Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17781
De la 07 Ianuarie 2003
122877848
Dacă vor rezultate în alegerile locale de la anul

Cei din USR – PLUS Botoşani trebuie să-şi schimbe atitudinea politică

  • Ioan Rotundu
  • 11 November 2019, 23:34
Cu greu Dan Barna, candidatul la prezidenţiale a Alianţei USR – PLUS a acceptat că în campania electorală a comis mai multe greşeli, ceea ce i-a adus o pierdere importantă de voturi faţă de cele primite la alegerile europarlamentare din 26 mai a.c. A recunoscut o serie de greşeli, dar nu pe cele esenţiale, pe cele care chiar el le-a încurajat în calitatea sa de preşedinte al USR.
USR s-a născut ca o mişcare politică a unor tineri intelectuali corporatişti care, văzând în ce direcţie este dusă România de către PSD, au renunţat la posturile bine plătite şi au intrat în politică pe vremea când preşedintele partidului a fost ales Dan Nicuşor. Dorinţa acestor tineri era să înlăture PSD-ul de la guvernare şi chiar din politica românească.
Numai că, aşa cum ne este tradiţia păguboasă, când ceva se anunţă a merge într-o direcţie bună, apar şi personaje neavenite pricepute în a împiedica bunul mers. Alegerea lui Dan Barna ca preşedinte al USR a însemnat pătrunderea în partid a unor tineri gălăgioşi, dispuşi la violenţă verbală şi chiar fizică, fără popularitate, dar care prin mijloace agresive voiau să atragă atenţia asupra lor.
La alegerile europarlamentare din mai această infuzie de tineri veniţi de nicăieri era puţin vizibilă. După aceste alegeri prezenţa lor în spaţiul public s-a accentuat. Fiul actorului Ion Caramitru, poate cel mai nepotrivit pentru noul partid aflat în plină formare şi remarcare pe scena politică, a adus grave prejudicii de imagine întregului USR, inclusiv în diaspora.
Modelul său violent în limbaj şi agresivitate în manifestare a prins repede la tinerii din provincie care, lipsiţi de experienţă politică şi necunoscători a modului de lucru cu eterogenitatea electoratului au început să-l copieze. Numai că educaţia celor din mediul provincial este diferită de a bucureşteanului. Acest stil de a face politică nu este pe placul românilor, poate doar a unui segment restrâns, tributar stilului practicat de Vadim Tudor.
Apariţia în partid a acestor manifestări agresive i-a determinat pe intelectualii de top să-şi dea seama că spiritul partidului pentru care ei s-au angajat să-l promoveze în politica românească este deteriorat grav iar imaginea partidului tot mai compromisă în ochii electoratului. Aceasta este cauza pentru care Dan Barna a pierdut jumătate din voturile primite de USR în alegerile europarlamentare. În USR s-a creat un curent pro Iohannis. Să mai adăugăm şi faptul că după căderea Guvernului PSD, Dan Barna a şovăit dacă să sprijine Guvernul Orban, şovăială care iarăşi a determinat o parte din simpatizanţi să-l părăsească.
La Botoşani, pe întregul parcurs al campaniei, evenimentul care a stârnit ceva interes a fost vizita lui Dan Barna. Stilul celor din USR de a face politică purtând mesaje inscripţionate pe piept nu dă roade la cei din mediul rural. La ţăran trebuie să i te adresezi cu vorba bună, să vorbeşti pe înţelesul lui şi nu cu limba pusă pe moaţe, să-l ungi la suflet spunându-i tu, cel venit de la partid, ce-i lipseşte şi are nevoie, nu să-l chestionezi tu şi nici să înţelegi de ce ar avea el nevoie de una sau alta.
Dacă pe cei de la USR i-am văzut de câteva ori activi pe Facebook, despre cei de la PLUS nu ştiu de nicio acţiune demnă de remarcat.
Cei de la USR – PLUS au nevoie de o personalitate care să se remarce rapid la nivel de judeţ, care să aibă la activ o serie de realizări profesionale pe care cei din mediul urban şi rural să le aprecieze, să fie charismatică. O personalitate care ajunsă în centrul de comună să fie imediat recunoscută de cetăţeni, dispuşi să-l asculte ce vorbeşte.
Rezultatele modeste obţinute de Barna la Botoşani sunt tributare popularităţii sale şi mai puţin muncii celor din organizaţia botoşăneană. Lipsa de experienţă politică, lipsa unui trăgător a remorcii partidului au dus la victoria cu care liderii PSD-ului se laudă acum şi la situarea judeţului Botoşani pe cel mai ruşinos loc din Moldova şi expus bătăii de joc întregii ţări.
Cei din USR – PLUS trebuie să înţeleagă că în faţa cetăţenilor te prezinţi cu lideri care manifestă şarm, ştiu să lege un dialog, demonstrează cunoaşterea realităţii din zona sau localitatea unde ajung, sunt îmbrăcaţi civilizat. Tinerii cu mesaje prinse pe piept şi îmbrăcaţi colorat, care rând prosteşte sau se dau ori vor să fie importanţi, nu trezesc simpatii electorale. Cei de la ţară le vor lipi eticheta de şmecheri şi le vor întoarce spatele.
Mai este ceva timp până la alegerile locale. De pe acum USR – PLUS trebuie să-şi aleagă un lider care să-i reprezinte în plan electoral şi care să se facă remarcat la nivel de judeţ. Le trebuie o personalitate pe care s-o anunţe drept candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Botoşani, o personalitate care să le aducă voturi pentru ca, alături de PNL, să preia conducerea CJ.
Nu cu îngâmfarea că eu sunt cineva şi de fapt un nimeni se rezolvă astfel de probleme electorale de prim rang, cruciale pentru creşterea partidului în popularitate în vederea alegerilor parlamentare. Mai sper ca până la alegerile locale această alianţă să nu se spargă din cauza unor ambiţii personale ale liderilor de la Bucureşti, să se apere spiritul iniţial pentru care a luat naştere acest partid şi a dat speranţe multor români că se naşte o un nou mod de a face politică.
Numai că acest nou mod trebuie implementat progresiv şi fără a da naştere la suspiciuni. Românii trebuie să înţeleagă ce vrea acest partid, această alianţă şi dacă vor fi convinşi că este spre binele lor, le va da votul. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Răzbunarea soţului
Sloboziţi un ban şi pentru Biserica culturii botoşănene
Biserica fiind fondul documentar video de la Biblioteca Judeţean㠄Mihai Eminescu” Botoşani
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Stafiile corupţiei, Şerbănoiu şi Aioanei, nu vor mai bântui prin IJP
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 11- 7.11.2019
Stupizenie de răspândac PSD în ziua alegerilor
Ioan Rotundu
Botoşanii, cenuşăreasa neruşinată a Moldovei
Ioan Rotundu
Cei din PSD aduc vorbă de funie în casa spânzuratului
Ioan Rotundu
Dezastrul financiar lăsat în urmă de către guvernele PSD
BNR, fotografia la 9 luni a economiei
Şerbănoiu se pregăteşte să deschidă cutia Pandorei. Să-i ajute Dumnezeu!
Ioan Rotundu
Abuz incalificabil al baronului PSD, primar de Săveni, Relu Târzioru
Ioan Rotundu
Răzbunare a directorului Şcolii Călăraşi asupra elevului Gulă
Ioan Rotundu
Minunile prefectului Dan Şlincu au culoarea roşie
Ioan Rotundu
Vizită a ambasadorului Armeniei la Botoșani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog