Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4735
De la 07 Ianuarie 2003
101952690
Curtea Constitutionala:

Dispozitiile legii privind tentativa de abuz in serviciu sunt neconstitutionale

  • 22 June 2017, 23:00
Curtea Constitutionala a decis, joi, ca dispozitiile articolului din Legea 78/2000 privind tentativa de abuz in serviciu sunt neconstitutionale, in urma unei sesizari a Curtii de Apel Alba Iulia - Sectia penala. Judecatorii CCR au stabilit ca art. 15 al legii, care prevede ca "Tentativa la infractiunile prevazute in prezenta sectiune (abuzul in serviciu - n.red.) se pedepseste" este neconstitutional.
"Curtea a retinut ca elementul material la varianta tip a infractiunii de abuz in serviciu consta fie intr-o inactiune - neindeplinirea unui act, fie intr-o actiune - indeplinirea actului prin incalcarea legii. Plecand de la aceste premise, Curtea a observat ca dispozitiile art.15 din Legea nr.78/2000 prevad ca tentativa la infractiunea prevazuta in art.132 din acelasi act normativ se pedepseste, fara a se face nicio distinctie in functie de modalitatile de savarsire a infractiunii de abuz in serviciu", arata Curtea Constitutionala, intr-un comunicat.
CCR mai arata ca "Curtea a constatat ca legiuitorul, prin modul de reglementare a dispozitiilor art.15 din Legea nr.78/2000, a urmarit o incriminare si o sanctionare a infractiunii prevazute de art.132 din acelasi act normativ in forma tentata chiar si in modalitatea savarsirii acesteia printr-o inactiune. Or, un adevar fundamental admis este acela al imposibilitatii comiterii unei tentative in cazul unei infractiuni savarsite in modalitatea inactiunii, acest lucru fiind contrazis prin prescriptia normativa. Prin urmare, Curtea a constatat ca modalitatea de reglementare a dispozitiilor art.15 din Legea nr.78/2000 creeaza premisa normativa necesara pentru ca aplicarea acesteia sa implice recurgerea la procedee arbitrare, ceea ce contravine prevederilor art.1 alin.(5) din Constitutie."
Curtea de Apel Alba Iulia - Sectia penala ridicase o exceptie de neconstitutionalitate privind urmatoarele dispozitii ale legii:
- Art.15 din Legea nr.78/2000: "Tentativa la infractiunile prevazute in prezenta sectiune se pedepseste";
- Art.132 din Legea nr.78/2000: "In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime."
- Art.297 alin. (1) din Codul penal: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul yilei: Educaţie precoce
Horoscopul zilei de 23..66.2017
Apetitul pentru cheltuieli al romanilor este in crestere:
62% dintre ei estimeaza ca vor cheltui mai mult (studiu)
Macron, doua avertismente pentru statele din estul Europei:
muncitorii detasati si respectarea valorilor europene
Moment de cotitura in fiscalitate:
Romania impune noi reguli de impozitare mai stricta pentru companii
Mai multi ministri, printre care Sevil Shhaideh si Tudorel Toader, si-au retras demisiile din Guvern
Purtatorul de cuvant al Guvernului: Demisiile sunt irevocabile
Ludovic Orban: Vom vota impotriva oricarei formule de guvern care contine PSD in ea.
Vom incerca formarea unei noi majoritati, prin alegeri anticipate
Presedintele Iohannis a chemat luni partidele la consultari. PSD si ALDE intra impreuna la consultari
Cum lucreaza Dragnea pentru Iohannis
Gorovei: Misterele care învăluie vila bântuită de fantomele roşii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă