Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20402
De la 07 Ianuarie 2003
122880469

Cum ne pot ajuta minciunile sa pastram armonia in viata de cuplu

  • 29 December 2015, 23:00
Ideea ca minciuna este prezenta in fiecare relatie este greu de acceptat pentru ambii parteneri, cu atat mai mult faptul ca unele minciuni ar putea sa fie chiar necesare pentru ca relatia sa prospere.
Cu toate astea, in cei 40 de ani de lucru cu cuplurile nu am gasit unul in care partenerii sa fie in totalitate sinceri unul fata de celalat," declara psiholoaga Randi Gunther intr-unul dintre articolele sale publicate recent in revista online psychologytoday.com.
Desi unele minciuni ar putea fi un motiv bun de despartire, cauzand un rau imposibil de reparat, majoritatea sunt folosite de ambii parteneri pentru a il proteja pe celalat si iau, de regula, forma unei distorsionari a datelor reale, a omiterii unor detalii si a lipsei de acceptare a adevarului, toate acestea fiind forme de minciuna care contribuie la mentinerea armoniei in viata de cuplu.
Cel mai adesea se intampla ca la inceputul unei relatii partenerii sa pastreze in secret detalii care ar putea provoca mai mult rau, pe termen lung, si care ar putea submina potentialul unei relatii de durata. Insa se intampla ca odata cu trecerea timpului, cand partenerii sunt din ce in ce mai incredintati unul altuia, sa aleaga sa se destainuie, impartasind din ce in ce mai multe detalii persoanale, in speranta ca vor fi acceptati asa cum sunt de catre partenerul de cuplu. Dar chiar si atunci cand ambii parteneri cred cu tarie intr-o relatie bazata pe comunicare si deschidere unul fata de celalat, acestia aleg sa nu comunice anumite informatii sau detalii care ar putea rani sentimentele celuilalt, gandind ca pastrarea unor ganduri personale este o decizie rationala care contribuie, pe termen lung, la binele relatiei.
Desi exista nenumarate exemple de minciuna, in toate formele ei, iata 3 dintre cele mai comune, care apar chiar si intre partenerii care au o relatie bazata pe dragoste:
1. Un barbat foarte pasional si activ sexual va fi implinit numai atunci cand partenera sa avea, la un nivel similar, dorinta de satisfacere a instinctelor sale sexuale. Sa presupunem ca acest lucru nu se intampla, si, desi participarea ei la actul sexual este la fel de activa, actul sexual nu are intotdeauna un final fericit pentru ea. In aceasta situatie, daca partenerul sau ar sti ca aceasta mimeaza orgasmul, acesta nu ar fi la fel de nerabdator pentru repetarea actului sexual, precum se intampla atunci cand stie ca partenera este satisfacuta. Intr-o astfel de situatie, o femeie isi va tine intotdeauna secretul pentru sine, in speranta ca data viitoare va fi mai odihnita si mai dispusa pentru a isi impartasi pasiunea. Este o astfel de situatie benefica pentru pastrarea armoniei in viata de cuplu sau nu?
2. O femeie tanara si atragatoare care locuieste impreuna cu partenerul sau de viata iese in oras si intalneste un barbat care ii face ochi dulci. Chiar daca nu doreste sa isi insele partenerul de viata, aceasta se bucura de atentia lui si flirteaza cu el. Cand se intoarce acasa aceasta realizeaza ca experienta a ajutat-o sa isi aprecieze partenerul mai mult si decide sa nu ii povesteasca intamplarea. Este aceasta o minciuna care contribuie la armonia relatiei?
3. O femeie stie ce isi doreste iubitul sau de Craciun, asa ca pune bani deoparte pentru a ii face aceastuia o surpriza. In schimb, ajunge sa cheltuiasca banii pe ceva ce ea isi dorea de mult timp. Pentru ca se simte vinovata pentru gestul ei, decide sa imprumute bani de la o prietena pentru a ii cumpara cadoul si alege sa tina acest lucru pentru ea. Nu vrea sa il dezamageasca de sarbatori si considera ca este mai bine sa pastreze acest secret. Contribuie minciuna ei la pastrarea armoniei in relatie?
Aceste exemple ilustreaza cateva dintre cele mai comune tipuri de conflicte interne pe care partenerii le experimenteaza intr-o relatie in care sunt prezente dragostea si respectul fata de partener. In astfel de situatii, fiecare partener decide pentru sine daca minciuna sau pastrarea unui secret merita efortul in favoarea pastrarii armoniei in viata de cuplu.
In astfel de momente partenerii realizeaza ca oricat ar incerca sa fie de sinceri, sunt situatii in care adevarul ar putea sa le afecteze relatia, asa incat nu pot opta decat pentru a fi cat mai aproape de o relatie sincera, bazata pe incredere.
Iata cateva sfaturi de care partenerii trebuie sa tina cont in astfel de momente:
1. Vorbeste cu partenerul de viata despre aspectele relatiei care sunt vulnerabile si despre sentimentele pe care le aveti in aceasta privinta, pentru a evita momentele de criza care pot afecta relatia in punctul ei cel mai sensibil.
2. Fii deschis si sincer atunci cand purtati aceste discutii si incearca sa iti faci partenerul sa iti inteleaga temerile si lipsa mentionarii unor detalii pe care consideri ca este mai bine sa le tii pentru tine.
3. Analizeaza-ti gandurile si sentimentele si accepta ca opiniile tale sunt partinitoare. Daca nu poti accepta faptul ca partenerul tau de viata poate avea opinii contrare, risti sa il indepartezi si sa afectezi armonia vietii de cuplu.
Autor: A.T.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 30.12.2015
Bancul zilei: Supărarea preotului
Reţeta zilei: Ciolan de porc cu bere
Aproape 70 de jurnalisti ucisi in 2015. Cele mai periculoase zone nu au mai fost cele de conflict
Executia bugetara dupa primele 11 luni, pe excedent cu 5,3 miliarde lei, reprezentand 0,76% din PIB
Uniforma scolara ar putea redeveni obligatorie.
Motivatie: ''fetitele care poarta fuste scurte atrag privirile baietilor''
Masinile electrice, pericol mortal pentru OPEC.
Cum demonstreaza cartelul ca traieste intr-o lume paralela.
2015 - anul marilor schimbari in politica romaneasca. Ce a fost inainte si dupa tragedia de la Colectiv
Felicitare Primăria Botoşani
ISU Botoşani: Incendii din neglijenţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog