Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
22288
De la 07 Ianuarie 2003
74830157

DNA vrea sa-i aresteze preventiv pe Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam (PSD) in dosarul retrocedarilor

  • 17 October 2014, 23:00
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole, in care prejudiciul depaseste 303 milioane euro.
Potrivit comunicatului transmis de DNA, se cere arestarea preventiva a deputatilor PSD:
Ioan Adam, pentru savarsirea infractiunilor de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta.
Viorel Hrebenciuc, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Cei doi sunt urmariti penal, alaturi de senatorul PSD Ilie Sarbu si de directorul Romsilva, Adam Craciunescu, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole.
Comunicatul DNA:
"In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale, efectuarea urmaririi penale fata de suspecti si punerea in miscare a actiunii penale pentru urmatoarele fapte:
In cursul anului 2012, deputatul Adam Ioan le-a solicitat judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel sa admita o cale extraordinara de atac, pronuntand o hotarare judecatoreasca (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) in favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (nasul de cununie al inculpatului), in contradictie evidenta cu principiile de drept, cu starea de fapt reala si cu practica anterioara a acelorasi judecatori si a tuturor celorlalte instante care solutionasera cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier si 50 de ha de teren agricol pe raza judetului Bacau, creand un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro.
Solutia a fost dispusa in conditiile in care mostenitorul nu se incadra in gradul de rudenie prevazut de lege fata de proprietarul deposedat si nu depusese cerere la Comisia locala de fond funciar pentru intreaga suprafata; pe parcursul judecatii isi modificase cererea si solicita numai restituirea dreptului asupra a 23.000 de hectare; pe o parte din terenurile revendicate fusese deja reconstituit dreptul de proprietate fata de cateva sute de proprietari. Judecatorii au admis, in faza recursului, revizuirea unei hotarari anterioare irevocabile prin care fusese respinsa cerea reclamantului, invocand aparitia unor inscrisuri noi pe care reclamantul a omis sa le solicite cu prilejul primei judecati, desi acestea nu aveau valoare determinanta raportat la obiectul cauzei.
Imediat dupa ce a obtinut in mod fraudulos decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, Adam Ioan, impreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza, Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, a constituit si coordonat un grup ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata.
Totodata pentru a reusi punerea in aplicare a deciziei, Adam Ioan impreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza le-a Promis lui Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar acestia din urma au promis ca vor determina functionarii publici cu atributii in acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri.
In acest scop, in luna aprilie 2013, la initiativa lui Adam Ioan, Sturdza Paltin Gheorghe a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a intregii suprafete de teren forestier (43.277 ha) cu inculpatul Bengescu Dan Costin, precum si un contract de mandat, prin care cumparatorul se angaja sa faca toate demersurile necesare in vederea punerii in posesie si obtinerii titlului de proprietate. Pretul tranzactiei a fost de 2.500 euro/hectar, de aproximativ 3 ori mai mic decat valoarea de piata, intrucat contractul masca in cuprinsul sau si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau.
Pentru atingerea scopului, inculpatul Bengescu Dan Costin l-a cointeresat pe inculpatul Hrebenciuc Viorel, deputat in Parlamentul Romaniei, care avea rolul de a-si folosi influenta politica la nivelul institutiilor si autoritatilor publice din judetul Bacau si a celor de la nivel central, pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite in antecontract, in schimbul a 12.000 de hectare din suprafata reconstituita.
In sarcina deputatului Hrebenciuc Viorel s-a retinut ca, incepand cu luna aprilie 2013 si pana in prezent, impreuna cu Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza si Bengescu Dan Costin, a constituit si coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior si alte persoane), ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier in suprafata de 43.227 ha dobandit prin hotararea judecatoreasca nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna.
In luna aprilie 2013, Hrebenciuc Viorel impreuna cu Bengescu Dan Costin, le-a promis lui Adam Ioan si Sturdza Paltin Gheorghe ca-i va determina pe functionarii publici cu atributii de punere in posesie si eliberare titlului de proprietate privind terenul forestier in suprafata de 43.227 ha (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava, ROMSILVA etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri (ex. sa nu se formuleze plangeri in instanta impotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau), acceptand de la acestia promisiunea de bani sau alte foloase.
In cursul anului 2013, Hrebenciuc Viorel l-a contactat repetat la telefon pe inculpatul Craciunescu Adam, director general al RNP Romsilva, si s-a deplasat la biroul acestuia, reprosandu-i opozitia la punerea in posesia a lui Sturdza Paltin.
Intrucat Craciunescu Adam a refuzat sa dea curs solicitarii, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat lui Sirbu Ilie, care indeplineste o functie de conducere intr-un partid politic, sa isi foloseasca influenta fata de Craciunescu Adam, directorul general al Romsilva, membru in cadrul aceluiasi partid politic, pentru a determina modul in care institutia condusa de acesta din urma trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei revendicate de Paltin Gheorghe Sturdza.
In cursul lunii septembrie 2013, inculpatul Hrebenciuc Viorel a intervenit pe langa membrii comisiilor locale Darmanesti si Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel incat acestia sa accepte predarea directa a suprafetelor de padure, fara avizul Comisiei Judetene de Fond Funciar.
De asemenea, in perioada septembrie - octombrie 2013, Hrebenciuc Viorel si-a folosit influenta asupra directorului Directiei Silvice Bacau, caruia i-a reprosat ¬blocajele" institutionale aparute, realizand totodata demersuri pentru ca acesta sa fie chemat la Bucuresti, pentru a fi ¬instruit" cum sa procedeze in privinta demersurilor efectuate pentru restituirea in natura a celor 43.277 ha padure, demersuri care au avut ca efect convocarea acestuia din urma de catre directorul general al ROMSILVA, pe tema suprafetelor vizate de Paltin Gheorghe Sturdza.
In acest context, dupa ce ROMSILVA a depus o cerere de stramutare si a obtinut suspendarea judecatii litigiului care privea aceasta suprafata, Hrebenciuc Viorel i-a cerut lui Sirbu Ilie sa isi foloseasca influenta fata de Craciunescu Adam si sa il determine sa inlocuiasca persoana care reprezenta regia in cauzele ce priveau acest domeniu. Totodata, dupa admiterea cererii de stramutare, Ioan Adam i-a cerut lui Bengescu Dan sa ii transmita lui Hrebenciuc Viorel ca functionarii publici cu care a discutat despre terenurile revendicate l-au pacalit, subliniind ca deputatul Hrebenciuc si-a ¬dat cuvantul" ca va rezolva problema.
Totodata, in cursul lunii august 2014, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Bengescu Dan ca isi va folosi influenta pentru a-l determina pe directorul RN Romsilva sa nu mai formuleze contestatii impotriva actiunilor judiciare initiate de acesta. Cererea de incuviintare a arestarii preventive a fost formulata avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala."
***
Doua persoane, Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas, au fost arestate preventiv in dosarul retrocedarilor ilegale. Fata de Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru s-a luat masura arestului la domiciliu, a declarat avocata Alice Draghici la Digi 24.
Toate cele patru persoane au fost audiate joi pana seara tarziu. Toti avocatii inculpatiilor au depus contestatie.
Judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta de la Tribunalul Covasna vor fi prezentati vineri instantei cu propunerea de arestare preventiva.
Dan Costin Bengescu este urmarit penal pentru trafic de influenta, dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat, iar Iosif Kadas pentu constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta.
Cei doi judecatori din Covasna sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, dupa ce au facut parte dintr-un complet al Tribunalului Covasna care a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 43.000 de hectare de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Romsilva, potrivit anchetatorilor.
Procurorii DNA cerusera instantei supreme arestarea preventiva a sase persoane vizate in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole.
***
DNA a anuntat, miercuri seara, ca in dosarul retrocedarilor sunt urmariti penal si deputatii Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, senatorul Ilie Sarbu si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.
Hrebenciuc, Adam si Craciunescu sunt inculpati, iar Sarbu are calitatea de suspect.
La DNA Brasov au fost audiati, miercuri, si sotia lui Ioan Adam, judecatoarea Roxana Adam, precum si printul Paul si printesa Lia.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Paul Philippe si Lia Georgia, cu sprijinul juristei lor, Alina Carmen Ciocoiu, si pretinzand ca sunt mostenitorii bunurilor detinute de Casa Regala a Romaniei, "au cumparat influenta de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi ca va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la functionari cu atributii in reconstituirea dreptului de proprietate pentru obtinerea mai multor terenuri si cladiri.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Efectele ordonantei migratiei primarilor, in Buzau: PDL a pierdut toti primarii din judet, PNL a ramas cu 8 din 27
Viorel Hrebenciuc: Acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap
Senatorul Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, a mers la DNA cu masina lui Sebastian Ghita
Eurostat: Romania - vara ratata in constructii
Manastirea preferata a lui Vladimir Putin infiinteaza o fabrica de mozzarella, in urma interdictiei importurilor de alimente
Cristi Achiței susține că nu s-a făcut nicio nedreptate la împărțirea banilor
SUA isi vor intari parteneriatul militar cu fortele romane. Exercitii de amploare sunt planificate in ianuarie
Curtea Constitutionala a respins sesizarea lui Gheorghe Funar in cazul Ponta - ofiter acoperit
Victor Ponta ramane in cursa prezidentiala
Vladimir Putin: Exista un mare risc legat de tranzitul gazelor naturale spre Europa
Vladimir Putin si Petro Poroshenko s-au intalnit in prezenta principalilor lideri europeni
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Când se manifestă tâmpenia
Ardei pentru iarnă
Tupeul nneruşinării
Ioan Rotundu
Botoşani: Nepuncios să facă ceva pentru botoşăneni, Portariuc îl ponegreşţte pe Flutur
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă