Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
15739
De la 07 Ianuarie 2003
73936144

Cum procedez când Primăria nu îmi oferă un drum PUBLIC de acces la proprietate

  • 29 August 2008, 23:00
Liviu C. din Bucuresti s-a adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro cu aceasta problema
Am cumparat o bucata de pamant in apropierea Bucurestiului dupa ce am consultat cu atentie PUZ-ul zonei. Pe PUZ-ul intocmit/aprobat in 2006 figura un drum de acces public pana la proprietatea mea. La cateva luni de la cumpararea terenului aceasta am realizat ca drumul respectiv este proprietatea privata a unei companii, aceasta interzicandu-mi sa il folosesc. Dupa mai multe incercari de a obtine o clarificare a acestui aspect am obtinut un document oficial care arata ca firma a facut dovada proprietatii drumului in 2008 ca Primaria Pantelimon "lucreaza" la rezolvarea problemei. In realitate firma respectiva plateste impozite pe o suprafata mare de teren (inclusiv drumul respectiv) din anii 90, insa Primaria se face ca nu stie acest lucru.
Au trecut de atunci 100 de zile, timp in care Primaria tot "lucreaza la rezolvarea problemei", iar eu nu am acces la proprietate, ceea ce imi cauzeaza prejudicii. M-am convins ca PUZ-ul a fost facut la comanda intrucat fostul primar avea terenuri in zona si astfel a reusit sa scape de ele (el a fost cel care a solicitat intocmirea PUZ-ului respectiv).
Ce trebuie sa fac eu astfel incat sa fiu despagubit pentru lipsa de acces la proprietate si sa fortez Primaria ca sa gaseasca o solutie pentru a-mi oferi un drum public de acces la proprietate ? Sunt pus in postura in care o investitie majora intr-o casa (cu autorizatie si tot ce trebuie) nu poate fi finalizata pentru ca nu ma pot conecta la utilitati (energie/gaze). Pur si simplu nu am pe unde sa le "aduc" la proprietate!!
Daca subiectul este de interes pt Dvs, pot sa va pun la dispozitie documente care sa ateste toate aspectele pe care le-am mentionat.

Ce se poate face intr-o atare situatie :
In primul rand, daca pe PUZ-ul zonei figura un drum de acces, atunci puteti sa dati in judecata Primaria si sa le cereti daune pentru ca acel PUZ indiferent de cine este facut sau aprobat in mandatul primarului X sau Y , este opozabil atat timp cat a fost in vigoare. Motivul cererii de despagubire va fi faptul ca la data cumpararii terenului, ati fost indus in eroare de existenta acestui drum de acces la terenul dvs. inscris in PUZ.
Pe de alta parte, trebuie sa stiti faptul ca, daca singurul drum de acces catre terenul dvs. este prin terenul detinut de firma de care vorbeati, atunci puteti sa cereti Judecatoriei Cornetu sa va acorde drept de acces [ de servitute] la terenul dvs.
In acest sens va invit sa tineti cont de decizia pronuntata de Inalta Curte de Casatie si de Justitie - Sectia civila prin decizia nr.2617 din 5 decembrie 1991
Drept de servitute. Trecere. Loc infundat.Definire.
Art. 616 din Codul civil prevede ca proprietarul al carui loc este infundat, care nu are nici o iesire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu indatorirea de a-l despagubi in proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona, iar conform art. 618 din acelasi cod, trebuie a se alege trecerea prin locul care ar pricinui o mai putina paguba celui pe al carui loc trecerea urmeaza a fi deschisa.
Prin loc infundat se intelege acel teren care nu are iesire la calea publica, textul sus-mentionat referindu-se la imposibilitatea absoluta de a se iesi la calea publica, dar el isi gaseste aplicarea si in situatia in care exista o alta cale de acces, care insa prezinta grave inconveniente sau este periculoasa. In cazul in care locul infundat are iesire la calea publica pe un drum impracticabil, dar care poate deveni practicabil cu efectuarea unor cheltuieli, textul nu-si mai gaseste aplicarea.
Oricum, instantele au obligatia, la stabilirea unei servituti de trecere, sa tina seama si de interesul celui ce urmeaza sa suporte consecintele ei, iar nu sa aiba in vedere in exclusivitate, interesul celui ce urmeaza sa beneficieze de dreptul de trecere.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi fata mare
Comentariul comentariilor (CLXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Sticla cu vin şi sexul
Un troc care s-ar putea să vă convină
Iată proiectul LEGII MALPRAXISULUI - aştept comentarii voastre!
Când primarul are cap, şi trotuarele pot deveni mijloace de civilizare
Apa Grup dă cu tifla celor din Flămânzi
Lista actelor necesare pentru vânzarea-cumpărarea unui imobil
Festivalul Verii deschis cu fapte antisociale
Bani pentru mierea de albine care se va acorda preşcolarilor şi şcolarilor
Poliţia a urmărit “defilarea” unor urmăriţi general fără să-i reţină
Schimbare de top în managementul E.ON Energie România
Roxana Vornicu - românca ce a reprezentat Canada la "Mrs. World"
Limba română- cenuşăreasa basarabeană
România, cu 250.000 de români în regiunea transnistreană, absentă
Cine minte Voronin sau Lavrov?
Cum pot să cer daune dacă am fost anchetat abuziv de Poliţie
Program Tele'M Botoşani
Festivalul harbujilor a debutat sub zodia ghinioanelor
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă