Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22158
De la 07 Ianuarie 2003
87413992

DNA, rețeaua dosarelor și visul Uniunii Social-Liberale

  • 4 February 2011, 23:00
Legile micii reforme din Justiție au impus un plus de celeritate în rezolvarea dosarelor grele. Consiliul Superior al Magistraturii e somat acum să-și înnoiască echipa.
Recent, o lichea extremistă a fost evacuată cu forța dintr-o clădire proprietate privată ocupată abuziv. Judecătoarea-executor a primit jignirile și insulte politicianului-energumen dar, până la urmă, legea a biruit. Acum câteva zile, președintele PSD (aparent cu formație de jurist) a decis să nege separația constituțională a celor trei puteri statale, incitînd la linșaj moral asupra judecătoarei care se ocupă de inculpatul Constantin Nicolescu (sănătos la strâns, bolnav la strânsoare).
Ca și Baraba, odinioară, Nicolescu se vroia eliberat sub presiunea străzii, printr-un simulacru de justiție revoluționară. A urmat, în sfârșit, furtuna din lunca Siretului – acolo unde șpaga vameșilor se strângea cu găleata, ca peștele electrocutat în ape tulburi de braconierii veroși. O operațiune nemaivăzută (legată poate și de agenda Schengen) a pus cătușele pe mâinile a zeci de polițiști. Semne bune anul are!
E momentul, cred, să ne reamintim că una dintre puținele instituții românești respectate și lăudate în rapoartele europene rămâne Direcția Națională Anticorupție. Din 2005, DNA e condusă de procurorul mureșan Daniel Morar (numit și reconfirmat de președintele Traian Băsescu). Pentru cei atenți la cifre, rezultatele acestui leadership discret și eficient sunt cu adevărat remarcabile.
Capete de acuzare
Față de epoca Văcăroiu sau guvernarea Năstase, numărul înalților demnitari anchetați între 2006-2010 este unul record: 37 de foști miniștri sau parlamentari anchetați pentru diferite fapte grave. Iată câteva capete de acuzare rostite împotriva unor aleși ai neamului: evaziune fiscală; dare sau luare de mită; trafic de influență; foloase necuvenite; nerespectarea regimului armelor și munițiilor; tranzacții financiare ilicite; fals în acte publice; șantaj; fals intelectual; favorizarea infractorului; abuz în serviciu contra intereselor publice; subevaluări de terenuri sau bunuri obștești; spălare de bani; fals în înscrisuri; participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual; obţinerea pentru sine sau pentru altul de bani; bunuri sau alte foloase necuvenite (în formă continuată), instigare la fals; stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora; trimitere pentru spălare de bani şi abuz în serviciu contra intereselor publice; obținerea de avantaje patrimoniale; complicitate la evaziune fiscală.
Statul obez și corupția cutanată
De la Șerban Mihăilescu ori Ilie Morega până la Decebal Traian Remeș și Grațiela Iordache, nenumărați senatori și deputați, secretari de stat sau consilieri județeni au fost obligați să-și pledeze nevinovăția în fața unor procurori deloc intimidați de statutul social, greutatea politică sau potența financiară a acuzaților.
E interesant de observat că majoritatea prejudiciilor semnalate în dosarele DNA vizează bunul public. Pe românește spus, în România se fură cel mai ușor, cel mai des și cel mai mult de la Stat. Sumele alocate pentru investiții sunt mari, salariile relativ mici, tentațiile enorme iar slăbiciunea oamenilor pe măsură. În rețeaua administrativă a Statului, oamenii se îmbolnăvesc de corupție așa cum luau râie caprele Irinucăi din Broștenii lui Creangă: prin frecare.
Să identificăm acum acele canale prin care banul public (cules din taxele și impozitele cetățenilor) s-a vărsat în contul privat al demnitarilor. De la ce butoane s-a comandat sabotarea binelui comun și maximizarea ilicită a profitului personal? Vom numi aici doar câteva alveole din birocrația statală sau economia etatizată a României: Romsilva, Sindicatul Minierilor, Institutului de Cercetare Alimentară, Romsilva, Compania Națională Loteria Română, direcții ministeriale în Guvern, comisii de urbanism la nivel local, Societatea Națională a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, etc.
Companiile de Stat: dormitorul dezmățului fiscal
Pe lângă demnitari sau aleși locali, există nenumărate dosare pe numele unor directori de companii de Stat. Sunt inși mai puțin cunoscuți, dar la fel de malefici, chemați să administreze întreprinderi precum: Hidroelectrica SA, SIF Oltenia, Asociația Națională de Turism Local, Ecologic și Cultural (ANTREC), Electrica Banat, Compania Națională a Lignitului Oltenia (CNLO), Compania Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase REMIN SA Baia Mare, Institutului Naţional de Hidrologie şi Managementul Apelor, SNTGN Trasngaz SA Mediaş, Căile Ferate Române (CFR), Universități acreditate de Ministerul Educației, SC Rafinăria Astra România SA Ploieşti, RADET Constanța, Compania Naţională Aeroportul Internaţional Bucureşti – Băneasa SA, RAM Buzău, Garda Națională de Mediu, Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Argeș, Armata Română, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Călăraşi, Compania Naţională Poşta Română, Administrația Financiară Argeș, Direcţia Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, etc.
Doctrina dreptei ne spune nu poți diminua drastic corupția decât atunci când întreprinderile de stat sunt mai puține la număr. Nu există decât trei opțiuni: radicală restructurare, privatizare ori desființare. Gândiți-vă o clipă: de ce nu avem dosare DNA înaintate unor administratori de companii private precum Vodafone, Oracle, Nokia?
Pentru că orice companie privată și-a pus la punct un mecanism de control juridic și depistare timpurie a șarlatanilor care subminează din interior firma. Chiar dacă ar fi căpușate la vârf, companiile private nu tolerează corupția pe termen lung.
Motivul e simplu: risipa unui șef generează falimentul tuturor angajaților. Nu există patroni veritabili care să aștepte de la stat subvenții pentru o afacere păguboasă. La Stat, în schimb, un management defectuos, mediocru sau criminal atrage rareori penalități. Combaterea corupției nu se face doar prin coregrafia mascaților, ci și printr-o redesenare instituțională. Anticorupția și reforma Statului rimează.
Magistrați penali și politicieni disperați
Să revenim însă la DNA. Pentru a repara nedreptatea cauzată plătitorului de taxe și impozite, justiția are nevoie de magistrați incoruptibili. Așa cum știm, foarte multe dosare s-au blocat la Înalta Curte de Casație și Justiție unde judecători remunerați copios s-au întrecut în a descoperi vicii procedurale sau excepții de neconstituționalitate.
Amânările termenelor de judecată au luat uneori proporții epice: peste 1700 de zile în dosarele Zambaccian (Adrian Năstase), Căprioara (Marian Oprişan) sau Loteria I (George Copos)! Stenogramele Voicu a scos la iveală solidaritate scandaloase între judecători de la ÎCCJ și oameni activi în rețele mafiote.
Avem însă o veste bună: numărul de magistrați anchetați pentru fapte de corupție e în creștere. În 2006 erau cinci sub acuzare, în 2007 șase, în 2008 șase, în 2009 trei iar în 2010 un total de 15 magistrați (opt judecători și șapte procurori). Arestarea prelungită a lui Cătălin Voicu și furtuna din lunca Siretului nu sunt, așadar, întâmplătoare. Piese importante din caruselul complicității mafiote sunt pe punctul de-a se prăbuși, grație tenacității DNA (probată şi în cazul Vântu).
Să mai facem o ultimă observație. Deși actele de corupție afectează imaginea tuturor partidelor (y compris PDL), nervozitatea liderilor PSD, PNL și PC are directă legătură cu schimbările din justiție. Scadențele sunt presante. Pentru iarna și primăvara lui 2011, există noi termenele în dosarele Adrian Năstase (capo dei capi), Mihai Necolaiciuc (modest ceferist, proprietar de vile în West Palm Beach), Iosif Mihai Puwak (soțul doamnei Hildegard Puwak, ex-ministru PSD), Vasile Cutean (pseudo-revoluționar, membru PSD) etc.
Dincolo de răzbunarea politică față de președintele Băsescu, obiectivul nedeclarat al suspendării este, anihilarea sau amputarea DNA (structură care poate fi desființată ori reinventată printr-o simplă lege organică). În mintea lui Voiculescu, Ponta & Antonescu, cel care trebuie să plece imediat după Traian Băsescu e chiar Daniel Morar. Dormi liniștit? Uniunea Social-Liberală lucrează pentru tine. Visul lor de acum face parte din viața ta viitoare.
de Mihail Neamtu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Poliţist către un contrabandist: Mai pui 50 că-ţi tai capu' ...Ceapa ta de drac!
Guvernul din Pakistan va fi dizolvat şi înlocuit cu unul mai restrâns
Guvernul are în vedere reducerea CAS în partea a doua a anului
Săptămâna viitoare va avea loc o "Zi a furiei" lângă zidurile Kremlinului
CE a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru limitarea autorizării antrepozitarilor fiscali
Bancul zilei: Moartea soţului şi a amantului
Horoscop
5 incendii în 12 ore
A spart buboiul, dar nu de tot
„Primul venit, primul servit” a rămas de domeniul trecutului
A mai plecat un inspector taliban din IŞJ Botoşani
Modern Calor face profit pe seama posesorilor de centrale termice
ncei de la Protecţia Consumatorilor nu se bagă
Cabinetul de expertiză medicală îşi schimbă sediul
Prefectul Roman demontează diversiunea pusă la cale de Câmpanu
PSD Botoşani vrea să facă ordine în supermarketuri
cerinţele lor reînvie comerţul socialist
Social – democraţii botoşăneni s-au supărat pe E-uri
Ţurcanu este acuzat că a făcut bani negri din vânzarea laptelui
„Desfiinţarea spitalelor este ilegală”
Caricatura zilei: Pregătiţi pentru proteste
Cum s-au inteles PSD-PNL-PC. Vezi in text protocolul USL
Jaf la oficiul po;tal al Parlamentului European din Bruxelles
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă