaţi de primărie să o facem”, ne-a transmis Georg Hocevar.
Ulterior, la Inspectoratul de Stat în Construcţii, s-a făcut o sesizare cu privire la faptul că lucrarea ar fi fost executată în lipsa unei autorizaţii de construcţie conform Legii 50/1991, deşi lucrările respective se încadrează la reparaţii de căi de comunicaţii pentru care nu e necesară o autorizaţie de construcţie. În urma celor două sesizări, pe numele proprietarului Mocăniţei a fost deschis un dosar penal, iar după ce în primă fază a fost audiat în calitate de martor, el a devenit ulterior suspect.
„În primăvara anului 2018 am fost chemat la Poliţia TF Câmpulung în calitate de martor legat de o anchetă în urma plângerii formulate de SNCFR Iaşi pentru distrugerea staţiei CFR Moldoviţa. În urmă cu două săptămâni am fost chemat din nou la Poliţia TF Câmpulung, unde mi-a fost comunicat că şi Inspectoratul Judeţean în Construcţii Suceava a formulat un denunţ împotriva mea şi încadrarea mea juridică a fost schimbată în cea de suspect. Până nu se pronunţă o instanţă competentă asupra situaţiei nu pot în continuare să neglijez libertatea mea pentru ceva ce am făcut de bună credinţă. În aceste condiţii, nu văd altă soluţie decât să ne retragem deocamdată în vechea staţie de plecare CFF Moldoviţa”, spune Georg Hocevar .
Administratorul proiectului spune că a încercat să le creeze turiştilor condiţii mai bune, amenajând în gara pe care a renovat-o (și acum a fost obligat să o părăsească) toalete, o casă de bilete, un muzeu şi un teren de joacă pentru copii. Operatorul Mocăniței speră că problema se va rezolva și a explicat în postarea din 14 mai ce pași va urma.
Multumim d-lui primar Traian Iliesi care merge astazi la Campulung Moldovenesc sa explice autoritatilor situatia garii CFR Moldovitei. Responsabilul nostru SC, dl. Neculai Balaita, s-a inscris astazi la Directorul CNCFR Iasi, Radu Pipa in audienta. Avem mari sperante ca neintelegerile legate de statia CFR Moldovita, se vor rezolva cat de curand!
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dragnea, despre faptul că Iohannis cere demisia lui Dăncilă:
Sabotează și subminează Guvernul / Amenințarea e făcută într-un stil mafiot / Nu luăm în calcul suspendarea
Președintele Iohannis încearcă să provoace o suspendare din partea majorității
Trei proiecte ale lui Cătălin Rădulescu, adoptate tacit:
Senatul numește procurorii șefi în locul Președintelui / Apelurile la Înalta Curte să fie declarate doar în favoarea inculpaților
G4Media.ro, după ce Dragnea a cerut anchetarea lui Dan Tăpălagă:
Un atac grav la libertatea presei și o încercare de intimidare a jurnaliștilor independenți
Comisarul Corina Crețu, scrisoare dură către ministrul Transporturilor
pe tema întărzierii proiectelor pe fonduri europene:
Oliver Felix Bănilă, propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror șef al DIICOT
Peste 18,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral
Zeci de mii de palestinieni protestează în Fâșia Gaza față de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim
37 palestinieni au fost împușcați mortal, 900 sunt răniți
Ceremonia de inaugurare a Ambasadei Americii la Ierusalim
Horoscop zinic 15.05.2018
Bancul zilei: „Comoara” ginerului
S-a răcit amiciţia dintre Nechifor şi Daea
Ioan Rotundu
Conţac spală ruşinea de pe obrazul judeţului şi al ţării
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă