Întrucât printre cei care m-au sunat s-a aflat şi consilierul local social-democrat Narcis Lupancu, am considerat că problema este una serioasă aşa că m-am deplasat la faţa locului.
Grajdurile reclamate ca fiind crescătorie de păsări le-am găsit în zona grajdurilor fostului CAP. Poarta fermei era deschisă (foto 1), am intrat şi m-am uitat peste tot fără a găsi vreun suflet de om dar nici păsări în ciclu de îngrăşare. Totul era gol şi pustiu. În aer plutea un vag miros specific găinaţului de pasăre dar totul era estompat de un miros înţepător mult mai puternic.
Eram intrigat pentru că mirosul nu putea veni din ferma de păsări. Până la urmă am descoperit nu departe de poarta fermei de păsări un alt grajd destinat adăpostului de vite. În capătul grajdului am dat peste un o movilă de câteva zeci de tone de bălegar de vacă (foto 2). De aici venea mirosul care domina zona. De la prima vedere mi-am dat seama că bălegarul era rezultatul curăţării grajdului în decursul mai multor săptămâni.
Lămurit de cele văzute, am încercat să dialoghez şi cu reclamanţii. Am bătut în poarta mai multor locatari vecini cu grajdurile dar n-a ieşit nimeni. Doar o doamnă pe nume Anişoara Ştefan, care m-a şi sunat, m-a observat şi m-a abordat spunându-i că din cauza mirosului emanat de la ferma de păsări ei nu mai au o viaţă normală. Mi s-a părut ciudată afirmaţia întrucât locuinţa sa era cea mai departe de fermă iar mirosul de găinaţ na-r fi putut ajunge decât numai la bătaia vântului şi destul de vag. Punând cap la cap cele văzute la fermă şi explicaţiile doamnei, încet dar sigur a început să mi se înfiripe ideea că am dat peste o răfuială a cuiva cu patronul fermei iar cetăţenii sunt masa de manevră.
Pentru a mă convinge dacă este aşa sau sunt eu prea suspicios, m-am deplasat la Hudum, satul unde l-am găsit pe consilierul local Narcis Lupancu ce are o mică afacere în zonă, un depozit de cherestea.
Lupancu mi-a rezumat cam următoarea situaţie. La Primărie s-au primit

La nivel de Consiliu Local Curteşti s-a decis în 31 august 2016 formarea unei comisii din 5 consilieri locali, Lupancu preşedinte, care să se deplaseze la faţa locului. În acest scop l-au anunţat pe patron să fie prezent la fermă pentru ziua de 6 septembrie. În adresă s-a scris că se vine pentru a se verifica respectarea regulilor de igienă sanitară. Patronul, chiar în ziua anunţată pentru control a depus la Primărie o adresă prin care a solicitat lămuriri în ce bază legală consilierii locali îl verifică la respectarea regulilor de igienă sanitar-veterinară. Cum Legea 215/2001 nu atribuie competenţe Consiliului Local de a controla societăţile comerciale cu personalitate juridică decât numai în limita respectării legilor de urbanism şi a impozitelor şi taxelor locale ce trebuie plătite la Primărie, patronul fermei şi-a văzut de treabă în ziua de 6 septembrie iar comisia venită la faţa locului s-a plimbat în jurul gardului fără a putea pătrunde în fermă.
Consilierul Lupancu a recunoscut că motivul controlului scris în adresă nu era şi cel de competenţa comisiei dar că ei ar fi vrut să verifice dacă noile construcţii realizate de patron au autorizaţie de construcţie pentru că de la Primărie nu se eliberase aşa ceva.
În timp ce dialogam cu consilierul a venit la discuţie şi un vecin cu ferma pe nume Victor Apetrăchiese (foto 3). Omul mi-a explicat că este vecin cu ferma din anul 2008, când şi-a ridicat casa, că a avut o bună înţelegere cu patronul dar că de când şi-a schimbat obiectul de activitate din a confecţiona termopane în a creşte păsări, mirosul îl deranjează. El, împreună cu mai mulţi vecini., a reclamat situaţia la Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu pentru că, susţinea el, patronul nu ar avea autorizaţii legale de creştere a păsărilor.
Mai mult, Apetrăchiese susţine că patronul Gaschler ar face evaziune fiscală. Miercuri seară de la fermă s-au încărcat miile de pui într-o maşină mare şi le-a expediat, aşa că el a sunat la 112 anunţând că are loc un transport ilegal de păsări. Poliţia a verificat maşina în trafic dar n-a constata nimic în neregulă. Şi la ANAF susţine Apetrăchiese că a sunat dar că cel cu care a stat de vorbă i-ar fi spus că Gaschler este uns cu toate alifiile.
Înarmat cu astfel de informaţii l-am căutat pe

L-am găsit şi pe patron şi ne-am dat întâlnire la OMV zona gării. Gaschler mi-a explicat că are toate autorizaţiile necesare creşterii păsărilor şi că a fost controlat în mai multe rânduri de DSV. Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, Oficiul de Gospodăria Apelor. Sanepid şi că n-a fost găsit cu ceva în neregulă.
Mai susţine patronul că având pe ciclu biologic un număr de păsări sub 10 mii nu este obligat să aibă autorizaţie de Mediu. Abia acum a depus documentaţie pentru a obţine bilanţ şi autorizaţie de Mediu de la Agenţia de Mediu pentru că vrea să crească numărul păsărilor pe ciclu biologic la peste 10 mii întrucât şi-a extins spaţiile de producţie. La producţia de termopane a renunţat pentru că nu mai era o activitate eficientă. Inginer mecanic de profesie, Gaschler susţine că se ocupă de creşterea păsărilor din anul 2006 şi n-a avut probleme cu vecinii.
Problemele au apărut de curând, mai exact de când el a reclamat la Primărie şi la Consiliul Judeţean că s-au eliberat autorizaţie de construcţie case într-o zonă care nu era cuprinsă în PUG, ceea ce îi afectează activitatea zootehnică pentru că el a fost primul în zonă şi nu casele cetăţenilor construite mai târziu şi în zonă interzisă. Păsările crescute le livrează la firme de prestigiu precum Agricola Internaţional SA Bacău şi totul se tranzacţionează pe factură pentru că aceste societăţi nu se fac de râs prin a face găinării fiscale.
Aşadar, cheia conflictului este că patronul i-a reclamat pe localnici iar localnicii s-au solidarizat împotriva patronului, instigatorii fiind funcţionari din Primăria Curteşti aflaşi cu musca pe căciulă pentru că au eliberat autorizaţii de construcţie pe teren necuprins în PUG..
Sunt convins că acest scandal nu se va stinge prea repede. Interesant va fi să aflu cine va reuşi primul să omoare capra vecinului: localnicii afacerea patronului sau patronul să cadă la pace cu vecinii că de demolat casele acestora nu le va mai demola nimeni chiar dacă s-au construit în zonă interzisă.
Închei cu o observaţie care spune multe despre acest scandal. Cum spuneam, mirosul de găinaţ era unul vag iar ferma este dotată cu ventilatoare. În schimb mirosul de bălegar de la vacile medicului veterinar Simona Niţură este mult mai puternic. Nimeni nu zice nimic. Oare de ce?