Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25016
De la 07 Ianuarie 2003
106097001
Curtea Constitutionala:

Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie asigura o protectie adecvata a magistratilor impotriva presiunilor

  • 13 February 2018, 23:00
Infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, ca structura in cadrul Parchetului General, le asigura magistratilor o protectie adecvata impotriva presiunilor si abuzurilor savarsite prin denunturi arbitrare, se arata in motivarea deciziei prin care Curtea Constitutionale a Romaniei (CCR) a admis o parte dintre obiectiile de neconstitutionalitate referitoare la modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, potrivit Agerpres.
"Sub aspectul infiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, la nivelul celui mai inalt parchet national, Curtea retine ca aceasta are ca scop crearea unei structuri specializate, cu un obiect determinat de investigatie, si constituie o garantie legala a principiului independentei justitiei, sub aspectul componentei sale individuale, independenta judecatorului.
Se asigura, pe aceasta cale, o protectie adecvata a magistratilor impotriva presiunilor exercitate asupra lor, impotriva abuzurilor savarsite prin sesizari/denunturi arbitrare si se asigura o practica unitara, la nivelul acestei structuri de parchet, cu privire la efectuarea actelor de urmarire penala pentru infractiunile savarsite de magistrati", se precizeaza in motivarea deciziei, care a fost publicata marti pe site-ul CCR.
In opinia judecatorilor constitutionali, stabilirea unor reguli speciale de competenta cu privire la o anumita categorie de persoane nu este contrara principiului egalitatii, un exemplu in acest sens fiind anchetarea cadrelor militare de catre procurori militari.
"Infiintarea unor structuri de parchet specializate pe domenii de competenta materiala (DNA sau DIICOT) sau personala (Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie) constituie expresia optiunii legiuitorului, care, in functie de necesitatea prevenirii si combaterii anumitor fenomene infractionale, decide cu privire la oportunitatea reglementarii acestora", se mai mentioneaza in motivare.
CCR observa, totodata, ca normele cu privire la competenta instantelor judecatoresti abilitate sa judece cauzele penale privind judecatorii si procurorii raman neschimbate.
"Avand in vedere aceste argumente, Curtea apreciaza ca neintemeiata critica, potrivit careia infiintarea acestei structuri de investigare a infractiunilor exclusiv pentru categoria profesionala a magistratilor nu are la baza un criteriu obiectiv si rational si reprezinta o masura discriminatorie. Curtea constata ca, in considerarea unor valori si principii constitutionale, apartine competentei legiuitorului ordinar dreptul de a adopta norme care sa dea continut Legii fundamentale", se arata in motivare.
Plenul CCR a adoptat cu unanimitate de voturi, pe 23 ianuarie, obiectiile de neconstitutionalitate privind patru articole din legea de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, in timp ce pentru respingerea obiectiilor referitoare la alte dispozitii ale actului normativ s-a inregistrat majoritate de voturi.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 29 de senatori apartinand grupului parlamentar al Partidului National Liberal, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, si a constatat ca dispozitiile art. I pct. 2, 4, 29 si 61 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara sunt neconstitutionale. Cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate formulata de aceiasi autori si a constatat ca celelalte dispozitii ale Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara sunt constitutionale in raport de criticile formulate", preciza CCR.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tudorel Toader anunta ca isi intrerupe vizita in Japonia,
dupa acuzatiile la adresa DNA
Bancul zilei: Replica lui Păstorel
Horoscopul zilei de 13.02.2018
Fitch: Politica fiscala expansionista a Romaniei va amplifica dezechilibrele macroeconomice
Deputatul PSD Andreea Cosma anunta ca fratele sau, Vlad Cosma,
dupa acuzatiile l este plecat din tara si nu se va prezenta la audieri la DNA Ploiesti a adresa DNA
Dupa programatori, persoane cu handicap si viitoarele mame, o alta categorie se revolta
din cauza mutarii contributiilor: e vorba de corpul de elita al functionarilor publici, managerii publici, care vor da Guvernul in judecata
Laura Codruta Kovesi: Nu a existat nicio discutie cu vreun procuror din DNA
sau cu procurorul Iorga Moraru Mihaiela referitoare la vreun dosar privind un ministru care putea sa ajunga premier
Decizie esentiala pentru marile companii de stat:
Legea care desfiinta guvernanta corporativa, declarata neconstitutionala
Dispozitii din modificarile aduse Legii 317/2004 privind organizarea CSM, neconstitutionale
Ministrul Justitiei participa la o reuniune in Tokyo pe tema regenerarii urbane, fara legatura cu justitia
Tehnica fabricării dosarelor folosită de fostul prim-procuror Raluca Stâncescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă