Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16075
De la 07 Ianuarie 2003
122901724

Curtea Constitutionala a admis doua exceptii de neconstitutionalitate privind legea darii in plata

  • 25 October 2016, 23:00
Curtea Constitutionala a admis marti doua exceptii de neconstitutionalitate in ceea ce priveste Legea darii in plata, respingand in acelasi timp alte doua exceptii, din cele 33 de sesizari referitoare la neconstitutionalitatea legii discutate de jucatatorii curtii, a anuntat Valer Dorneanu.
Potrivit acestuia, Curtea s-a pronuntat pentru 25 de dosare si a amanat o decizie pentru alte 8 in data de 27 octombrie.
"Solutia este diversificata, impartita", a spus Dorneanu, la finalul sedintei de marti. Intr-una dintre solutii, judecatorii CCR au admis exceptia de neconstitutionalitate legata de sintagma "devalorizarea bunurilor imobile".
"Dupa analize repetate si foarte aprofundate, am primit pana acum peste 700 de cauze de la banci sau de la debitori, dintre care pentru 581 suntem abia in faza de rapoarte. Pentru astazi ne-am pronuntat asupra unui calup de 25 de dosare, pentru 8 dosare am amanat pronuntarea pe 27 octombrie, dar acolo se vor regasi multe dintre concluziile pe care le-am adoptat astazi", a explicat presedintele CCR, Valer Dorneanu, citat de news.ro.
Dorneanu a precizat ca in sedinta de marti CCR a admis doua sesizari.
"Am admis exceptia de neconstitutionalitate, s-a constatat ca sintagma ᅡprecum si din devalorizarea bunurilor imobileᅡ, sintagma care era continuta in art. 11 teza I, este neconstitutionala. Sintagma se referea la faptul ca sunt aplicabile si acelor situatii care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile si din acest punct de vedere va fi eliminata aceasta sintagma", a afirmat el.
Presedintele Curtii a spus ca o alta admitere se refera la posibilitatea aplicarii contractelor in derulare doar in masura in care se verifica si conditiile referitoare la "existenta impreviziunii", lucru pe care va trebui sa il decida instanta.
"Am admis, de asemenea, exceptia de neconstitutionalitate si am constatat ca prevederile art. 11 teza I, raportate la art. 3, teza II, art. 4, art. 7 si art. 8 din legea 77 sunt constitutionale in masura in care instanta judecatoreasca verifica conditiile referitoare la existenta impreviziunii. Fac precizarea ca aceasta posibilitate nu o aveau instantele sesizate de banci sau de parti si de aici incolo instantele de judecata vor trebui sa aiba in vedere toate implicatiile teoriei impreviziunii, si cu privire la riscuri si la proportionalitate si la celelalte aspecte", a spus el.
Reprezentantii bancilor au pledat in fata Curtii Constitutionale pentru declararea ca neconstitutionala a Legii darii in plata, pe motiv ca prevederile acesteia actioneaza retroactiv, suprima drepturi consacrate in Constitutie si impune vointa unilaterala a debitorilor, fara ca aceste situatii sa fi putut fi prevazute la momentul incheierii contractelor.
Legea darii in plata a intrat in vigoare pe 13 mai.
Conform Constitutiei, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 26.10.2016
Bancul zilei: Promptitudine marca Vodafone
Dragnea despre Ciolos si Iohannis: Doi mincinosi
Dacian Ciolos explica de ce Guvernul a contestat la CCR legea conversiei creditelor in franci elvetieni:
Legea trebuie sa ii vizeze pe cei carora le este pus in pericol venitul lunar, nu pe speculatori
Deputatul Ioan Oltean a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie
SRI "respinge cu fermitate" afirmatiile din spatiul public privind implicarea conducerii Serviciului in dosarul Black Cube
Alina Gorghiu: Provoc Parlamentul ca intr-o saptamana sa adopte impozitarea cu 16% a multinationalelor,
care "isi trimit profitul in afara prin diverse tertipuri"
Serghei Lavrov, catre John Kerry: Voi faceti la Mosul exact ce facem noi in Alep
Anca Dragu: Guvernul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale pentru legea care elimina 102 taxe
M ai încet, dar lucrurile în curtea bătrânei Manziuc se mişcă
Ioan Rotundu
Demagogie şi ipocrizie liberal-social-democrate
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog