Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22119
De la 07 Ianuarie 2003
122882186

Cum se numeste un nou director SRI

  • Iohannis il propune, Parlamentul, dominat de PSD, il numeste
  • 27 January 2015, 23:00
Numirea unui nou director al Serviciului Roman de Informatii depinde, procedural, de presedintele Klaus Iohannis, dar si de adversarii sai politici, PSD, care detin majoritatea in Parlament in acest moment.
Potrivit Legii 14/1992, privind organizarea si functionarea SRI, presedintele tarii, Klaus Iohannis, este asteptat sa propuna un nou director al principalului serviciu special al Romaniei, dar acesta trebuie numit, mai departe, de Parlament, unde PSD are majoritatea, alaturi de UNPR, PC, PLR si PPDD.
De asemenea, intre Cotroceni si plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, viitorul director al SRI trebuie sa treaca si de audierea Comisiei comune a Parlamentului pentru controlul activitatii serviciului.
In acesta comisie, presedinte este deputatul PSD Georgian Pop. Alaturi de el, din comisie mai fac parte 3 liberali - Marius Octaivian Popa (vicepresedinte al comisiei), Teodor Atanasiu, Cezar Preda, inca 3 PSD-isti - Sebastian Ghita, Daniel Savu si Liviu Codirla, precum si un UDMR-ist - Verestoy Attila (secretar al comisiei). Doua mentiuni: Daniel Savu a fost ofiter declarat al SRI, iar Sebastian Ghita nu mai este membru al PSD, dar face parte din grupul parlamentar social-democrat.
Comisia da un raport consultativ, de care plenul reunit al Parlamentului poate tine cont in decizia de numire sau respingere a propunerii plecate de la Cotroceni.
"Serviciul Roman de Informatii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna, la propunerea Presedintelui Romaniei, in urma audierii celui propus de catre comisia insarcinata sa exercite controlul parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, care va prezenta un raport in fata celor doua Camere ale Parlamentului", prevede art. 23 din lege.
La numirea in functie, directorul SRI depune in fata Parlamentului un juramint: "Eu,..., jur ca voi indeplini de buna-credinta si nepartinire, in deplinul respect al Constitutiei si legilor tarii, atributiile ce-mi revin in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii."
Rolul decisiv al Parlamentului este prevazut si de art 65 al Constitutiei Romaniei, care prevede ca in sedintele Camerei Deputatilor si Senatului se decide "numirea, la propunerea Presedintelui Romaniei, a directorilor serviciilor de informatii si exercitarea controlului asupra activitatii acestor servicii".
De asemenea, eliberarea din functie a directorului SRI se face de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea Presedintelui Romaniei sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor ori al senatorilor", mai prevede art 23 al Legii de functiobare a SRI.
Bineinteles, acesta prevedere este valabila daca nu este vorba de o demisie, asa cum a fost cazul lui George Maior.
Inlocuitor legal al directorului SRI este prim-adjunctul sau, functie ocupata in prezent de Florian Coldea, conform legislatiei.
"Directorul Serviciului Roman de Informatii are un prim-adjunct, care este si inlocuitorul legal al acestuia, precum si 3 adjuncti. Prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii si adjunctii directorului au rang de secretari de stat si sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea directorului Serviciului Roman de Informatii", prvede ar. 24 al Legii 14/1992.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Pedeapsă pentru Grivei
Reţeta zilei: Pulpe coapte în unt
Horoscopul zilei
Botoşani: Acuzaţii de natură infracţională aduse ex-primarului, actual deputat, Gireadă
Dan Voiculescu a pierdut si ultima cale de atac impotriva condamnarii la 10 ani de inchisoare
Cum vede Kaspersky lumea tehnologiei din 2045
PC-urile vor deveni istorie, barierele dintre oameni si roboti vor fi neclare, iar imprimantele 3D vor fi ieftine
Codrut Seres şi Zsolt Nagy, doi foşti miniştri ajunşi după gratii
Modalitate prin care se poate “dezfierbe” un ou
R.Moldova - Vlad Filat: Candidatul nostru pentru functia de premier este Iurie Leanca
Va asigur ca vom avea foarte curand un Guvern
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Tot mai multi romani cred ca justitia se imbunatateste in Romania si vor continuarea MCV
Trei sferturi din romani vor continuarea MCV, o cincime vede progrese in anticoruptie
Liderii statelor UE anunta noi sanctiuni pentru Rusia
dupa atacul sangeros al separatistilor in Mariupol
Rusia ameninta cu represalii dure fata de Occident daca ii va fi limitat accesul la sistemul financiar
George Maior si-a dat demisia de la sefia SRI
Coldea va conduce interimar institutia
Ovidiule, prea o faci de oaie!
Ioan Rotundu
Aleşii botoşăneni care ne otrăvesc viaţa
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog