Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
975
De la 07 Ianuarie 2003
124824770

Cum au spulberat călăreţii fără cap visul european

  • Petru Bogatu
  • 11 March 2013, 23:00
La 8 martie, în urma votului de neîncredere din Parlament, premierul Vlad Filat a prezentat oficial preşedintelui Nicolae Timofte demisia guvernului. Nimic nu se coace-n timp şi înţelepciune. Parcă suntem blestemaţi să ne întoarcem mereu, precum Sisif, în punctul de unde am pornit.
O răsturnare de pomină
Situaţia cu trântirea Guvernului Filat repetă ca la indigo drama guvernului Sturza din 1999. Răsturnarea de pomină a unui cabinet prooccidental acum 14 ani a dat peste cap şansele Republicii Moldova de a se conecta la procesul de asociere şi stabilizare din Europa de Sud-Est.
Ca şi în cazul Guvernului Filat, demis în martie 2013 cu sprijinul PD, împotriva lui Sturza în noiembrie 1999 votase un grup parlamentar (PPCD) ce făcea parte din coaliţia de guvernământ. Şi atunci se invoca faptul că Executivul ar fi corupt. Ca şi astăzi, justiţia selectivă, pentru a compromite echipa premierului, unora le intenta dosare la comandă, iar pe alţii îi proteja. Acum 14 ani, ca şi în prezent, au fost destui demnitari corupţi, bineînţeles, şi în guvern, şi în afara lui, şi la putere, şi în opoziţie. Numai că ulterior nimic nu s-a confirmat şi nimeni n-a înfundat puşcăria.
Singurul păgubit s-a dovedit a fi poporul. În urma ratării obiectivului european, oamenii şi-au luat lumea în cap şi s-a dus să se integreze în UE pe cont propriu. Şi la ora actuală, în 2013, dosarele intentate selectiv unor miniştri au fost de asemenea doar un pretext pentru a-l scoate din ţâţâni pe Vlad Filat. Pentru a-l prinde pe picior greşit. Şi l-au prins.
Premierul a gafat enorm cu denunţarea acordului AIE . Are Filat, aici îi dau dreptate lui Mihai Ghimpu, şi alte carenţe.
Dar parcă Sturza nu avea? Iar astăzi Lupu, Ghimpu şi Plahatniuc nu cumva sunt uşă de biserică? Mai ales când practică sau sprijină o justiţie selectivă? Când spun una şi fumează alta? Când creează impresia că procedura democratică de demitere a unui guvern se transformă în punctul culminant al unui act de corupţie?
Un jilţ mai scump decât UE
Nu-i exclus ca oamenii noştri politici, să fie nişte „proşti", după cum scria colegul Nicolae Negru. Poate că cei care au dat jos guvernul, periclitând semnarea Acordului de Asociere cu UE, sunt „nişte ticăloşi", vorba lui Vitalie Ciobanu. Eu unul însă, până una-alta, afirm doar un lucru deja probat. Am asistat la o răfuială vulgară. La o răzbunare siciliană. Sau napolitană, dacă vreţi. Ca în filmele despre Camorra de la mijlocul secolului trecut.
De altfel, metaforic, în stilul său inconfundabil, asta a spus-o chiar Ghimpu încă pe data de 22 februarie."Sabia ridicată de Filat asupra lui Plahotniuc acum este în mâinile PD", zicea el. Şi mărturisea că democraţii vor să-şi iar revanşa. Cu alte cuvinte, vor capul lui Filat.
„PD are dreptate", puncta dl Ghimpu. Şi ne explica de ce. Pentru c㠄la o masă, nu pot discuta doi oameni, unul cu cap şi altul fără cap", conchidea senin el, justificând în cel mai liberal mod cu putinţă practicarea vendetei în luptele politice de la Chişinău.
Acum toţi umblă fără cap. Şi Filat, şi Plahotniuc, şi toţi cei care au dat jos Guvernul, dar şi Ghimpu care, luptând ani de-a rândul cu propriul guvern mai abitir decât Voronin, este autorul moral al „catastrofei", după cum a numit demiterea cabinetului în plină criză fostul prim-ministru Valeriu Muravschi. Astfel, jilţul pierdut de Plahotniuc ne-a constat scump. Republica Moldova plăteşte cu viitorul său european.
Prăbuşirea guvernului, un derapaj antieuropean
Reacţiile europene nu s-au lăsat aşteptate. Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens a condamnat fără menajamente trântirea guvernului de la Chişinău.
„Este extrem de regretabil faptul, scrie el, că unii membri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au decis să-şi unească forţele cu Partidul Comuniştilor pentru a provoca căderea guvernului, condus de Prim-ministrul Vlad Filat. Această turnură nefericită de evenimente au pus în pericol finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeană a Acordului de Asociere."
Oficialii europeni au reactionat acum trei zile printr-o declaratie comună a Comisarilor Europeni Stefan Fule si Catherine Ashton. Potrivit lor, Guvernul Filat a fost dat jos în momentul când Republica Moldova înregistrează un progres substantial în liberalizarea regimului de vize si negocierile ambitioase privind Acordul de Asociere UE-Republica Moldova.
În aceste condiţii, consideră Jerzy Buzek, fostul presedinte al Parlamentului European, alegerile anticipate sunt periculoase, deoarece Republica Moldova ar putea pierde fruntea plutonului.
Astfel, UE se arată dezamăgită de căderea guvernului Filat. Oricum ai întoarce-o, moţiunea de cenzură votată de democraţi, comunişti şi independenţi poate fi catalogată ca un primejdios derapaj antieuropean şi antinaţional.
Unde nu-i cap vai de picioare
Aici trebuie să mărturisesc o greşeală. Exageram deunăzi când arătam în acest colţ de pagină că totul a început de la o consfătuire a comandanţilor FSB în Rusia, unde Putin a ordonat să se contracareze tentativele de frânare a proceselor de integrare eurasiatică.
Aveam impresia atunci că liderul de la Kremlin şi-a asmuţit serviciile sale secrete şi împotriva Chişinăului. Degeaba m-am speriat. Putin s-a referit, pesemne, la Ucraina sau Kazahstan, nu însă şi la Republica Moldova. La Chişinău, Rusia n-are nevoie de agenţi secreţi şi nu trebuie să facă risipă de mijloace financiare. La noi lucrurile merg de la sine. Călăreţii fără cap ai politicii moldave dau apă la moara Moscovei fără ca Putin să cheltuiască măcar o copeică.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Gastronomie: Supă de pui cu găluşte
Bancul zilei: Obsesia soţiei
Penal la penal trage
Ioan Rotundu
Ruşine Ministerului Apărării, Preşedinţiei şi Guvernului
despre suferinţa şi moartea anonimă a unor militari
Antonescu desconsideră voinţa românilor privind modificarea Constituţiei
el nu acceptă să i se impună Parlament unicameral, pentru că aşa a înţeles electoratul la un moment dat
Botoşani: În Spitalul judeţean, moartea rânjeşte la pacienţi
Ioan Rotundu
Judeţul arde şi Judele numără gropile din asfalt
Muşchii celor din CJ şi Nova Apaserv s-au fleşcăit brusc
Domnişoara Zelincă n-a mai fost promovată la Bucureşti
Şeful la Transportul Ruttier a primit funcţie eligibilă
Veniturile exceptate de la plata contribuţiei la sănătate
IŞJ bântuit de mania controalelor
Autobuzele liberalului Grigoraş „victime” ale primarului PSD
Treaba ţigănească s-a amânat
Ungaria modifică pentru a patra oară Constitutia
restrângând sensibil competentele Curtii Constituţionale
Ponta va da bani, poate mai tac din gură cei care au făcut datoriile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog