Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
35303
De la 07 Ianuarie 2003
112785654

Cum functioneaza confiscarea de la terti? Procedura noua a fost aplicata in dosarul ICA-Dan Voiculescu

  • 5 December 2014, 23:00
Pe langa condamnarea la 10 ani de inchisoare, judecatorii de la Curtea de Apel au decis sa puna sechestru asigurator pe conturile si bunurile lui Dan Voiculescu, dar si sa confiste mai multe imobile apartinand fondatorului Partidului Conservator, totul pentru a stinge prejudiciul de recuperat din dosar. O noutate in acest caz este reprezentata de confiscarea de la terti. In multe cazuri, inculpatii, pentru a evita confiscarea bunurilor obtinute din infractiunile comise, le transfera pe numele altor persoane. In dosarul ICA, insa, confiscarea bunurilor a fost aplicata si in cazul fiicelor lui Dan Voiculescu, Corina-Mirela Voiculescu si Camelia Rodica Voiculescu.
In cadrul dezbaterii "Confiscarea Extinsa: Cat recuperam?", organizata de Expert Forum, Marius Bulancea, consilier al Procurorului sef al DNA, a explicat ca la Curtea de Apel Bucuresti lucrurile au fost abordate diferit.
"Aici, lucrurile au fost abordate intr-o noua modalitate. S-a confiscat de la terti intr-o maniera care merge destul de departe", a explicat Bulancea.
Potrivit consilierului Procurorului sef al DNA, un alt element de nouatate in dosarul ICA-Dan Voiculescu este argumentarea precisa asupra confiscarii veniturilor indirecte (chiri sau dividente). In plus, s-a dispus insitutirea unor masuri asiguratorii suplimentare si a fost desemnat DNA sa aduca la indeplinire aceste masuri. Astfel DNA a trebuit sa coopereze cu ANAF-ul pentru a eficientiza masurile respective.
Sentinta in ceea ce priveste confiscarile si sechestrul pus pe averea lui Dan Voiculescu a dispus confiscarea unor terenuri si imobile care se aflau in prorietatea acestuia.
In cadrul sentintei, instanta a dispus si confiscarea unor sume importante de bani reprezentand contravaloarea unor actiuni detinute de fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia Rodica si Corina-Mirela la SC Compania de Cercetari Aplicative si Investitii SA (fosta SC ICA SA), precum si sumele incasate de cele doua in calitate de actionari la compania GRIVCO SA Bucuresti.
Sentinta arata ca respectivele actiuni fusesera donate de catre Dan Voiculescu fiicelor sale. In plus, cele trei imobile, reprezentand sediul GRIVCO, holdingul infiintat de Dan Voiculescu, au fost cedate de catre acesta fiicelor sale prin donatie si ulterior confiscate in urma sentintei din dosar.
Nici legislatia romana actuala (din 2006 incoace), nici cea care urmeaza a fi adoptata pentru aplicarea Directivei 2014/42/UE privind punerea sub sechestru si confiscarea instrumentelor si produselor rezultate din infractiuni in UE, nici Directiva si nici practica CEDO nu interzic confiscarea de la terti a bunurilor provenite din infractiuni, a explicat judecatoarea Camelia Bogdan, la cel de-al patrulea seminar din cadrul programului "Sustinerea confiscarii extinse si recuperarii prejudiciului in Romania", derulat de Freedom House Romania.
Conform legislatiei anterioare, pana in anul 2006, in baza Codului de procedura penala din 1968, se puteau dispune masuri asiguratorii doar in vederea repararii pagubei produse prin infractiune asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului si ale persoanei responsabile civilmente (ori in vederea garantarii unei amenzi viitoare - numai cu privire la bunurile invinuitului sau inculpatului).
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Constatarea şoferului
Anunţ URBAN SERV
Piftie de porc
Fostul premier britanic Tony Blair, in vizita la Guvern pentru o discutie cu Victor Ponta
Bulgaria si Romania sunt bine pregatite sa adere la Schengen
Sebastian Ghita a petrecut cu 800 de tineri PSD-isti intr-un club bucurestean
si le-a vorbit despre o noua structura politica, fara Iliescu si Vanghelie
Dosarul Alinei Bica Motivarea arestarii preventive a fostei sefe ANRP Crinuta Dumitrean
Gheorghe Stelian sustine ca i-a dat lui Dorin Cocos 10 milioane de euro pentru a primi despagubiri de la ANRP
Expoziţie: ,,Expoziţie: ,,TANDEM”. Lucrările, grafică pe calculatorTANDEM”. Lucrările, grafică pe calculator
Jandarmii cu ochii pe comercianţii de petarde
Moş Nicolae a venit la Căminul de bătrâni de la Leorda
Locuinţă incendiată de un coş de fum necurăţat de funingine
Incendiu la şcoala din Răchiţi
Lumea lu' Rotundu: De Ziua Naţională
Ponta se gandeste sa nu mai candideze la sefia PSD
Sa nu fiu capitanul unei echipe care pierde
11 persoane retinute in dosarul de evaziune fiscala de la MediaPro
Cine sunt persoanele retinute
Un nepot al lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, renunta la despagubiri de milioane de euro de la Restituirea Proprietatilor
Presa-m gura lu' Rotundu - Emisiunea din 5.12.2014
Atena: Scriitorul grec Menis Koumandareas a fost asasinat
Botoşani: Vicele Andrei, imaturitatea politică şi plângerea penală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă