Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14418
De la 07 Ianuarie 2003
113139162

Cum au votat botoşănenii

  • victime ale turismului electoral
  • 7 June 2009, 23:00
Botoşăneniii nu s-au înghesuit de la primele ore ale dimineţii să iasă la vot, unii preferând să iasă la iarbă verde, la grătar, mai cu seamă că vremea a fost frumoasă. La orele 10.00, prezenţa la urne, la nivelul judeţului Botoşani, era de 4,64%, conform datelor prezentate de Biroul Electoral Judeţean Botoşani. Astfel, în mediul urban se înregistra o prezenţă de 3,86%, faţă de 5,26%, în mediu rural. La orele 13.00, 11,22 % din botoşăneni îşi exprimaseră dreptul la vot, în mediul urban procentul fiind de 9,24 %, iar rural de 12,81%. La ora 19.00, prezenţa la vot a depăşit media pe ţară de 21,63%, botoşănenii prezentându-se în procent de 24,45% la urne, în mediul urban, procentul fiind de 18,2%, iar în rural de 29, 49%.
La închiderea urnelor, 29,05% din botoşăneni au participat la vot, 22,37% - în mediul urban şi 34,44% în rural. În timpul legal de desfăşurare a procesului electoral, pe raza judeţului Botoşani nu au fost constatate încălcări ale prevederilor Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
În urma unor sesizări au fost efectuate verificări în comunele Broscăuţi şi Roma cu privire la legalitatea exercitării dreptului de vot în alte localităţi decât localitatea de domiciliu. În ambele situaţii s-a constatat că persoanele în cauză şi-au exercitat dreptul de vot fără a fi încălcate prevederile Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Totodată au fost efectuate verificări cu privire la doi conducători auto care au efectuat transportul unor persoane către secţii de votare din comunele Cristeşti şi Havârna, constatându-se că toate persoanele în cauză, care locuiau la oarecare distanţă de secţia de votare la care erau arondaţi şi-au exercitat legal dreptul de vot, fără a se putea stabili influenţarea acestora cu privire la opţiunea politică.
În municipiul Dorohoi au fost efectuate verificări cu privire la o sesizare de continuare a campaniei electorale de către o formaţiune politică, constatându-se de asemenea că nu au fost încălcate prevederile legale. Pentru prevenirea şi descurajarea „turismului electoral”, pe raza judeţului au fost organizate şase filtre, prin care lucrătorii de poliţie rutieră au verificat 196 mijloace de transport, fiind legitimate 377 persoane.
Ca urmare a conducerii pe drumurile publice a unor autovehicule în timp ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, au fost ridicate în vederea suspendării cinci permise de conducere. În cadrul acestor acţiuni au fost constatate şi aplicate 189 sancţiuni contravenţionale, din care 169 au vizat încălcări ale prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 care reglementează circulaţia pe drumurile publice, iar 20 au vizat încălcări ale altor acte normative. Totodată au fost constatate patru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, fiind întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale.
„Pentru asigurarea pazei la cele 420 de secţii de votare constituite pe raza judeţului Botoşani, au fost mobilizaţi 773 lucrători din cadrul structurilor MAI şi Poliţiei Comunitare, din care 374 poliţişti, 91 jandarmi, 152 poliţişti de frontieră, 126 angajaţi ai IJSU şi alte structuri, precum şi 30 de poliţişti comunitari. Ordinea şi siguranţa publică a fost asigurată de 278 de poliţişti şi 88 de jandarmi”,/b>, a declarat coordonatorul Centrului de Comunicare Judeţean Botoşani, Radu Doruleţ. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un înalt demnitar mason englez la Botoşani
Românul şi ploile
Comentariul comentariilor LXLII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Păcatele sfinţilor
Criza ţine în loc consolidarea drumurilor judeţene afectate de alunecări de teren
Filarmoniştii botoşăneni îşi vor cârpi instrumentele
Social democraţii au rămas fără geamuri la sediu
Tânăr de 17 ani înecat în apele Siretului
Pensionarii l-au servit pe prefect cu lapte şi turte pe plită
Cinci trandafiri l-au costat 200 lei
Garaj mistuit de flăcări aproape în totalitate din cauza unui scurtcircuit
Oricum am da-o, Hopa-Mitică rămâne portocaliu!
Absolvenţii clasei a VIII-a îşi pot alege liceul până pe data de 18 iunie
Ministerul Sănătăţii promite păstrarea locurilor de muncă
În loc să dea bani spitalelor, ministerul Sănătăţii schimbă directorii
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă