Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13040
De la 07 Ianuarie 2003
79915218

Cum tratează PSD problema corupţiei în programul de guvernare

  • 4 May 2012, 23:00
Cabinetul Ponta, cu Titus Corlatean nominalizat la Justitie, pare sa acorde o importanta redusa temei anticoruptiei si integritatii in programul de guvernare in comparatie cu prioritatile identificate in ultimul raport de tara al Comisiei Europene.
Din cele 53 de pagini ale programului de guvernare, doua sunt rezervate justitiei (31-32), iar din in aceste doua pagini, doar doua paragrafe fac referire la lupta anticoruptie.
La capitolul masuri specifice, nici una nu se refera la accelerarea judecarii marilor dosare de coruptie, la coerenta sanctiunilor aplicate sau la intarirea raspunderii in sistemul judiciar. In rogramul de guvernare al PSD nu exista nici o referire la activitatea Agentiei Nationale de Integritate.
In programul de guvernare al PSD scrie ca "progresele în cadrul MCV – prioritate esenţială pentru parcursul european al justiţiei române". Astfel, PSD isi propune sa urmareasca "realizarea cu prioritate a obiectivelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar în acest sens implementarea noilor coduri rămâne un obiectiv fundamental". Acest obiectiv apare ca important si in ultimul raport de tara al Comisiei Europene.
In singurele referinte explicitite la lupta anticoruptie, Guvernul Ponta mentioneaza doua chestiuni concrete:
- iniţierea unui dialog de substanţă cu oficialii europeni, pentru o concretizare mai bună a modului în care sistemul judiciar român trebuie să îşi îndeplinească obiectivele, în cadrul MCV;
- urmărirea aplicării obiectivelor şi principiilor fundamentale ale Strategiei Naţionale Anticorupţie – componentă a politicilor publice privind integritatea şi combaterea corupţiei, întemeiate pe cele mai bune practici europene şi internaţionale.
Nu e limpede ce inseamna si ce scop are avea "initierea unui dialog de substanta cu oficialii europeni, pentru o concretizare mai buna a modului in care sistemul judiciar roman trebuie sa-si indeplineasca obiectivele, in cadrul MCV" cata vreme acest dialog exista deja prin misiunile de evaluare formate din expertii Comisiei Europene, prezente in Romania la fiecare sase luni.
In tot cazul, mai trebuie notat ca PSD nu si-a stabilit in mod explicit ca obiectiv politic ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare insa nici nu isi propune, asa cum rezulta din masurile pe care cabinetul Ponta le detaliaza in programul de guvernare, la capitolul masuri specifice, sa urmeze recomandarile Comisiei Europene.
Pe de alta, despre oportunitatea mentinerii MCV, premierul desemnat, Victor Ponta, a facut de-a lungul timpului declaratii contradictorii. Astfel, Pe 20 iulie 2011, intr-un interviu pentru RFI, intrebat daca MCV-ul ar putea fi ridicat in anul 2012, Victor Ponta a raspuns: "Ar fi foarte bine pentru noi, el trebuia eliminat de mult timp, dar ar fi foarte bine daca se intampla la anul [n.r. 2012]".
Pe 9 februarie, la investirea Cabinetului Ungureanu in Parlament, Victor Ponta tinea un discurs in care declara: "Ne dorim ridicarea MCV, justitia noastra este in acest moment perfect functionala la standarde europene". In februarie 2012, Victor Ponta si-a schimbat in mod radical pozitia referitoare la ridicarea MCV:
"Cred ca trebuie sa mergem mai departe pe ideile MCV, chiar daca ne deranjeaza. MCV trebuia sa se incheie demult, dar sunt de parere ca, cel putin pentru primul an al guvernarii noastre, ar trebui sa se pastreze un gen de mecanism, un fel de supervizare pe justitie.
Nu am orgoliul ca vin altii... chiar si la Schengen: de ce sa nu primim experti la vami, fie ei olandezi, danezi, englezi? Avem ceva de ascuns? Pentru ca acolo exista coruptie. De fiecare data cand ne opunem la asemenea lucruri starnim suspiciuni ca de fapt avem ceva de ascuns", a mai aratat Ponta intr-o emisiune la Digi24.
Ce-si propune PSD in programul de guvernare la capitolul justitie
- mai buna organizare a instanţelor şi parchetelor în administrarea resurselor materiale si umane, inclusiv în managementul dosarului, creşterea specializării profesionale a magistraţilor – domenii în care dialogul şi buna conlucrare cu instanţele judecătoreşti, parchetele şi CSM sunt esenţiale;
- reluarea procesului de înfiinţare de tribunale specializate, în baza unor evaluări pertinente – măsură insistent cerută de magistraţi şi de investitorii străini (spre ex., instanţele specializate în materia familiei şi a minorilor – justiţia juvenilă, dar şi instanţele specializate în materia comercială şi a falimentului);
- generalizarea metodelor moderne de soluţionare pre-judiciară a conflictelor, rapide şi necostisitoare pentru cetăţean (medierea). Introducerea obligativităţii medierii într-o serie de cauze civile; extinderea şi îmbunătăţirea corespunzătoare a asistenţei juridice din oficiu (gratuită), cu o atenţie specială faţă de zonele rurale, dar şi de comunităţile defavorizate;
- măsuri pentru simplificarea procedurii de acordare a asistenţei juridice pentru victimele infracţiunii şi facilitarea accesului justiţiabililor la expertiza judiciară, prin găsirea unor soluţii combinate, de tip legislativ şi managerial;
- accesarea fondurilor europene (structurale), de către sistemul judiciar român, Ministerul Justiţiei având rolul de coordonator şi de principală instituţie de implementare. În acest scop, se va demara imediat pregătirea includerii sistemului judiciar între domeniile prioritare, eligibile, în cadrul viitorului exerciţiu de accesare a fondurilor structurale, care va începe în 2013;
- continuarea şi finalizarea în bune condiţii a Acordului de Împrumut cu Banca Mondială, pentru Programul privind Reforma Sistemului Judiciar.
Recomandarile Comisiei Europene in ultimul raport MCV publicat in februarie 2012
Pentru a asigura o mai mare răspundere a sistemului judiciar, Comisia a recomandat în special României să demonstreze că a adoptat decizii de management transparente si obiective, să continue reformarea Inspectiei Judiciare si să asigure publicarea în format electronic a întregii jurisprudente si motivarea în timp util a hotărârilor judecătoresti.
Pentru a asigura o eficacitate sporită a actiunii judiciare în cazurile de coruptie la nivel înalt, Comisia a recomandat în special României să îmbunătătească modul de gestionare a cazurilor si procedurile judiciare în cazurile de coruptie la nivel înalt si să îmbunătătească caracterul disuasiv si coerenta sanctiunilor judecătoresti aplicate în acest domeniu.
Comisia a recomandat, de asemenea, continuarea reformei Înaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a putea demonstra rezultate mai bune în ceea ce priveste frauda în domeniul achizitiilor publice si pentru a adopta norme procedurale pentru ridicarea imunitătii parlamentare.
Pentru a asigura o mai mare eficacitate a punerii în aplicare a politicilor în domeniul integritătii, Comisia a recomandat României să demonstreze existenta unor rezultate pozitive în ceea ce priveste pronuntarea de sanctiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), să îmbunătătească si să uniformizeze practicile comisiilor de cercetare a averilor si să amelioreze capacitatea investigativă a ANI si cooperarea sa cu alte institutii.
Pentru a obtine rezultate mai bune în combaterea coruptiei, Comisia a recomandat României să asigure o mai bună coordonare la cel mai înalt nivel, să elaboreze o nouă strategie multianuală anticoruptie si să creeze în acest scop un grup de monitorizare.
Comisia a recomandat, de asemenea, ca România să demonstreze că a obtinut rezultate convingătoare în ceea ce priveste recuperarea produselor provenite din săvârsirea de infractiuni si din spălarea de bani, să adopte o nouă lege privind confiscarea extinsă, să elaboreze norme pentru prevenirea conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice si să consolideze procedurile si capacitatea autoritătilor competente din domeniul achizitiilor publice.
Nota HotNews.ro: Din masurile specifice propuse de PSD rezulta ca accentul cabinetului Ponta cade, la fel ca in timpul Guvernarii Nastase, pe problemele legate de gestionarea justitiei in timp ce marea problema - coruptia si integritatea - trece in plan secund.
Fara indoiala ca o serie din punctele propuse de PSD in programul de guvernare sunt justificate si au importanta lor, insa guvernul Ponta transmite un semnal politic descurajant prin preferand sa scoata in relief probleme mai degraba minore de sistem in in loc sa se angajeze fara echivoc in rezolvarea marilor vulnerabilitati generate de coruptie si integritate. Spre comparatie, puteti consulta in paralel care sunt, in viziunea Bruxelles-ului, problemele justitiei romane care isi asteapta o rezolvare, mentionate in ultimul raport de tara dat publicitatii in februarie 2012.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zileri
Bancul zilei: Telenovela românească
Lovitura pentru Chevron
Guvernul Ponta prevede moratoriu imediat pentru exploatarea gazelor de sist
Luni, la ora 10.00, miniştrii desemnaţi vor fi audiaţi în comisii
la 16.00 - plen pentru investire
Sectorul privat din zona euro s-a contractat abrupt in luna aprilie
Negocieri, deficite şi salarii bugetari
cum s-a bătut palma la sediul Băncii Naţionale
Italia: Somajul se apropie de 10%
tinerii sunt tot mai interesaţi de meseria de cioban
Nu acceptam condiţionări de la nimeni; o să restabilesc legalitatea
Comunicat şocant de la Asociaţia Cuţu-Cuţu
asociaţia nu vrea câinii în lagăr precum au fost duşi evreii
Se întâmplă în Botoșani!
„Veţi vedea un alt Cristian Roman”
Severitatea vameşilor a descurajat micul trafic
„Bomba” lui Răzvan Rotaru a făcut un ruşinos fâs
Un ofiţer sub acoperire i-a întins o cursă unui angajat de la Permise
Şi anul acesta Bacul va fi supravegheat video
Cadrele medicale vor să-l aducă la Botoşani pe ministrul Cepoi
11 medici pensionari rămân în activitate în spitalele judeţului
Încă un caz de „beţie” ne aduce în atenţia ţării
Dacă Năstase nu va fi condamnat procurorul de caz ar trebui arestat
Monica Macovei: E o declaraţie halucinantăMă aştept la lucruri urâte împotriva procurorilor care au făcut dosare cu politicieni
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă