Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19291
De la 07 Ianuarie 2003
122904940

Cum au ajuns preturile medicamentelor cumparate si decontate din bani publici sa fie secrete.

  • Artificiul prin care ministrul Bodog a scos din transparenta Catalogul National al Preturilor la Medicamente
  • 10 January 2018, 23:00
Catalogul National al Preturilor Medicamentelor de uz uman autorizate pentru punere pe piata in Romania, CANAMED, nu mai este vizibil de cateva luni pe site-ul Ministerului Sanatatii. Inainte de mandatul ministrului Bodog, catalogul CANAMED era public si putea fi consultat pe site-ul MS.
Un Ordin de ministru emis in primavara anului trecut de Florian Bodog nu mai prevede obligativitatea publicarii CANAMED, asa cum legislatia prevedea anterior. Mai mult, Ministerul Sanatatii si institutiile din subordine refuza sa comunice pretul de achizitie, din bani publici, al medicamentelor, in baza solicitarilor pe Legea 544 privind accesul la informatii de interes public, invocand faptul ca preturile ar fi publice, in CANAMED.
Achizitiile de medicamente in procedura speciala, de urgenta, nu sunt publicate nici pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), astfel ca, in lipsa publicarii CANAMED, pretul acestora ramane un mister.
Contactata saptamana trecuta de Hotnews.ro, Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, a invocat o problema de ordin tehnic la site-ul MS, nu scoaterea CANAMED din transparenta publica, si a promis o rezolvare. Purtatorul de cuvant al Ministerului Sananatii nu a mai raspuns la apelurile reporterului HotNews.ro saptamana aceasta pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu acest subiect.
Pe site-ul Ministerului Sanatatii exista in continuare o sectiune dedicata CANAMED, insa catalogul nu poate fi accesat.
Din informatiile Hotnews.ro, scoaterea CANAMED din transparenta publica a fost puternic sustinuta de cativa reprezentanti ai industriei farmaceutice, care au participat, in primavara anului trecut, la o dezbatere pe aceasta tema la Ministerul Sanatatii.
Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania, CANAMED, cuprinde preturile maximale ale medicamentelor de uz uman valabile in Romania, care pot fi utilizate/comercializate de catre detinatorii de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii acestora, distribuitorii angro si furnizorii de servicii medicale si medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relatii contractuale cu Ministerul Sanatatii, casele de asigurari de sanatate si/sau directiile de sanatate publica judetete si a municipiului Bucuresti, potrivit Ordinului de ministru care reglementeaza functionarea CANAMED.
In primavara anului trecut, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a introdus prin Ordin de ministru un catalog care sa functioneze in paralel cu CANAMED, denumit Catalog Public al preturilor la medicamente. Preturile medicamentelor din acest Catalog Public nu pot fi insa practicate de farmaciile care au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ele pot fi practicate doar de producatorii si distribuitorii care nu au o relatie contractuala cu CNAS daca aceste preturi "nu fac obiectul Catalogului national al preturilor medicamentelor, CANAMED".
Practic, prin aceasta masura, medicamentele din Romania au doua preturi: unul calculat la minimul european si inscris in CANAMED (medicamente rambursate prin CNAS), si celalalt, mai mare, calculat la media aritmetica a celor mai mici 3 preturi europene si prezent in Catalogul Public (in lipsa relatiilor contractuale cu CNAS).
Ordinul lui Florian Bodog, publicat pe 29 martie 2017 in Monitorul Oficial, care reglementeaza functionarea CANAMED si a Catalogului Public, prevede explicit, la art. 10, faptul ca "Ministerul afiseaza in mod transparent preturile aprobate prin Catalogul public pe pagina de web a Ministerului Sanatatii." Ordinul nu contine insa nicio prevedere in legatura cu transparenta vechiului catalog, CANAMED, care, anterior emiterii acestui ordin, era si el public.
Inca din primavara, din momentul in care Ordinul lui Florian Bodog se afla in dezbatere publica, mai multi experti au precizat pentru Hotnews ca prevederile sunt neclare si lasa loc la interpretari. Situatia nou creata implica riscul ca preturile la care se face rambursarea de catre CNAS (CANAMED) sa nu mai fie publicate transparent pe pagina Ministerului Sanatatii, cum se intampla anterior, au avertizat atunci expertii consultati de Hotnews.ro.
Scoaterea CANAMED din transparenta publica a fost puternic sustinuta de cativa reprezentanti ai industriei farmaceutice, care au participat, in primavara anului trecut, la o dezbatere pe aceasta tema la Ministerul Sanatatii, potrivit informatiilor obtinute de Hotnews.ro. Reprezentantii industriei pharma au motivat atunci ca, pentru ca preturile romanesti sa nu influenteze negativ preturile medicamentelor din alte tari europene, este necesara introducerea celor doua cataloage. Ei au sustinut insa ca solutia ar urma sa functioneze doar in cazul in care catalogul cu preturi mai mici, CANAMED, nu va mai fi public vizibil/accesibil.
De asemenea, la dezbaterea din primavara anului trecut, in care a fost discutat Ordinul de ministru care reglementeaza functionarea CANAMED si a noului catalog, Catalogul public, reprezentantii catorva companii farmaceutice au multumit "foarte, foarte mult" ministrului Sanatatii, a scris la acea vreme Hotnews.ro.
Agentia de stiuri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Factura totala la gaze va creste in medie cu 5,6%
dupa ce ANRE a decis majorarea pretului gazelor cu 8% pentru consumatorii casnici
Pe jos, de la Cluj la Bucuresti: mars spre protestul din 20 ianuarie,
initiat de unul dintre "golanii" demonstratiilor anti-comuniste din 1990
Diagnosticare medicala de ultima generatie:
potentialul unei metode noi de scanare prin rezonanta magnetica
Trabantul de la Ministerul de Interne
Actiunile Kodak au crescut cu peste 100%
dupa ce compania a nuntat planuri ambitioase in domeniul criptomonedelor
LISTA 2018 a noilor formulare pentru contribuții și impozitul pe venit
Pro Infrastructura, despre amanarea deschiderii Lotului 3 din Autostrada Sebes - Turda:
O crima la adresa soferilor si o bataie de joc fata de banul public
Bancul zilei: Educaţie în înalta societate
Horoscopul zilei de 11.01.2018
Inalta Curte: Mandat de arestare in lipsa pe numele lui Radu Mazare, care a plecat in Madagascar
Ministrul Daea şi senatorul Trufin, nişte mincinoşi
Ioan Rotundu
Guvernul a emis un punct de vedere negativ asupra proiectului de lege privind statutul Casei Regale
Tudose nu il demite pe seful Politiei, asa cum ii ceruse ministrul de Interne Carmen Dan
De frica mazilirii, Dragnea bântuie judeţele Moldovei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog