Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9439
De la 07 Ianuarie 2003
111318086

Cuvânt lămuritor l la "Doar politicieni sau şi ticăloşi?" vol.II Epoca Băsescu - Ponta

  • Ioan Rotundu
  • 22 November 2018, 19:27
Epoca Ponta începe la 7 mai 2012, când Guvernul Ungureanu, demis de către Parlamentul României printr-o moţiune de cenzură îşi încetează activitatea. Epoca Ponta va dura până la data de 31 octombrie când Liviu Dragnea preia preşedinţia PSD.
Pentru România Epoca Ponta a fost una marcată prin promovarea nonvalorilor umane în funcţii de demnitari ai statului dar mai ales o epocă în care românii au trăit sub zodia minciunii ridicată la rang de virtute de premierul Victor Ponta.
Întreaga perioadă cât Victor Ponta a condus Guvernul României, activitatea acestuia a fost marcată de evenimente extrem de neplăcute pentru imaginea ţării în plan intern şi extern. Miniştrii din Guvernul Ponta s-au dovedit a fi miniştri-problemă în ce priveşte „mapa lor profesională”. Majoritatea au fost dovediţi că şi-au obţinut doctoratul cu teze plagiate, primul dovedit fiind chiar premierul Ponta. Apoi au apărut problemele penale, de incompatibilitate şi conflicte de interese. Cu toate acestea, premierul Ponta a preferat să-i menţină pe funcţie, ministrul Transportului, Relu Fenechiu plecând la închisoare de pe postul de ministru în funcţie, caz unicat în istoria modernă a României.
Nu numai minciuna a fost principalul mijloc prin care Ponta a înţeles să conducă Guvernul şi ţara, ci şi punerea în aplicare a unui plan de limitare a libertăţilor democratice, de limitare a puterii prezidenţiale, de limitare a controlului din partea societăţii civile şi întărirea puterilor sale şi ale PSD-ului aflat în tandem politic cu PNL-ul, respectiv acea alianţă politică numită USL şi care s-a dovedit dezastruoasă pentru România.
Epoca Ponta este marcată de atacuri la adresa statului de drept şi a reglementărilor constituţionale, preşedintele Băsescu fiind suspendat din funcţie doar pentru a i se face loc preşedintelui PNL Crin Antonescu, pentru că aşa fusese pecetluită înţelegerea în USL înainte de preluarea guvernări. Ponta îşi rezervase funcţia de premier iar Crin Antonescu pe cea de preşedinte. Cel mai puternic atac asupra statului de drept a intrat în istoria postdecembristă sub numele de „marţea neagră”.
Este vorba de marţi, 10 decembrie 2013, când în Parlament s-au adoptat nişte legi şi amendamente la legi menite să blocheze funcţionarea statului de drept, ceea ce a stârnit proteste şi reacţii atât pe plan intern cât şi extern.
Să mai amintesc de veşnicul scandal dintre premier şi preşedintele Băsescu referitor la cine are dreptul să reprezinte România în cadrul Uniunii Europene, de faptul că Ponta a efectuat o serie de vizite oficiale în străinătate fără a avea mandat de la preşedinte în ce priveşte politica externă a României.
În plan economic s-au luat o serie de măsuri controversate precum introducerea supraacizei la combustibili, impozitul pe venitul agricol asupra gospodăriilor ţărăneşti, impozitul pe stâlp, s-a încurajat o majorare a preţurilor la combustibili, energie electrică, gaze naturale etc. ceea ce a dus la scumpirea inclusiv a mărfurilor alimentare.
Politic, Ponta a trecut la politizarea tuturor instituţiilor statului, inclusiv învăţământul şi sănătatea, conducătorii de instituţii fiind desemnaţi de liderii locali ai PSD, examenul profesional fiind doar un simulacru, ceea ce a dus la scăderea drastică a calităţii serviciilor medicale şi mai ales la prăbuşirea activităţii didactice în şcolile conduse de directori incompetenţi.
În plan judeţean, Epoca Ponta a avut o puternică influenţă negativă în special în administraţia publică locală. La nivel de Botoşani primarul PSD Ovidiu Portariuc l-a copiat pe premier şi a condus municipiul trecând de la o minciună la alta. Pur şi simplu, după patru ani de mandat Portariuc a reuşit performanţa negativă de a întoarce municipiul Botoşani la nivelul anului 2004 pe când era condus de un alt social democrat, respectiv Florin Egner. Pe Portariuc l-a secondat viceprimarul Cosmin Andrei, un personaj lipsit de experienţă şi abilităţi în arta conducerii.
Sub mandatul lui Portariuc viceprimarii liberali Viorel Iliuţă şi Cătălina Lupaşcu, care demonstraseră competenţă în îndeplinirea atribuţiunilor repartizate, au fost demişi prin votul politic al Consiliului Municipal controlat de PSD. Portariuc nu voia ca botoşănenii să poată compara competenţa celor doi cu incompetenţa sa şi a viceprimarului Andrei.
Primarul Portariuc s-a remarcat prin minciuni greu de conceput că ar putea veni din partea unui conducător de municipiu reşedinţă de judeţ. A minţit că va reorganiza peisagistica oraşului prin aducerea unui specialist german. A minţit că va înfrăţi Botoşaniul cu un oraş din SUA, indicând oraşul Dallas. A minţit că va lega Botoşaniul de Suceava cu un tren de mare viteză, va ridica un megastadion pe malul Siretului în colaborare cu municipiul Suceava, va construi un spital pentru urgenţe medicale şi în toţi aceşti patru ani n-a reuşit să termine de asfaltat străzile Maramureş, Primăverii, a blocat lucrările de renovare a Teatrului Mihai Eminescu şi a Parcului de distracţii Cornişa.
Prefectul Costică Macaleţi, un politician lipsit de voinţa faptelor, interesat mai mult de femei, băuturi fine şi ţigări de calitate n-a făcut nimic timp de patru ani pentru judeţul pe care l-a condus. Dimpotrivă, a fost la un pas de a fi demis de premierul Ponta pentru că în iarna 2012/2013 a lăsat judeţul sub zăpadă, nefiind capabil să organizeze deszăpezirea.
Au fost puşi în funcţia de şef de instituţie personaje dubioase, incompetente,m corupte şi incompatibile. Aşa a ajuns Mihaela Huncă şef la IŞJ Botoşani, deşi era cunoscută că avea probleme penale, directori de şcoală nişte învăţători agramaţi, directori de licee şi şcoli în Botoşani profesori de educaţie fizică aduşi de Huncă de prin judeţ.
Preşedintele Consiliului judeţean, liberalul Florin Ţurcanu, s-a dovedit incapabil să poată conduce judeţul dar capabil să facă afaceri profitabile pentru prosperitatea familiei sale. Avea să sfârşească cu cătuşe la mâini, arestat de procurorii DNBA Suceava.
Parlamentarii de Botoşani nu s-au remarcat prin nicio faptă de interes pentru judeţ. Profitori, interesaţi de afaceri care să le aducă câştiguri personale, deputaţii liberali Costel Şoptică şi Verginel Gireadă au lucrat mână în mână cu liderii PSD şi au colaborat de minune cu primarii PSD care le-au oferit cu dedicaţie lucrări pentru firmele lor.
Epoca Ponta avea să se încheie cu un eveniment tragic, incendiul de la Club Colectiv din Bucureşti soldat cu zeci de morţi şi cute de răniţi. Ieşirea lui Ponta de pe scena politică va face loc unui alt feroce politician, mult mai abil şi şiret,dornic de a acapara întreaga putere în România. Despre Epoca Dragnea în volumul III.
În partea a II-a volumului de faţă au fost selectate editorialele care surprind secvenţe din Epoca Băsescu care a început în urma alegerilor din anul 2004 şi a continuat până la expirarea celui de-al doilea mandat prezidenţial în urma alegerilor din noiembrie 2014.
Epoca Băsescu se caracterizează prin trei etape distincte. Prima etapă începe imediat după instalarea în funcţie şi este caracterizată de manifestările sale grosolane de marinar, de ieşirile sale publice marcate de lipsa tactului diplomatic, de implicări în catul de guvernare a premierului Călin Popescu Tăriceanu. Din cauza lipsei de colaborare cu premierul Tăriceanu, Băsescu devine nepopular în rândul românilor şi chiar stârneşte sentimente de dezamăgire. Reuşeşte în urma alegerilor parlamentare din 2008, prin ceea ce va numi „soluţia imorală”, să-l facă premier pe Emil Boc, un premier marionetă pe care şi l-a dorit.
A doua etapă este cea a crizei financiare. Băsescu a avut de ales între a concedia câteva sute de mii de bugetari şi a tăia din salariile acestora. A ales să taie din salarii, ceea ce i-a atras un val de ură din partea bugetarilor, nu şi din partea mediului privat care nu s-a resimţit de pe urma crizei financiare decât în domeniul imobiliar. Cred că modul în care preşedintele Băsescu a gestionat criza financiară a permis economiei să nu intre în recesiune într-o proporţie care să afecteze continuarea dezvoltării. De altfel, investiţiile la nivel naţional nu au fost sistate.
A treia etapă şi ultima a apărut odată cu instalarea la guvernare a PSD-ului cu Victor Ponta premier. Este etapa caracterizată prin lupta pentru putere. Încercarea PSD-ului de a-l demite din funcţie prin suspendare a eşuat dar în urma acestei acţiuni politice a PSD-ului puterile preşedintelui Băsescu s-au diminuat substanţial. Este momentul în care Băsescu acceptă acel pact de neagresiune cu premierul Ponta, un pact care le va permite să se şicaneze politic dar fără demersuri de a se înlătura reciproc de la putere. Am ales Epoca Băsescu pe întreaga perioadă a celor două mandate ale sale pentru că a fost personalitatea politică cea mai puternică, premierii Călin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc stându-i-se în umbră.
În ce priveşte Epoca Băsescu – Ponta, ea s-a remarcat printr-o schimbare radicală a politicii în plan naţional şi local, spre nefericirea românilor din rău în mai rău. Iar când românii credeau că mai rău de atâta nu se poate, Liviu Dragnea şi ai lui le-a arătat că da, se poate.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 16.11.2018
Bancul săptămânii: Motociclistul ghinionist
Catrenul săptămînii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 19 – 25.11.2018
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Dângeni
Quo vadis!
Prefață la cartea Doar politicieni sau și ticăloși? Epoca Băsescu – Ponta (vol.II) – Ed. Agata, 2018. Autor: Ion ISTRATE. Publicat: 16 Nov. 2018 în Revista literară Luceafărul.net
Abuzurile lui Nechifor sancţionate de judecători
Ioan Rotundu
Aioniţoaie, prin vrerea PSD, nu poate fi director la „Vasilache”
Ioan Rotundu
Să ne mândrim sau să ne ruşinăm, cu Budăi ministru?
Ioan Rotundu
Evreul Laufer şi datul cu curul de podea
Ioan Rotundu
Să ne ferească Dumnezeu de iubirea lui Ilan Laufer!
Ioan Rotundu
Primarii liberali spionaţi de conducerea IJP Botoşani
Ioan Rotundu
Eveniment important dedicat Centenarului Unirii
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 23.11.2018
Jaful de la locuinţa comisarului şef Şerbănoiu ţinut la secret
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă