Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
2073
De la 07 Ianuarie 2003
79811915

Curtea de Apel Alba mentine achitarea pentru abuz in serviciu, intr-un dosar de frauda de 11 milioane de euro

  • 19 October 2017, 23:00
Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a mentinut, joi, sentinta de achitare, in baza deciziei Curtii Constitutionale, privind abuzul in serviciu si complicitate la abuz in serviciu, pentru aproape 30 de persoane cercetate intr-un dosar de frauda de peste 11,3 milioane euro, trimitand insa spre rejudecare cauza in ceea ce-i priveste pe patru dintre inculpati, acuzati de spalare de bani, anunta Agerpres.
Potrivit continutului minutei hotararii, pronuntate joi de CA Alba Iulia, instanta a admis apelurile declarate de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, partea civila Banca Comerciala Romana SA si experta Ana Turta, dupa repunerea in termenul de apel, impotriva sentintei penale pronuntata de Tribunalul Alba, in martie, in 'Dosarul creditelor la BCR - Alba Iulia'.
'Desfiinteaza sentinta penala atacata, privind achitarea inculpatilor Buda Mihai Dan, Bratima Nicolae, Soare Angela-Delia si Stere Ionut-Gabriel pentru savarsirea infractiunilor de spalare a banilor si dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Alba. Mentine celelalte dispozitii din sentinta penala atacata. Ultimul act ramas valabil de la care procesul trebuie sa-si reia cursul este incheierea din 23 ianuarie 2017', se mentioneaza in minuta.
Decizia este definitiva.
Aproape 30 de inculpati, din care zece angajati, la data faptelor, ai BCR - Sucursala Alba Iulia, si diversi oameni de afaceri, trimisi in judecata in 2014 intr-un dosar de frauda de peste 11,3 milioane euro, au fost achitati in martie, de Tribunalul Alba, de acuzatiile abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu, in baza deciziei Curtii Constitutionale nr. 405/2016.
Conform minutei hotararii pronuntata in acest caz, lucratorii bancari in cauza au fost achitati de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in 'baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 405/2016'. Aceeasi hotarare a fost luata si pentru inculpatii acuzati de infractiunea de complicitate la abuz in serviciu.
Patru dintre inculpati acuzati de spalare de bani au fost, de asemenea, achitati de Tribunalul Alba.
Instanta a decis disjungerea cauzei privindu-i pe inculpatii trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si a dispus formarea unui nou dosar in vederea continuarii judecatii.
'In baza art. 25 alin. (5) C.pr.pen. lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partea civila Banca Comerciala Romana SA. In baza art. 397 alin. (5) C.pr.pen. mentine masurile asiguratorii luate prin ordonantele procurorului emise in dosarul nr. 171/P/2010 al DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia la 15.05.2012, 03.10.2012, 05.10.2012 si 11.10.2012', mai preciza minuta Tribunalului Alba.
In vara anului 2014, inculpatii in cauza au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, de catre DNA, intr-un dosar de frauda.
BCR s-a constituit parte civila in cauza, cu echivalentul in moneda nationala a sumei de 11.336.000 de euro, reprezentand prejudiciu efectiv produs si beneficiu nerealizat, urmand ca pe parcursul procedurilor sa reactualizeze valoarea prejudiciului, se mentiona intr-un comunicat dat publicitatii la vremea respectiva de DNA.
Potrivit rechizitoriului, in perioada 2004-2010, in baza unei rezolutii infractionale unice, zece dintre inculpati, angajati ai BCR, si-au incalcat atributiile de serviciu cu prilejul activitatilor de aprobare a creditelor si/sau tragerii sumelor de bani aprobate in ceea ce priveste firmele administrate sau reprezentate de ceilalti inculpati.
'Acest lucru s-a materializat prin depasirea competentei de aprobare, acceptare de documentatii incomplete, neconstituirea si raportarea catre centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic fata de care banca inregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea conditiilor de acordare, neverificarea indeplinirii de catre solicitanti a conditiilor impuse de normele bancare pentru incheierea conventiilor de creditare, precum si a destinatiei sumelor acordate, nerespectarea conditiilor pentru reactivarea si restructurarea creditelor, neurmarirea derularii creditelor de la acordare pana la rambursarea integrala, obtinand astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu in patrimoniul unitatii bancare', au sustinut anchetatorii.
Potrivit acestora, un numar de 56 de credite date unui numar de 34 de debitori persoane juridice au fost acordate cu incalcare grava a normelor si instructiunilor de lucru in vigoare, prin depasirea limitelor de autoritate, atat din punct de vedere valoric, cat si din punct de vedere al naturii operatiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor in vederea obtinerii unor astfel de credite prin prezentarea la banca a unor documente in fotocopie, fara a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care in urma cercetarilor s-au dovedit a fi false.
Patru dintre inculpati, in scopul disimularii provenientei ilicite a sumelor obtinute prin incheierea conventiei de creditare, au supus aceste sume unui circuit de reciclare, in urma caruia cea mai mare parte din creditele de investitii au avut ca destinatie finala plati catre furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobanzi si comisioane restante, pe care o serie de clienti, aflati in 'relatii' comerciale, le datorau unitatii bancare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Batran botoşănean e 92 de ani, veteran de razboi, trimis in judecata
pentru ca vindea biletele de tren gratuite:
Codrin Stefanescu (PSD): Prefectii ar trebui sa redevina politici, cum erau pe vremea lui Nastase
USR cere coalitiei de guvernarea PSD - ALDE
Patroni IMM împotriva ”taxei de solidaritate” de 2%:
Toate firmele sunt trecute automat la clasa de risc cea mai mare
Productia europeana de vin, minim istoric / Romania, locul 6 in UE
Un preşedinte african i-a oferit lui Ceauşescu 10% din producția de diamante pentru o soție româncă
Japonezii au descoperit o cavitate subterana lunga de 50 de km sub solul Lunii
Jaf la drumul mare asupra proprietarilor de autoturisme în beneficiul Eltrans
Ioan Rotundu
Lotul transferurilor de la Pandele la Firea.
Oamenii din Voluntari trimisi sa conduca in Bucuresti
Cum a abandonat brusc PSD Legea pensiilor, dupa ce a dat asigurari in numeroase randuri ca este finalizata
Taxa de solidaritate de 2% din salariile romanilor va merge aproape in totalitate la "anumite cheltuieli sociale"
Guvernul a mutat toate contributiile la angajat si apoi a pus inca una pe angajator
Citu (PNL): Ministrul Misa manipuleaza la nivel de gradinita.
"Taxa de solidaritate" de 2% este o gaselnita disperata
Lideri sindicali: Guvernul nu are bani pentru Legea salarizarii bugetarilor
Spania va suspenda sambata autonomia Cataloniei
Romanii din Sfantu Gheorghe acuza ca monumentul Ostasului Roman se deterioreaza,
primarul Antal Arpad spune ca nicio firma nu a dorit sa-l reabiliteze
Fiica mentorului politic al lui Vladimir Putin anunta ca va candida la prezidentialele din Rusia
Horoscopul zilei de 20.10.2017
Bancul zilei: Nedumerire
Partid iubit, sint fericit! Ia-mi 2% din salariu si plateste-ti copiii, sotiile, amantele si nasii merituosi
Iasi: Dosar penal pentru un preot care a impuscat doi caini care, spune el, ii atacau gainile
Distrugerea Staţiunii Popăuţi se realizează în ritm accelerat
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă