Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4715
De la 07 Ianuarie 2003
101952670

Cum procurorul Chihaia îi întinde o mână de ajutor condamnatei Stâncescu

  • Ioan Rotundu
  • 25 September 2019, 18:22
În încheierea articolului intitulat „Procurorul Chihaia l-a descoperit pe cel mai periculos evazionist fiscal” am promis că voi veni cu explicaţia pentru care lui Ioan Jijie trebuia musai să fie declarat evazionist fiscal.
Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani şi şeful procurorului Chihaia, Raluca Stâncescu, a fost condamnat, printre alte capete de acuzare, şi pentru şantajul practicat cu amantul ei, ţiganul interlop Cătălin Stavără, asupra familiei Jijie. Mai mult, prin sentinţa pronunţată de către Curtea de Apel Tg. Mureş, Raluca Stâncescu a fost obligată să-i plătească lui Jijie, cu titlu de daune şi cheltuieli de judecată , suma de 58.100 lei.
Iată cum a luat naştere dosarul de evaziune fiscală pe numele lui Ioan Jijie care i-a adus Ralucăi Stâncescu o condamnare la 4 ani şi 1 lună închisoare cu executare. În Rechizitoriul procurorilor DNA Suceava Ciprian Ioan Mihai şi Ciprian Mihai Moruşcă. Întocmit la data de 2 octombrie 2017,, la pag. 3, stă consemnat:
„Prin constrângerea explicită exercitată, Stâncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei vătămate Jijie Ioan o stare de temere constând în aceea că în situaţia exprimării unui refuz., prin prisma autorităţii şi atribuţiunilor specifice funcţiei deţinute de Stâncescu Raluca, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane.”
Despre cum i s-a fabricat lui Jijie dosarul de evaziune fiscală am scris pe larg la timpul respectiv. Rezum doar că Stâncescu, în ziua de 6 februarie 2016, l-a chemat la ordin pe Dumitru Aioanei, la acea dată şeful Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani şi i-a cerut să fabrice un dosar de evaziune fiscală pe numele lui Ioan Jijie.
„Nu ştiu cum faceţi, dar îl vreau ars. Aveţi o sesizare. Ceva, puteţi să-mi spuneţi că…” i-a ordonat Stâncescu comisarului şef Aioanei. „Martorul Aioanei Dumitru a asigurat-o pe inculpata Stâncescu Raluca că va depune demersurile necesare pentru a deschide un dosar penal în acest sens, urmând a se preocupa de soluţionarea acestuia” – scrie în Rechizitoriu la pag. 14.
Aioanei s-a dus la biroul său din sediul IJP şi a pus un ofiţer să plăsmuiască o sesizare din oficiu cum că Jijie dace evaziune fiscală. „Astfel Aioanei Dumitru i-a adus la cunoştinţă acesteia că dosarul se va constitui în baza unei sesizări din oficiu, urmând a se efectua apoi verificări pentru a se realiza un probatoriu cu privire la săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală” – mai scrie în Rechizitoriu.
Având garanţia lui Aioanei că Jijie va fi cercetat penal, l-a chemat la ordin pe procurorul Valeriu - Iulian Chihaia care a deschis pe numele lui Ioan Jijie dosarul penal nr. 195(P/2016. Iată ce scriu în Rechizitoriu procurorii DNA despre existenţa acestui dosar: br> „În cursul urmăririi penale a fost identificat dosarul penal nr. 195/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani având ca obiect sesizarea din oficiu a ofiţerului de poliţie Mironescu Teodora Cătălina din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice cu privire la faptele numitului Jijie Ioan care, în calitate de administrator al Î.J. Jijie, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat prin neevidenţierea veniturilor obţinute ca urmare a desfăşurării unor activităţi comerciale cu echipamente sportive.”
De4 menţionat că în luna februarie 2016, când a fost fabricat acest dosar de comisarul şef Aioanei sub supravegherea procurorului Chihaia, nu existau niciun fel de dovezi că Jijie Ioan face evaziune fiscală, motiv pentru care procurorii DNA Suceava l-a tratat ca plăsmuire.
Timpul s-a scurs, dosarul Ralucăi Stâncescu a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Tg. Mureş, fiind condamnată cu executare. La condamnarea ei au contribuit, ca martori, comisarul şef Dumitru Aioanei şi procurorul Valeriu Chihaia. Se pare că ulterior cei doi au fost cuprinşi de remuşcări., aşa că s-au decis s-o salveze pe inculpată, poate chiar s-o aducă pe funcţia avută
După ce ancheta procurorilor DNA a fost finalizată, Aioanei şi Chihaia, au considerat că anchetarea lui Jijie ca evazionist fiscal trebuie să continue. Jijie fiind dovedit evazionist fiscal, dispare din dosarul inculpatei Stâncescu infracţiunea de şantaj. Cum Stâncescu se află în faza de recurs la ÎCCJ Bucureşti, trimiterea lui Ioan Jijie în judecată poate deveni pentru ea o dovadă care să schimbe cursul judecăţii şi a condamnării sale.
În ce priveşte Rechizitoriul procurorului Valeriu Chihaia prin care Jijie a fost declarat evazionist fiscal şi trimis în judecată, acest document cuprinde o anchetă judiciară controversată. Jijie Ioan este acuzat că nu a înregistrat în evidenţa contabilă venituri în sumă de 7.570 lei prin vânzări online cu firma Fan Courier Express.
Prin neînregistrarea acestor venituri, procurorul a calculat că evaziunea fiscală practicată de Jijie Ioan este în sumă de 1.344 lei. Numai că situaţia este cu totul alta. Expertul contabil Cornel Lupaşcu, care i-a efectuat evidenţa contabilă, susţine că „Nu este vorba de nicio evaziune fiscală. Pur şi simplu cei de la Fan Courier n-au transmis lui Jijie documentele privind încasările ca eu să le pot contabiliza. Evaziunea fiscală este când ascunzi documentele, nu şi când nu le-ai primi de la emiţător. Fiscul nu a constatat nicio evaziune fiscală iar la dosarul de anchetă nu există vreun act de la Fisc care să ateste aşa ceva” – susţine expertul Lupaşcu.
Ce nu se spune de către părţile implicate este că Ioan Jijie trebuia declarat evazionist fiscal ca să-i fie uşurată soarta Ralucăi Stâncescu în recurs, prin a se dovedi că dosarul n era unul fabricat, cum au susţinut procurorii DNA.
Singura şansă a lui Ioan Jijie de a-şi dovedi nevinovăţia este de a cere strămutarea dosarului la o instanţă de judecată din alt judeţ. La Botoşani, soluţiile sunt dictate de interesele de grup ale mafiei care a cuprins justiţia botoşăneană şi care, iată, funcţionează din plin.
Închei cu faptul că în această vară m-am întâlnit în Boto;ani cu tatăl biologic al lui Cătălin Stavără, Victor Borcoi, care locuieşte în Germania, având un bar în oraşul Frankfurt. M-am mai întâlnit şi cu doi patroni francezi, un bărbat şi o femeie, întâlnire separată, care mi-au oferit multe informaţii despre Borcoi, Cătălin Stavără, Raluca Stâncescu şi familia Jijie. Sunt informaţii extrem de edificatoare asupra unei grupări mafiote care operează în Botoşani şi peste hotare. Toate la timpul lor.

Foto: Cătălin Stavără şi Raluca Stâncescu în aşteptarea condamnării


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Intrigi între actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani
Ioan Rotundu
Reacţii inedite referitoare la intrigile din Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani
Ioan Rotundu
Preşedinţia României luată cu asalt de circarii politici
Ioan Rotundu
Nici primarul comunei şi nici presa nu sunt moaşe comunale
Horoscopul săptămânii 23 – 28.09.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: M etehne româneşti cu deznodământ italian
Canalul You Tube Lumea lu’ Rotundu a depăşit 2.000.000 vizualizări
Cele mai comice întâmplări din timpul filmărilor
Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 20.09.2019
Procurorul Chihaia l-a descoperit pe cel mai periculos evazionist fiscal
Starul a fost prejudiciat cu uriaşa sumă de… 1.344 lei
Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 27.09.2019
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă