Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3491
De la 07 Ianuarie 2003
79973273

DNA propune ca eliberarea conditionata sa fie posibila doar dupa recuperarea prejudicului

  • 12 February 2016, 23:00
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat conducerea Parchetului General cu analizarea oportunitatii promovarii unui Recurs in Interesul Legii (RIL) in materia dispozitiilor liberarii conditionate, in care arata ca aceasta trebuie sa se aplice doar daca persoana condamnata a achitat prejudiciul, anunta Agerpres. DNA solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie aplicarea unitara a legii si arata ca "examinarea jurisprudentei nationale existente a evidentiat orientari ce releva caracterul neunitar al acesteia", potrivit unui raspuns comunicat vineri de Directia Nationala Anticoruptie agentiei Agerpres.
"Unele instante, analizand legea aplicabila si avand in vedere succesiunea mai multor legi penale (...) ce instituie obligatia de aplicare a legii penale mai favorabile, precum si decizia Curtii Constitutionale nr. 265/2014 si avand in vedere ca institutia liberarii conditionate constituie o modalitate de executare a unei parti din pedeapsa inchisorii, au considerat ca analiza cererii de liberare conditionata trebuie sa aiba in vedere legea penala mai favorabila, indiferent ca legea penala mai favorabila a fost avuta in vedere si la condamnare si indiferent de legea avuta in vedere la momentul inceperii executarii pedepsei. Alte instante (...) au considerat ca pedeapsa pronuntata si aplicata trebuie sa aiba in vedere dispozitiile codului penal sub imperiul carora s-a aplicat pedeapsa", arata DNA.
De asemenea, argumentele existente in cuprinsul unor hotarari judecatoresti pleaca de la premisa ca obiectivul principal al procedurii in care se realizeaza analiza cererii de liberare conditionata este ca un condamnat sa beneficieze la liberarea conditionata de cele mai favorabile conditii, indiferent de legea avuta in vedere la momentul inceperii executarii pedepsei, formularii cererii de liberare conditionata sau al condamnarii definitive, subliniaza DNA:
"Exprimandu-ne opinia, consideram ca legea penala avuta in vedere la momentul cererii de liberare conditionata ar trebui sa se refere la dispozitiile in vigoare in raport cu data formularii cererii. In succesiunea legilor penale constatam ca de la data savarsirii infractiunii, cand ia nastere raportul juridic penal de conflict si pana la incetarea sau stingerea acestui raport, prin executarea sau considerarea ca executata a pedepsei aplicate, pot interveni una sau mai multe legi penale, iar legea aplicabila este legea penala mai favorabila."
DNA considera ca eliberarea conditionata nu reprezinta un drept al condamnatilor, ci "doar o vocatie pe care o au, prin vointa legiuitorului, toti condamnatii dupa ce au executat fractiunile de pedeapsa stabilite de lege si indeplinesc conditiile exprese", iar dispozitiile din codul penal in vigoare prevad in mod expres ca liberarea conditionata poate fi dispusa daca cel condamnat a executat fractia si daca a indeplinit integral obligatiile civile:
"Considerate a fi mai severe aceste conditii, nu sunt aplicate de catre unele instante, nici in situatia in care condamnarea definitiva s-a dispus prin aplicarea dispozitiilor din noul cod penal, care la momentul condamnarii reprezentau legea penala mai favorabila. Asa fiind, in astfel de situatii, dispozitiile Curtii Constitutionale privind aplicarea globala a legii penale mai favorabile nu se mai regasesc. Practic, o astfel de interpretare determina impartirea aplicarii dispozitiilor legale in mai multe categorii."
Procurorul sef al DNA a criticat dur, in trecut, activitatea ANAF si a Ministerului Finantelor, pe care le-a acuzat de performante slabe in ceea ce priveste recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie.
De asemenea, Laura Codruta Kovesi a sugerat ca, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate de la persoanele condamnate pentru coruptie, ar putea renunta la aceasta sarcina, care ar putea fi preluata de Ministerul Justitiei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


318 fosti deputati si 130 de senatori au depus cereri pentru pensii speciale. "
E o reparatie. Am fosti platiti ca gunoierii"
Madalin Voicu: L-ati vazut pe vreunul sa joace hora?
Toata lumea e suparata. Sunt agatat fara nicio vina. Sper ca se va face ordine, se va pune in practica osatura justitiei
Deficitul contului curent a crescut de peste 2.5 ori anul trecut, ajungand la 1,75 miliarde de euro
Ministerul Economiei pregateste un fond de investitii pentru romanii care lucreaza in strainatate
Romania, a doua cea mai mare rata de crestere economica din UE, dupa Slovacia.
Zona Euro a crescut cu 0,3% in trimestrul IV
Un functionar spaniol a lipsit de la munca 6 ani, fara ca cineva sa observe
A sosit momentul sa ne luam ramas bun de la robotul Philae
Ministrul energiei sustine ideea lui Costin Borc
de a taia banii pentru prezenta in adunarile generale ale actionarilor din companiile de stat
Horoscopul zilei de 13.02.2016
Bancul zilei: Poliţistul şef pus la punct de subalterni
Reşţeta zilei: Rulouri din somotei cu sparanghel si bacon
Cum a reusit proiectul "Soare la Miclesti" sa furnizeze apa calda tuturor institutiilor publice din comuna
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 12.02.2016
Botoşani: Şantajul băncilor la Legea dării în plată
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă