Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11505
De la 07 Ianuarie 2003
122583444

Curtea Constitutionala: Confiscarea extinsa, posibila doar pentru bunuri dobandite dupa 2012

  • 18 January 2015, 23:00
Curtea Constitutionala (CC) a decis joi, in urma unei sesizari de neconstitutionalitate, ca masura confiscarii extinse prevazuta in Codul penal este posibila doar pentru bunurile dobandite dupa anul 2012, respectiv de la momentul intrarii in vigoare a legii care prevede aceasta masura, scrie Mediafax.
CC a fost sesizata cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului 112, indice 1, alineatul 2, litera a) din Codul penal, unde se mentioneaza ca in cazul "infractiunilor privind traficul de droguri si de precursori" este posibila confiscare extinsa.
Curtea Constitutionala, "cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.112 indice 1 alin.(2) lit.a) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care confiscarea extinsa nu se aplica asupra bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 63/2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal", se arata in comunicatul CC.
Legea 63/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial pe 19 aprilie 2012, insa intrarea in vigoare articolului asupra caruia s-a pronuntat Curtea Constitutionala s-a produs abia in 2014, la momentul intrarii in vigoare a Codului penal si a celui de procedura penala.
Pe de alta parte, Legea 63/2012 cuprinde modificari aduse vechiului Cod penal, din 1968, fiind introdusa posibilitatea "confiscarii extinse" pentru infractiuni similare cu cele pe care le-a analizat Curtea Constitutionala.
Aceste modificari aduse vechiului Cod penal au intrat in vigoare in aprilie 2012, astfel incat masura a putut fi aplicata incepand din acel moment.
CC s-a pronuntat si in iunie 2014 in cazul confiscarii extinse, stabilind ca masura nu se aplica bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii 63/2012. Atunci a fost luata in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 118￯ din Codul penal din 1969.
"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia si a constatat ca dispozitiile art.118￯ alin.(2) lit.a) din Codul penal din 1969 sunt constitutionale in masura in care confiscarea extinsa nu se aplica bunurilor dobandite inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 63 din 17 aprilie 2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al Romaniei si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal", potrivit deciziei din iunie 2014.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Comandantul pescar
Reţeta zilei: Pui îmbătat în bere
Horoscopul zilei
De la frigul din camera, la insecta din ciorba
Cateva detalii semnificative si ceva culise din vizita presedintelui Iohannis la Bruxelles
Plus o intalnire privata
Victor Ponta vrea ca votul din diaspora să nu mai fie organizat de Guvern
Victor Ponta, despre oferta de case RA-APPS transmisa lui Traian Basescu
Este un client foarte cusurgiu
Lucullus a luat masa la Pensiunea Rediu
Ioan Rotundu
Botoşani: Un drept la replică bazat pe acte fabricate
Ioan Rotundu
Geoana: "Ponta-Pinnochio" isi da doctoratul in minciuna cand spune ca i-am cerut sa fiu ministru
Boala lăcomiei după banul nemuncit
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog