Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4072
De la 07 Ianuarie 2003
124672523

Curtea Constituţională discuta pe 23 octombrie sesizarea preşedintelui Băsescu privind Legea referendumului

  • 23 September 2013, 23:00
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta in 23 octombrie sesizarea presedintelui Traian Basescu privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, tranmite Agerpres.
Presedintele Traian Basescu a trimis sambata dimineata o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea legii referendumului presedintelui Curtii Constitutionale, informeaza Administratia Prezidentiala.
Camera Deputatilor a adoptat pe 10 septembrie Legea referendumului care reduce pragul de prezenta la 30%, respingand solicitarea de reexaminare a sefului statului, care cerea mentinerea acestuia la 50%.
Potrivit sesizarii, "stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente incalca prevederile Art. 2 alin. (1) din Constitutie deoarece premisa unei manifestari democratice a suveranitatii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majoritatii cetatenilor, constand in jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente."
Amintim ca PDL a sesizat Curtea Constitutioanla in legatura cu aceasta lege, in vara.
Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, in 26 iunie, Curtea Constitutionala.
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean si judecatorii CC Daniel Morar si Stefan Minea au formulat o opinie separata, la acel moment, in care au sustinut ca prevgederi din legea duc la "infrangerea" suveranitatii si la alterarea legitimitatii deciziilor.
Cei trei judecatori argumentau ca definirea democratiei se face ca "guvernare de catre si pentru popor", ceea ce conduce la ideea ca guvernarea se face in numele unei majoritati.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răspunsul Alinuţei
“Din lume, spre mine”, volum lansat la Biblioteca Botoşani
O noua biserică românească în Timoc
Guvernul din umbra al PDL: Predoiu, premier, Macovei - la Justiţie, Ialomţtianu la Finanţe
Victoria lui Merkel accelerează viitorul Europei şi al monedei unice
Peste 100 de medici au pichetat Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii.
Gruia Stoica trage de timp cu plata pentru cumpărarea CFR Marfă
Când românii protestează şi Soros se însoară
Ioan Rotundu
Comunicat de pres㠖 APIA Botoşani
A ieşit pe-a lui Băsescu!
Ioan Rotundu
Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales in Bundestag
Karamba Diaby a devenit primul parlamentar german de origine africană
Astăzi, Ionel Bejenaru ar fi împlinit 65 de ani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog