Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18096
De la 07 Ianuarie 2003
122878163

Cuvântul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Schimbării la faţă a Domnului

  • 6 August 2008, 23:00
Biserica Ortodoxa romana praznuieste astazi, 6 august, Schimbarea la Fata a Domnului. Cu aceasta ocazie, IPS Nicolae Condrea, arhiepiscopul Arhiepiescopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi, a rostit un cuvant pentru credinciosii romani, transmite Romanian Global News. „Schimbatu-Te-ai la fata in munte, Hristoase Dumnezeule, aratand ucenicilor Tai slava Ta pe cat li se putea.”
Pe muntele Taborului Mantuitorul isi descopera slava dumnezeiasca inaintea a trei dintre ucenicii Sai. Nu cu mult inainte, Hristos ii cerceteaza pe ucenici asupra a ceea ce se spune despre El in popor. Raspunsul a fost: „unii, Ioan Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia sau unul dintre prooroci.” (Matei 16, 14). Iar apoi ii cerceteaza asupra credintei lor in persoana Lui. Petru verhovnicul raspunde in numele apostolilor: „Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu.” (Matei 16, 16).
Pe acest Petru, impreuna cu Iacov si cu Ioan, i-a luat Hristos pe munte si li s-a descoperit ca Dumnezeu. Troparul spune ca si-a descoperit slava „pe cat li se putea”. Cei trei Apostoli s-au invrednicit sa vada slava lui Dumnezeu atat cat puteau ca oameni. Incepusera sa inteleaga ceva din taina acestui Invatator, din cuvantul Lui si din minunile savarsite. Intr-un moment de inspiratie dumnezeiasca, Petru l-a recunoscut pe Hristos „Fiul lui Dumnezeu”. Dar numai pe Tabor au inteles Apostolii ce inseamna aceste cuvinte. Numai vazandu-I fata stralucitoare ca soarele si numai auzind cuvintele „Acesta este Fiul Meu cel iubit intru care am binevoit, pe acesta ascultati-L” (Matei 17, 5), au priceput ucenicii taina „Fiului lui Dumnezeu”. Anume ca Imparatia Tatalui a venit, ca participa la ea si doresc sa ramana in ea prin comuniunea cu Fiul lui Dumnezeu: „Doamne, bine este sa fim noi aici.” Bine este omului sa ramana in lumina lui Dumnezeu, putem noi sa parafrazam.
Dumnezeu isi descopera asadar Lumina pentru a-l cuprinde pe om in lumina Sa. Omul Hristos a lasat sa se vada lumina Lui ca Dumnezeu pentru a-i oferi omului sansa recapatarii luminii, a re-iluminarii chipului sau intunecat prin pacat. Troparul cere mai departe Straluceasca si noua pacatosilor, lumina Ta cea pururea fiitoare. Ceea ce descopera dorul nostru dupa Lumina lui Hristos pentru a ne recapata chipul luminos al primei creatii. Pe chipul lui Adam stralucea lumina lui Dumnezeu. Pe chipul transfigurat al noului Adam, Hristos, straluceste lumina lui Dumnezeu re-adusa de El. Si pe chipul nostru poate straluci din nou lumina lui Dumnezeu care sa ne arate creatia Lui rezidita.
Sa folosim Postul Adormirii Maicii Domnului pentru a cere trimiterea acestei lumini dumnezeiesti si pentru ca Hristos Domnul sa ne arate si pe noi vrednici sa-i vedem Lumina, ca pe cei trei Apostoli pe muntele Taborului.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXII)
(Ioan Rotundu)
Comunicat în scop umanitar
Nemţii au pus preţ pe forţa vântului din zona Flămânzi
Fiu de poliţist la un pas de a deveni infractor
Măruţă şi Andra spun ”da” la starea civilă
Evreul şi linia erotică
Horoscop
Apartament luxos scos la vânzare
Program Tele'M Botoşani joi, 8 august
Împrumuturi avantajoase pentru casă pentru românii din Italia
Istoricul George Coandă în „International Biographical Centre”, la Cambridge
Atelier de creaţie pentru românii din Montreal
Creşterea economică a României întrece aşteptările
Limba română, pe cale de dispariţie în Moldova
Influenţa limbii ruse descreşte în plan mondial dar creşte în Republica Moldova!
Născut sub zodia scandalului
Ioan Rotundu
Băsescu le-a vestit sinistraţilor din Baranca că Dumnezeu este cu ei
Preşedintele Băsescu umilit de-o sinistrată… pentru hohotit
Un nou termen pentru inaugurarea Sălii Polivalente
Festival internaţional de folclor la Galaţi
Sinistraţii îşi vândă animalele fiindcă nu au ce le da de mâncare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog