Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4997
De la 07 Ianuarie 2003
122890646

DNA: Fostul ministru PSD al Energiei Constantin Nita, trimis in judecata pentru trafic de influenta

  • 15 June 2016, 23:00
Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata, sub control judiciar pe cautiune, pe fostul ministru PSD al Energiei Constantin Nita, sub acuzatia de trafic de influenta, informeaza Directia Nationala Anticoruptie intr-un comunicat de presa.
DNA a pus sechestru asiguratoriu asupra unor bunurilor imobile aflate in proprietatea inculpatului Nita Constantin pana la concurenta sumei de 435.823 lei, reprezentand obiectul infractiunii de trafic de influenta retinuta in sarcina sa.
Procurorii arata ca in 2013, Constantin Nita, deputat si, la data faptei, ministru al Energiei, i-ar fi solicitat unui om de afaceri (denuntator in acest dosar) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu. Comisionul ar fi fost pretins de Nita Constantin in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca ar interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.
Activitatile de exercitare a influentei pe langa functionarul public si de efectuare a promisiunii ca-l va determina sa indeplineasca actele ce intrau in atributiile sale de serviciu ar fi fost infaptuite de inculpatul Nita Constantin in cursul anului 2012, precizeaza DNA.
Potrivit procurorilor, solicitarea sumei in cuantum de 5% din valoarea contractului ar fi avut loc dupa initierea procedurii privind proiectul respectiv, precum si dupa solicitarea, de catre primar, cu titlu de mita, a unui procent de 10% din valoarea contractului, actiuni ce s-ar fi desfasurat in prima parte a anului 2013.
Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul inculpatului, se arata in comunicatul de presa citat.
"In consecinta, la data de 21.07.2013, Nita Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti", informeaza DNA.
De asemenea, la solicitarea lui Constantin Nita, ar fi fost contactata persoana de incredere a acestuia care ar fi propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014, informeaza procurorii.
"Suma solicitata nu a fost, asadar, achitata integral, ci doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin", incheie DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Mângîiere sufletească
Horoscopul zilei de 16.06.2016
Botoşani: Uimitoarele cercetări ale impostorului om de ştiinţă Ionică Nechifor
Dupa o mie de ani de asteptare, bisericile ortodoxe se reunesc in Sfantul si Marele Sinod,
umbrit insa de absente notabile, printre care cea a Rusiei
Tabara Brexit castiga avans, bursele mondiale intra pe rosu / The Sun: BeLEAVE in Britain
Serghei Lavrov: Arestarea suporterilor rusi in Franta, absolut inadmisibila
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Politia belgiana, avertizata ca membri ai Statului Islamic au plecat din Siria si se indreapta spre Belgia si Franta pentru a comite atentate
Klaus Iohannis: Prin initiativa navala in Marea Neagra nu dorim sa revenim la razboi rece
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, anunta un Blitz Krieg impotriva birocratiei:
Dispare copia legalizata, bani pentru informatizare doar daca se demonstreaza interconectarea bazelor de date
Curtea Constitutionala: Abuzul in serviciu, partial neconstitutional, va fi redefinit
Parteneriate francofone la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog