Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3514
De la 07 Ianuarie 2003
106284286

Cum vrea sa rezolve Guvernul problema incasarilor mici la buget cu banii companiilor de stat

  • 31 March 2017, 23:00
Guvernul a gasit solutiile pentru a stoarce cat mai mult din profiturile companiilor de stat rentabile, astfel incat sa poata acoperi gaurile din buget provocate de cresterile salariale. Dupa ce le-a obligat prin memorandum sa distribuie actionarilor minim 90% din profit, sub forma de dividende, Guvernul a decis joi sa ajunga la buget si rezervele care constituie sursa proprie de finantare ale acestor companii. Practic, le lasa fara nimic din profituri. In acest fel, companiile cu capital de stat vor vira la buget peste 6 miliarde de lei, din care 3 miliarde de lei doar din rezervele acumulate in timp, potrivit unor surse politice.
Intrebat despre cat de mult vor fi afectate planurile de investitii ale companiilor de stat profitabile, cele mai multe fiind din domeniul energetic, ministrul finantelor Viorel Stefan sustine ca rezervele erau folosite pentru plasamente in titluri de stat. Viorel Stefan da vina pe managerii privati, selectati in baza OUG 109/2011, evitand sa spuna ca si statul, ca actionar, are un cuvant de spus in privinta investitiilor majore. Ministrul finantelor a mai spus ca nu stie se intampla cu proiecte mari, de sute de milioane de euro, deoarece "astazi, Guvernul nu s-a pronuntat pe soarta acestora". De exemplu, Transgaz este implicat in proiectul BRUA, Romgaz in proiectul unei noi centrale la Iernut, iar Transelectrica trebuie sa investeasca masiv in reteaua energetica nationala, care este foarte invechita si care a inceput deja sa cada in judete intregi.
De asemenea, Nuclearelectrica trebuie sa investeasca peste 1 miliard de euro in reabilitarea Unitatii 1. Viorel Stefan mai afirma ca deciziile promovate de Guvern nu obliga societatile de stat sa distribuie tot profitul, deciziile fiind luate in Adunarile Generale ale Actionarilor. Insa, statul, ca actionar majoritar, dau mandate reprezentantilor in AGA sa fie aprobata distruibuirea profitului prin dividende.
Reamintim ca joi, Guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta legislatia (OG 64/2001), introducand posibilitatea distribuirii sub forma de dividende sau varsaminte la bugetul de stat, in cazul regiilor autonome, si a rezervelor acumulate in timp repartizate din profitul net realizat de companiile de stat. Repartizarea de dividende din rezervele societatilor, constituite din profiturile anilor anteriori, precum si din rezultatul reportat reprezentand castig efectiv realizat din reevaluare, este o solutie practicata de companiile cu capital privat, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Un motiv invocat de Ministerul Finantelor pentru prevederea din proiectul de OUG este ca "s-a constatat ca la o serie de societati/regii, rezervele care constituie o sursa proprie de finantare nu sunt utilizate de catre acestea, surplusul valoric regasindu-se in disponibilitatile banesti ale acestora". Urgenta este motivata prin faptul ca societatile se afla in curs de aprobare a situatiilor financiare ale anului 2016. Deja sunt companii cu capital de stat care au convocat in luna aprilie adunari generale ale actionarilor, pe ordinea de zi fiind aprobarea situatiilor financiare si repartizarea profiturilor. Ministerul Finantelor se grabeste cu acest proiect de OUG, ca prevederile sa fie aplicate inainte ca societatile sa aprobe repartizarea profiturilor. De altfel, prevederile proiectului de OUG se aplica inclusiv pentru rezultatele financiare din 2016.
Un memorandum aprobat in ianuarie de catre Guvern, care obliga societatile la care statul detine participatii sa repartizeze actionarilor, sub forma de dividende, 90% din profit, pentru obtinerea unor venituri suplimentare la buget. Aceasta politica ar putea afecta companiile cu capital de stat, avand in vedere ca vor beneficia de fonduri mult mai reduse pentru investitii. Sunt companii profitabile precum Transelectrica, Transgaz sau Romgaz care au mare nevoie de investitii. De exemplu, reteaua de transport al energiei electrice este foarte veche si a inceput sa se inregistreze tot mai des avarii, care au lasat chiar si judete intregi fara curent. De asemenea, Transgaz este o companie care are mare nevoie de investitii, mai ales ca este implicat in proiectul BRUA (conducta de gaze Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria). Transgaz va primi o finantare europeana de 180 de milioane de euro, insa costurile sunt estimate la 547,4 milioane de euro.
Transgaz va repartiza actionarilor, sub forma de dividende, 545,5 milioane de lei, adica 90% din profitul de 594,5 milioane de lei obtinut in 2016, potrivit unui referat privind propunerea de dividend brut pe actiune si a modalitatii de plata a dividendelor. Profitul destinat constituirii surselor proprii de finantare a fost stabilit la doar 49 milioane lei. Propunerea urma sa fie discutata la urmatoarea sedinta AGA. Insa, in contextul noului proiect de OUG, actionarul majoritar ar Transgaz, adica Ministerul Economiei, ar putea fi mandatat sa redistribuie la bugetul de stat si profitul destinat constituirii surselor proprii de finantare.
Cele mai profitabile sunt companiile energetice. De exemplu, Romgaz a obtinut in 2016 un profit de 1,02 miliarde de lei. Dar dupa deciziile Guvernului, cea mai mare parte va ajunge la actionari, statul roman, prin Ministerul Energiei, fiind majoritar, cu o participatie de 70%. Nu va ramane nimic pentru investitii.
Reamintim ca veniturile la buget au fost in primele doua luni ale anului cu 1,4% mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar in aceste conditii, Guvernul trebuie sa gaseasca noi surse de finantare a cheltuielilor generate de majorarile salariale.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 1.04.2017
Bancul zilei: Ochelarii clarvăzători
Luni depun la Ministerul de Finanţe documentele pentru TVA de 9% pentru agenţiile de turism
Secretarul de stat Cristian Dima a pierdut definitiv procesul cu ANI, care l-a gasit in 2013 in conflict de interese
Tot mai multe ziare din Norvegia si Suedia renunta sa publice glume de 1 Aprilie,
pentru a nu contribui la isteria stirilor false
Fostul deputat Catalin Croitoru, condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese
Germania a votat introducerea taxei de autostrada, ce va costa pana la 130 de euro
Austria anunta ca o va contesta in justitie:
Printul Charles, imbratisat de un copil in timpul vizitei in Centrul Vechi din Bucuresti
RISE Project: Dragnea si fiul - afaceri cu zeci de mii de hectare de padure
Si familia regala britanica e divizata de disputele asupra OMG-urilor - webPR
Trei propuneri de simplificare fiscala solicitate Finantelor de catre ANAF
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 31.03.2017
Lumea lu' Rotundu: Tristeţi eminesciene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă