Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6863
De la 07 Ianuarie 2003
106106954

Cum pot fi dezarmaţi impostorii politici

  • 27 September 2011, 23:00
Necazurile de ieri şi de azi i se trag democraţiei autohtone nu atât de la inamicii ei declaraţi, cât de la profitorii acesteia. Puternic vitaminazaţi de favorurile pluralismului, unşi cu toate alifiile parlamentarismului, ei o subminează din interior.
Aruncat în aer cu exploziv constituţional
Impostorii democraţiei au ciuruit déjà sistemul care i-a propulsat în prim-planul scenei politice. Bine plasaţi la adăpostul imunităţii parlamentare, ei aruncă în aer actul guvernării cu explozivul pus la dispoziţie, oricât ar părea de paradocxal, chiar de regimul constituţional din Republica Moldova.
Între timp, toată lumea bună din Occident se cruceşte văzând cum de doi ani şi ceva Chişinăul nu poate să-şi aleagă şeful statului. Această impotenţă umilitoare la început i-a amuzat pe partenerii noştri din UE şi SUA. Apoi i-a nedumerit şi i-a indispus. Acum însă a ajuns să-i irite cumplit. Tot mai des emisarii occidentali îşi ies din fire şi ne arată cu degetul. Şi nici nu-I de mirare. Comportamentul iraţional al unui stat care anu de zile nu-şi poate alege un singur preşedinte dintr-un total de aproape patru milioane de cetăţeni, este de neînţeles şi de aceea te calcă tare pe nervi.
Or, la o analiză mai atentă, dincolo de unele motivaţii subiective, actuala nenorocire politică are preponderent explicaţii obiective. Cronicizarea periculoasă a crizei constituţionale stă chiar în defectele maşinăriei de stat care, vrând-nevrând, furnizează arme de luptă celor care vor să o distrugă. E ca şi cum talibanii sau teroriştii Al Qaeda ar avea acces direct la arsenalele Pentagonului.
Confuziile şi formulările ambiguie din Legea Supremă, dar şi din alte norme juridice, au devenit deja proverbiale. Am văzut că ele se întorc împotriva sistemului constituţional ca un boomerang. E un fapt arhicunoscut la mijloc, desigur. Ceea ce scapă însă atenţiei este amănuntul că acest lucru nu se întâmplă de la sine. Carenţele regimului politic sunt utilizate de marii profitori ai democraţiei care fabrică din ele bombe politice pentru a le arunca apoi în capul guvernării.
Pragul de participare, factor demobilizant
Talibanii noştri sunt comuniştii. Anume ei au avut tupeul şi priceperea cinică să se înarmeze până în dinţi cu lacunele din legislaţia în vigoare. Au profitat de prevederile stupide ale articolului 78 din Constituţie, bunăoară, pentru a obstrucţiona alegerea preşedintelui.
Legislaţia noastră, de altfel, e doldora de acte normative trăsnite, izvorâte din nişte prejudecăţi de sorginte sovietică. Unul dintre acestea se numeşte pragul de participare la referendum. El a fost introdus în urma unei înţelegeri negioabe a democraţiei. Legislatorul care a impus respectiva prevedere legală credea, pesemne, că astfel încurajează prezenţa masivă la urne a alegătorilor.
În realitate, lucrurile stau exact invers. Pragul de participare la referendum sau la scrutin, din contra, stimulează absenteismul. Electoratul poate să se lase pe tânjală, realizând că în favoarea lui lucrează restricţia legală. Fără minimul necesar de alegători, votul, oricum, nu va fi validat. Te poţi eschiva, deci, de la procesul electoral dacă nu ai încredere în candidaţi, în alegeri sau dacă nu eşti de accord cu propunerea supusă votului într-un plebiscit popular.
Norma legală ca armă a boicotului
Anume de pragul de participare au profitat comuniştii pentru a boicota referendumul constituţional din 2010. Au folosit o normă juridică idioată pentru a mitralia AIE. Pentru a da peste cap ieşirea din criza constuţională. Au acţionat ca nişte diversionişti ordinari.
Dacă pragul de participare nu ar fi existat, boicotul îşi pierdea rostul. Nu ar fi fost posibil. Interlopului politic Vladimir Voronin i-ar fi lipsit tunul pe care l-a pus pe AIE.
De unde şi concluzia că pragul de participare la referendum, dar şi la alegeri este nociv şi antidemocratic în esenţa sa. El trebuie nu redus, după cum afirmă unii, ci anulat cu desăvârşire. E timpul să ne debarăsăm cât mai rapid posibil de această sechelă sovietică. În cele mai multe dintre democraţiile avansate nu există niciun fel de prag electoral. Şi noi nu avem nevoie de el. Aşa îi vom dezarma pe farsorii democraţiei.
Petru Bogatu, Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ospătărească
Rerţeta zilei: Felii de carne umplute
Un bărbat întrerupe discursul lui Barack Obama
"Iisus este Dumnezeu! Tu esti Anticristul"
Salariile din sectorul privat au crescut în acest an, în medie, cu 5,1%
Angela Merkel se opune unor noi măsuri de stimulare a creşterii economice
Rusia nu este o republică bananieră
Revenirea lui Putin la preşedinţie ar putea frâna creşterea economică a Rusiei
Grupul rus TMK va investi pânî la 3 miliarde de dolari în Rusia, România şi SUA în următorii 10 ani
Europa nu este cauza problemelor SUA
pot să dau şi eu sfaturi guvernului american
Sofia interzice înmatricularea în Bulgaria a maşinilor cu proprietari din altă ţară
Ridicolul poate ucide Rusia
Botoşani: USL-iştii nu renunţă la a se opune comasării spitalelor
Botoşani: Flutur explică cum va arăta cel mai mare parc regional din Moldova
PSD se înfruptă din imaginea PNL în organizarea Târgului Agro-Zoo de la Popăuţi
Nu sunt probleme cu eliberarea medicamentelor compensate
Medicii cu competenţe limitate n-au intrare în Spitajul judeţean
Botoşani: IŞJ face controale prin judeţ cu ISU după el
Părinţii pot reclama online dacă li se cer bani la şcoală
"Gogoşica parfumată" miroase a sconcs
poate vi cicit textul nevizualizat ieri dintr-un accident tehnic
Comunicat de pres㠖 Spitalul judeţean Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă