Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12197
De la 07 Ianuarie 2003
118211283

DNA cere arestarea deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun

  • Procurorii acuza un prejudiciu de peste 28 milioane lei din proiecte cu fonduri
  • 10 February 2016, 23:00
Procurorii DNA cer arestarea deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun, acuzati de o serie de infractiuni, printre care deterunare de fonduri, trafic de influenta si spalare de bani, in calitate de membri in conducerea Asociatiei Partida Romilor Pro Europa. Prejudiciul estimat de procurori este de peste 12 milioane lei.
Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
- schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri,
- spalare a banilor,
- efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- cumparare de influenta,
- influentare a declaratiilor, toate in forma continuata;
Madalin Voicu este acuzat de infractiunile:
- trafic de influenta,
- fals in declaratii,
- spalare a banilor, toate in forma continuata.
Care sunt acuzatiile procurorilor anticoruptie:
La initiativa Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", al carei presedinte este deputatul Nicolae Paun, a fost realizat, in toate judetele Romaniei, in perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene.
Prin implementarea proiectului se urmareau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de munca si implicarea, in initiative de antreprenoriat social, a unui numar de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. Prin cererea de finantare s-a stabilit ca grupul tinta va beneficia de servicii si activitati care sa conduca la cresterea capacitatii de a participa pe piata muncii, la cresterea motivatiei de a deveni persoane active, la cresterea gradului de informare.
Din probele administrate a reiesit ca grupul tinta (reprezentand un numar de 3.296 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile) a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din grupul tinta.
Totodata, in momentul semnarii contractului, deputatul Nicolae Paun a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor "Pro Europa". Astfel, in contul detinut de Asociatia Partida Romilor "Pro - Europa", in perioada 27.09.2010 - 19.12.2013 au fost efectuate donatii in suma totala de 428.307,11 lei.
Din probele administrate a reiesit ca obiectivele proiectului nu au fost realizate, ca majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane.
De asemenea, procurorii spun ca din probe a rezultat ca sumele acordate proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi" ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor, astfel ca s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului.
Tot prin Asociatia Partida Romilor Pro Europa, in perioada 2010 - 2013, s-a derulat si proiectul cu finantare intitulat "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", cu finantare din fonduri europene.
Obiectivul general al proiectului a constat in sprijin pentru integrarea socio-profesionala si accesul la o calificare relevanta pe piata muncii pentru somerii tineri, de lunga durata si persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie roma, din 9 judete ale tarii (Alba, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Mures si Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul tinta au fost: lucrator in constructii, lucrator in izolatii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucatar, chelner, lucrator in comert, frizer, manichiurist, pedichiurist.
Au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost indrumate sa parcurga programe de calificare profesionala, respectiv tineri cu varsta intre 15-24 de ani, someri de lunga durata, someri tineri si persoane inactive.
A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc.
Solicitarea la plata a acestor subventii, prin cererile de rambursare, este nejustificata, iar documentele atasate in acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor.
Din probele administrate a reiesit ca proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fara a se urmari instruirea temeinica a cursantilor si fara a se parcurge intr-un mod relevant cele 360 de ore prevazute de contractele de pregatire profesionala, astfel ca s-au irosit in mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European si din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor.
A fost creat un prejudiciu in suma totala de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national).
Procurorii spun ca Nicolae Paun a obtinut pe nedrept fonduri europene aferente celor doua proiecte, in sensul in care:
- a determinat stabilirea grupurilor tinta cu persoane fictive, in baza intocmirii unor documente ce nu corespund realitatii.
- i-a determinat pe angajatii din cadrul celor doua proiecte sa plateasca un procentaj din salariul pe care il incasau catre Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", cu titlu de donatie. Donatiile astfel stranse, in mod nelegal, de asociatie, totalizeaza 1.364.098,11 lei (428.307,11 lei aferente proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi" si 935.791 lei aferente proiectului "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine").
- a intocmit si a semnat cererile de plata aferente celor doua proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespund realitatii, avand ca urmare prejudicierea bugetului comunitatilor europene cu suma totala de 24.220.396,43 lei si bugetul de stat cu suma totala de 3.030.312 lei, reprezentand partea de cofinantare.
Sumele de bani alocate de la bugetul de stat au fost obtinute pe nedrept, prin prezentarea, ca documente justificative, a unor conventii civile incheiate in mod fictiv de Asociatia Partida Romilor. In vederea disimularii si ascunderii activitatii ilegale savarsite in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa" in contextul deturnarii fondurilor alocate de la bugetul de stat, incepand cu luna ianuarie 2015, Nicolae Paun, folosindu-se de calitatea de deputat, a facut demersuri pentru promovarea unui proiect de lege privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice, potrivit sursei citate.
De asemenea, Paun Nicolae a facut demersuri astfel incat ANAF sa nu incaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa. Aceasta, in conditiile in care, persoanele (cetatenii de etnie roma care au fost inclusi in mod fictiv in proiectele si actiunile Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa") au primit decizii de plata din partea institutiilor statului.
Acesta mai este acuzat ca:
- a creat circuite financiare, disimuland sumele de bani obtinute din donatii, in scopul de a da o aparenta legala cheltuielilor din cadrul celor doua proiecte;
- a efectuat, prin persoane interpuse, in numele unei societati comerciale, tranzactii cu terenuri achizitionate la preturi subevaluate, pentru a-si insusi sumele de bani rezultate si pentru a disimula originea infractionala;
- a condus in fapt activitatea aceiasi societati comerciale (inclusiv prin reprezentarea societatii), in sensul ca a intermediat si a inlesnit obtinerea de credite bancare pentru societate, a intocmit acte financiare si contabile justificative in contextul unor controale ale organelor fiscale;
In perioada 2011-2015, Nicolae Paun a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor.
Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa.
In perioada octombrie 2015 - decembrie 2015, Nicolae Paun, aflandu-se in posesia listelor cu martori citati de DNA, respectiv fiind incunostintat despre aceste aspecte, a determinat mai multe persoane, prin corupere, in mod direct, sau prin intermediari, sa nu dea declaratii sau sa dea declaratii mincinoase in fata organelor de urmarire penala cu privire la activitatea derulata in cadrul Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, in contextul derularii celor doua proiecte cu finantare europeana mentionate mai sus, acuza procurorii.
In perioada 2011-2015, Madalin Voicu a depus declaratii de avere la Camera Deputatilor fara a declara sumele de bani obtinute de la Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", totalizand 300.682 lei - venit brut si 217.300 lei venit net. Banii respectivi fusesera primiti de la Nicolae Paun, prin intermediul Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, cu justificarea "plati drepturi de autor" in perioada 2011-2015.
Acesti bani proveneau din fondurile alocate derularii proiectelor europene despre care Madalin Voicu stia ca sunt deturnati, avand in vedere ca o persoana din familia sa fusese angajata in cadrul proiectului "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine" si remunerata cu suma totala de 194.241 lei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Diaconu anunta ca nu pleaca de bunavoie de la sefia ANAF:
Doresc sa fiu demis, cineva sa-si asume consecintele deciziei / Ciolos: Situatia o sa se clarifice astazi
Victor Ponta: Am fost informat ca premier despre o tentativa clara de coruptie din partea lui Lucian Isar,
care ar fi cerut avantaje de la un mare investitor american
DNA a inceput urmarirea penala fata de presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si vicepresedintele Mihai Gogancea-Vatasoiu,
in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun
Finantele au publicat un Ordin al Ministrului foarte important in domeniul TVA
cu privire la masurile de simplificare pentru operatiile economice pluripartite
Vişinescu dă la iveală putreziciunea morală din noi
Ioan Rotundu
Dan Suciu: Pana la finalul lunii vor fi schimbari care vizeaza un numar semnificativ de prefecti
Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie
Dacian Ciolos l-a demis pe Nicolae Gheorghe, seful DGIPI
Guvernul a lansat un pachet anti-saracie:
Pana in 2020 numarul persoanelor aflate in risc de saracie ar trebui sa scada cu cel putin 580.000 persoane
Rusia se poate folosi de ideea "Romaniei Mari" si de miscarile separatiste ale secuilor din Transilvania
NATO isi consolideaza flancul estic printr-o "prezenta avansata", in fata amenintarii ruse
Horoscopul zilei de 11.02.2016
Bancul zilei: Voltajul, bată-l vina!
]Reţeta zilei: Borş de mere
Liviu Dragnea, neasteptatul apostol al corectitudinii politice.
Cum ar functiona militia gindirii promovata de PSD
Botoşani: Ce imobile ar putea fi expropriate în interes public
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă