Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15420
De la 07 Ianuarie 2003
120810693

Curtea Constitutionala admite sesizarea Avocatului Poporului privind formularea recursului in casatie

  • 21 June 2016, 23:00
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis marti exceptia de neconstitutionalitate inaintata de Avocatul Poporului privind formularea recursului in casatie, potrivit Agerpres.
'S-a admis (exceptia - n.r.), textul este neconstitutional, pentru ca incalca accesul la justitie, conditionandu-te de avocat pentru formulare, sustinere', a declarat judecatorul CCR Tudorel Toader, dupa sedinta Curtii.
Pe 11 noiembrie 2015, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4) indice 1 teza intai si art. 440 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala.
In opinia Avocatului Poporului, formularea recursului in casatie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata instantei supreme, sub sanctiunea restituirii sau respingerii cererii, este neconstitutionala.
Avocatul Poporului sustinea ca aceste prevederi contravin unor dispozitii din Legea fundamentala, unor prevederi din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice si din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Avocatul Poporului sublinia ca accesul liber la justitie reprezinta facultatea fiecarei persoane de a se adresa unei instante judecatoresti pentru apararea drepturilor sale sau valorificarea intereselor ei legitime.
Potrivit AP, prin instituirea obligativitatii formularii recursului in casatie, printr-un avocat care poate pune concluzii la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca o conditie de admisibilitate a exercitarii caii de atac, legiuitorul a limitat accesul liber la justitie, aspect care se constituie intr-o veritabila interventie a statului in configurarea si structurarea acestui drept fundamental.
Obligatia formularii cererii prin avocat in etapa procesuala a recursului in casatie este, in opinia Avocatului Poporului, o conditie 'excesiva'. Astfel, se impune inculpatului, partii civile si partii responsabile civilmente o sarcina excesiva, de natura sa produca un dezechilibru in defavoarea justitiabilului, in sensul ca acesta trebuie sa suporte costurile (plata avocatului) sau sanctiunile procedurale (respingerea sau restituirea pe cale administrativa a cererii), dupa caz, explica Avocatul Poporului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Angajatii unei banci din China sunt batuti cu batul la fund, pentru performante
Cum prefectul Nechifor a umilit umilinţa
Ioan Rotundu
Un copil in varsta de un an si 10 luni a asteptat 3 ore ambulanta
pentru a fi transportat de la un spital la altul
Cine bea mai "vartos": olteanul, ardeleanul sau moldoveanul?
O analiza a consumului de alcool din Romania anului 2015
Moscova se teme de "incidente" la centralele nucleare din Ucraina
IMIUR: Traducerea de la Cotroceni, lipsa grava de cunoastere a principiilor statului de drept
Surse europene: Sanctiunile impuse Rusiei, prelungite cu inca 6 luni
Horoscopul zilei de 22.06.2016
Bancul zilei: De ce nu concertează Ricky Martin în Rai
Tupeu în creştere sau sfidare impertinentă?
Ioan Rotundu
Manuscrisul in care se face referire la sotia lui Iisus este "probabil un fals"
Botoşani: Rotaru a deschis un proces cu multe necunoscute
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă