Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
278
De la 07 Ianuarie 2003
124390610

Cum îşi fură băncile clienţii prin cardul de credit

  • 1 August 2008, 23:00
Va mai aduceti aminte de SISIF cel din mitologie care trebuia sa urce un bolovan pe un munte iar , cand ajungea in topul acestuia , zeii il pravaleau si trebuia sa reia munca de la inceput ?
Exact asa se simt tot mai multi consumatori romani, care reclama situatii incredibile la www.AsistentaPentruConsumatori.ro acuzand faptul ca, sunt furati intrucat , desi ei restituie sumele imprumutate insa valoarea restantelor nu se diminueaza ba chiar, se trezesc ca in soldul total aceste sume achitate nu se resimt, si isi dau seama ca, fara sa apeleze la Justitie nu au nici o sansa sa scape de pericolul de a se trezi ca vor plati o viata intreaba pentru un nenorocit de credit bancar! Cine îşi ia un card de credit trebuie să fie foarte atent cum restituie banii folosiţi
Explică modul în care funcţionează mecanismele prin care banca îşi fraudează clienţii
Achitand lunar doar suma minima de plata se poate ajunge ca, in final, datoria catre banca sa se fi diminuat mult prea putin sau chiar deloc.
In cazul unui imprumut clasic, datoria catre banca se stinge prin plata ratelor lunare facute la intervalele specificate in scadentar. Dupa scurgerea perioadei pe care s-a contractat imprumutul si plata ultimei rate lunare, datoria clientului se stinge. Imprumutul de pe cardul de credit nu are insa termene fixe de plata, ci clientul poate rambursa bani in ritmul propriu. Banca trimite acasa un extras de cont prin care clientul este instiintat asupra datoriei totale iar, cu caractere mult mai mari decat restul informatiilor, se trece suma minima de plata pentru luna respectiva. Multi clienti au impresia ca daca o achita este suficient pentru a scapa de datorii si astfel, luna de luna, nu platesc mai mult decat scrie mare pe "hartia de la banca".
Suma minima lunara este calculata astfel incat sa acopere in totalitate dobanzile si comisioanele aferente si intr-o proportie destul de scazuta sau chiar deloc suma efectiv consumata de pe cardul de credit.
Datoria care nu mai dispare
Cele mai « relaxate » carduri sunt oferite de BCR si MKB Romexterra Bank. Daca aveti un card de credit de la una din aceste institutii si platiti lunar doar suma minima, veti afla cu stupoare ca datoria nu v-a scazut nici macar cu un leu, indiferent de perioada scursa. Acest lucru se intampla deoarece cele doua institutii solicita luna de luna plata doar a dobanzii si comisioanelor aferente sumelor trase. Astfel, daca datoria catre banca este de 1.000 lei si rata dobanzii la BCR de 23,9% pe an, in fiecare luna clientul trebuie sa plateasca doar 20 lei. Insa, indiferent cate plati face, datoria initiala nu se modifica. Spre exemplu, daca in doi ani, clientul se rezuma sa vireze lunar doar suma minima, el plateste bancii 480 lei, insa datoria lui ramane tot de 1.000 lei. MKB Romexterra Bank are o alta strategie. Chiar daca nu impune decat achitarea lunara a dobanzilor, in cazul in care clientul nu are disponibilitati nici pentu aceasta sau nu doreste sa scoata banii din buzunar, banca poate sa ii traga din linia de credit pusa la dispozitie pe card. Ce consecinte are aceasta "facilitate"? Pentru o datorie de 1.000 lei si o dobanda de 21,5%, suma minima de plata este de aproximativ 18 lei. Platita de pe cardul de credit, se va adauga la datoria initiala. Astfel, luna viitoare banca nu va aplica dobanzi tot la suma de 1.000 lei ci la datoria finala de 1.018 lei.
Rambursare in pas de melc
Chiar daca unele institutii impun ca luna de luna, suma minima de plata sa acopere si o parte din datoria initiala, proportia este mult prea redusa. Astfel, in cazul cardurilor emise de Euroline, cu o dobanda de 26,9% pe an, doar o zecime din suma minima lunara de plata de 2,5% din creditul folosit va fi folosita pentru stingerea datoriilor. Mergand ipotetic in acest ritm, dupa doi ani, datoria clientului se va reduce de la 1.000 lei la 940 lei, cu toate ca a platit in tot acest timp peste 580 lei. Va fi nevoie de aproape 40 ani pentru stingerea datoriei, timp in care clientul plateste bancii mai mult de 7.000 lei. Alte banci sunt mai restrictive si impun plata lunara, pe langa dobanzi si comisioane, a unei proportii mai mari din creditul utilizat. Valoarea insa nu depaseste in general 8%. Exceptie face ING Credit Card unde clientul poate opta sa ramburseze lunar minim 5%, 10% sau 15% din creditul folosit plus dobanda aferenta. La Garanti Bank, cine ramburseaza mai mult trebuie sa suporte o dobanda mai mare. Astfel, clientii care ramburseaza intre 4,51% si 25,5% din suma datorata li se va aplica o dobanda de 22,2% pentru restul datoriei. Rata dobanzii creste pe masura ce sumele rambursate sunt mai mari. Clientii care vor achita pana la scadenta lunara mai mult de 75,5% din suma datorata vor suporta o dobanda de 27% pentru sumele ramase nerambursate.
Clienţi captivi
Cu toate ca primesc un extras de cont in fiecare luna si pot consulta oricand situatia contului la ghiseul bancii, de cele mai multe ori clientii descopera adevarata situatie abia atunci cand se apropie data de expirare a cardului si sunt trasi de maneca de bancheri pentru a-si prelungi cardul. Alternativa este plata integrala a datoriei ramase. In general, un card de credit este valabil timp de doi ani, cu posibilitatea de prelungire dupa acest interval. La expirarea termenului, in cazul in care clientul nu mai doreste sa obtina un nou card de la aceeasi banca va trebui sa achite toate datoriile acumulate. Pentru multi clienti, care luna de luna s-au conformat extrasului de cont si au platit suma minima, scrisa cu caractere de doua ori mai mari decat restul informatiilor, imposibilitatea stingerii datoriei din surse proprii ii obliga sa contracteze un nou card de credit care sa preia soldul celui trecut.
Pentru cei care au mai multe credite şi vor să scape de corvoada achitării ratelor la mai multe bănci , specialistii spun ca acestia au o solutie, si anume ei pot strânge toate datoriile sub aceeaşi umbrelă prin refinanţare. Aceasta presupune contractarea unui nou credit, mai avantajos (de la aceeaşi bancă sau de la alta), cu o dobândă şi comisioane mai mici şi, în consecinţă, o rată lunară mai mică.
Contractarea noului împrumut presupune întocmirea unui nou dosar de credit care va trece printr-o nouă analiză, chiar dacă e vorba de aceeaşi bancă la care mai aveţi deja un credit. Faţă de documentaţia de credit standard aferentă tipului de credit contractat, BCR solicită o copie a contractului de credit care urmează a fi refinanţat. În situaţia refinanţării creditului contractat la o altă bancă, se cere şi o adresă din partea acesteia, prin care să-şi exprime acordul cu privire la rambursarea anticipată a creditului.
Atenţie la comisioane!
Deşi împrumutaţii pot avea numeroase avantaje în urma refinanţării (dobânzi mai mici, mai puţină birocraţie, suplimentarea creditului etc.), trebuie să se ţină seama şi de costuri, pentru că băncile nu renunţă uşor la clienţi. Una dintre piedicile puse refinanţării este comisionul de rambursare anticipată care poate ajunge chiar până la 5% din soldul creditului care urmează a fi refinanţat de altă bancă.
Ca atare va sfatuiesc sa va verificati atent extrasele de cont si daca constatati ca sunteti victima unor asemenea situatii, sa cereti instantei sa opreasca aceasta hemoragie financiara, adica sa renuntati sa faceti jocul bancii care si-ar dori sa va aiba drept debitori pentru toata viata voastra.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa
[email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLIX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Bărbatul de la miezul nopţii
Idei de afaceri, cu fonduri structurale, la Copălău
Tubul buclucaş
Program Tele'M Botoşani
La Zalău, romanii românilor se vor întâlni cu romanii ungurilor
Speranţe la un an de la vandalizarea bisericii româneşti din Bichisciaba
Două săptămâni de post pentru Sfânta Maria
Vestul Canadei ar putea fi forţat să adopte oficial limba franceză
Românii din Spania au trimis 561 de milioane de euro în ţară
Jale si disperare la românii din regiunea Cernăuţi afectaţi de inundaţii
Bani pentru materiale necesare reconstrucţiei caselor afectate de inundaţii
Guvernul a aprobat un pachet de măsuri destinate sprijinirii persoanelor sinistrate
Nivelul şi condiţiile de aplicare a accizei reduse la motorina utilizată în agricultură
Ministrul Păcuraru explică cum se pot descurca sinistraţii cu 300 lei
Politia Rutieră nu mai poate prelungi durata dovezii provizorii de circulaţie
O româncă a stat un an cu un ac în gingie
Românul şi cum „pricepe” el recentele inundaţii
Inundaţiile sunt prilej de fraudă
ţara în care nesimţirea este ridicată la rang de virtute
Americanii şi chinezii testează Botoşaniul
Pedeliştii nu vor alianţe
Răileanu vrea salarii mai mari pentru poliţiştii comunitari
Locuinţe ANL prin credit ipotecar
Candidaţii PSD se luptă între ei pentru un loc la parlamentare
114 familii au primit cheia la locuinţele ANL
Flutur cere consilierilor judeţeni să nu-şi mai asculte şefii de partid
Asociere cu cântec, sau cum a fost înfrânt Ţâbuleac pentru a doua oară
În drum spre oraşul de sub Meseş şi vestigiile de la Porolissum (I)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog